Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Soorten laadpalen

Elektrische wagens spelen een sleutelrol in alle toekomstige mobiliteitsplannen. Om deze auto’s succesvol te gebruiken, moet je ze natuurlijk vlot kunnen opladen. Hiervoor gebruik je een aangepaste laadpaal. Maar welke soorten laadpalen bestaan er allemaal? In dit artikel delen we de types laadpunten in volgens laadmethode, locatie, montage en technologie.

 

Inhoudstafel: soorten laadpalen volgens…

 1. Laadmethode
 2. Locatie
 3. Montage
 4. Technologie

CONCLUSIE: welke soort laadpaal kies ik best?

 


Soorten laadpalen volgens laadmethode

soorten laadpalen voorbeeld

Er zijn verschillende manieren waarop je een elektrische auto kan opladen. Die ‘laadmodes’ verwijzen naar de techniek waarop stroom wordt omgezet om je wagen op te laden. Het gaat om 3 laadmodes:

 

1. Mode 2 laden (stopcontact of wallbox)

Mode 2 laden gebeurt met een aangepaste laadkabel via een stopcontact of een laadpunt aan de muur (wallbox). De kabel bevat een ingebouwde stroombeperking