Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

1-fase laadpaal

Met een laadpunt thuis laad je je elektrische wagen eenvoudig en goedkoop op. Er zijn wel verschillende aandachtspunten bij de aankoop van zo’n laadstation. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze tussen een 1-fase laadpaal en een 3-fase laadpaal. Wat is het verschil tussen beide laadpalen? Wanneer installeer je best een 1-fase laadpunt en hoe verloopt de aansluiting? Het antwoord op al deze vragen lees je in dit artikel.

Ga snel naar:
Wanneer 1-fase laadpaal installeren?
1-fase laadpaal of 3-fase laadpaal?
Prijs 1-fase laadpaal
Hoe 1-fase laadpaal aansluiten?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Hoe werkt een 1-fase laadpaal?

Een 1-fase laadpaal maakt gebruik van de standaard 220/230V aansluiting. De stroom gaat bij een 1-fase laadpunt door 2 draden: de fasedraad en de nuldraad. De fasedraad voert samen met de nuldraad stroom van en naar het laadpunt.

Het maximale vermogen van een 1-fase laadpaal is 3,7 kW bij 16A. Hiermee laad je een elektrische wagen met een capaciteit van 60 kW in 16 uur op. Wil je je wagen graag sneller opladen? Het is mogelijk om het aantal ampères te laten verhogen tot 32A. Daarmee verdubbel je het maximale laadvermogen tot 7,4 kW en halveer je dus ook de laadtijd.

Interesse in een 1-fase laadpaal? Een erkende installateur geeft je graag meer uitleg over de mogelijkheden. Kom in contact met meerdere laadpaal installateurs actief in jouw buurt.

beste laadpaal thuis

 

Wanneer 1-fase laadpaal installeren?

Die beslissing hangt af van 2 factoren: je elektriciteitsaansluiting en het laadvermogen van je elektrische wagen. Een overzicht:

 

1. 220/230V elektriciteitsaansluiting

Je elektriciteitsaansluiting is een bepalende factor in je laadpaalkeuze. Heb je 1-fasige stroom? Dan kan je enkel een 1-fase laadpunt plaatsen. Komen er 2 draden onderuit de meterkast? Dan heb je een 1-faseaansluiting. Soms is het aantal draden niet zichtbaar en moet je op een andere manier te weten komen welke stroom je hebt. Je kan dit bv. afleiden aan de info op de kWh-meter van Fluvius. Staat er 220/230V? Dan heb je een 1-faseaansluiting. Staat er 3X220/230V of 380/400V? Dan heb je een 3-faseaansluiting.

TIP: heeft je wagen een grote laadsnelheid en wil je die optimaal benutten? Dan kan je ook je elektriciteit verzwaren naar een 3-fase aansluiting. Let op: daar gaan wel de nodige kosten mee gepaard.

 

2. Laadvermogen elektrische wagen

Naast je elektriciteitsaansluiting is ook het laadvermogen van je elektrische wagen een belangrijke factor om rekening mee te houden. Belangrijk om te weten is dat elke elektrische wagen aan een 1-fase laadpaal kan worden opgeladen, ook wagens met een hoger vermogen dan de laadpaal kan leveren. Hoe hoger het laadvermogen van je wagen, hoe langer het wel zal duren om je wagen op te laden. Is die langere laadtijd voor jou geen probleem? Dan kan je ook in dit geval perfect kiezen voor een 1-fase laadstation.

 

Hoe bereken je de laadtijd van je elektrische wagen?

Wil je graag weten hoe lang een oplaadbeurt zal duren? Dat kan je eenvoudig berekenen door de accucapaciteit van je elektrische wagen te delen door het vermogen van je laadpunt.

Voorbeeld: je hebt een elektrische auto met een bruikbare accucapaciteit van 60 kWh. Het laadvermogen van je 1-fase laadpunt is 3,7 kW. In dit geval is de laadtijd:

60 kWh : 3,7 kW = 16 uur

Laat je het aantal ampères verhogen tot 32A om je laadvermogen te verdubbelen tot 7,4 kW? Dan is de laadtijd:

60 kWh : 7,4 kW = 8 uur

Advies op maat? Een gecertificeerde installateur adviseert je over het meest aangewezen laadvermogen van jouw laadpaal. Contacteer vrijblijvend installateurs in je buurt!

 

1-fase laadpaal of 3-fase laadpaal?

Simpel gezegd heb je met 3-fasige stroom 3 keer zoveel vermogen beschikbaar dan met 1-fasige stroom, waardoor je je wagen dus sneller kan opladen. Heb je thuis een 1-faseaansluiting? Dan kan je die altijd laten verzwaren naar een 3-faseaansluiting. Hou er wel rekening mee dat dit extra kosten met zich meebrengt. Is een 3-fase laadpaal dan altijd de beste keuze? Een kort overzicht:

 

OPTIE 1: 1-fase laadpunt

Het laadvermogen van een 1-fase laadstation varieert van 3,7 kW bij 16A tot 7,4 kW bij 32A. Heeft je elektrische auto een klein laadvermogen van maximaal 3,7 kW? Dan is een 1-fase laadpunt bij 16A zeker voldoende. Een elektrische wagen met een klein laadvermogen zal immers niet sneller opladen aan een laadpaal met een hoger laadvermogen. Heeft je wagen een laadvermogen van 7,4 kW? Dan heb je de keuze tussen een 1-fase laadpaal bij 32A of een 3-fase laadpaal bij 16A.

 

OPTIE 2: 3-fase laadpunt

Het laadvermogen van een 3-fase laadpaal varieert van 11 kW tot 22 kW. Heb je een elektrische wagen met een groot laadvermogen (vanaf 11kW) en wil je gebruikmaken van de maximale laadsnelheid? Dan kies je best voor een 3-fase laadstation. Je kan in dit geval natuurlijk ook steeds kiezen voor een 1-fase laadpunt, maar hou dan rekening met een langere laadtijd.

 

Hoe overbelasting vermijden?

Wanneer je het aantal ampères laat verhogen van 16A naar 32A, loop je het risico om je elektriciteitsnetwerk te overbelasten. Hierdoor kan de stroom uitvallen. Om dit te vermijden, zijn er een aantal oplossingen voorhanden:

  • Dynamic load balancing: deze functie meet constant de belasting van je stroomnetwerk en stemt de laadsnelheid van de laadpaal hierop af. Verbruik je veel stroom in huis? Dan zal je elektrische auto trager opladen. Verbruik je weinig stroom (bv. ’s nachts)? Dan zal je auto sneller opladen.
  • Elektriciteitsnetwerk verzwaren: om stroomuitval in de toekomst definitief te vermijden, verzwaar je best je elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan je meer toestellen tegelijkertijd gebruiken zonder het netwerk te overbelasten. Let op: hiermee gaan wel bijkomende kosten gepaard.

TIP: twijfel je over de beste oplossing voor jouw situatie? Een erkende installateur geeft je graag advies op maat. Kom in contact met laadpaal installateurs actief in jouw buurt.

 

Prijs 1-fase laadpaal

Voor een volledige laadpaalinstallatie mag je rekenen op een totaalbedrag van 1.000 à 3.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). Deze prijs wordt bepaald door verschillende kostenposten: de laadpaal zelf, de installatie van de laadpaal en een eventuele verzwaring en keuring van je elektriciteitsnetwerk. Daarnaast hangt de prijs van de laadpaal ook af van het laadvermogen, het merk, extra opties, …

BELANGRIJK: wil je graag een exacte prijs? Dan neem je best contact op met verschillende laadpaal installateurs actief in jouw buurt. Zij bezorgen je niet alleen een prijs op maat van jouw project, maar ook aangepast advies. Start je aanvraag hier!

 

1-fase laadpaal

 

Hoe 1-fase laadpaal aansluiten?

Voor de aansluiting van jouw laadstation doe je best een beroep op een erkende laadpaal installateur. Hij gaat als volgt te werk:

  1. Plaatsbezoek met advies op maat

    Eerst komt de installateur bij jou thuis langs en bespreekt hij samen met jou je situatie en specifieke wensen. Hij gaat o.a. na welk laadvermogen je elektrische auto heeft, op welke locatie je laadpunt moet komen, of je over een 1-faseaansluiting of een 3-faseaansluiting beschikt… Op basis hiervan geeft hij je advies op maat van jouw project.

  2. Voorbereidende werken uitvoeren

    Als tweede stap zal de installateur de nodige graafwerken uitvoeren, de kabels trekken van de meterkast naar je laadpunt…

  3. Laadpaal aansluiten

    Daarna is het tijd om het 1-fase laadpunt aan te sluiten op de gekozen locatie. De installateur geeft jou ook een uitgebreide uitleg over de werking, functionaliteiten, opties, … van je laadstation. Zo kan je zorgeloos beginnen met het laden van je wagen.

Wil je ook een 1-fase laadpaal laten installeren? Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang voorstellen van 2 à 3 erkende installateurs actief in jouw buurt:

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende bedrijven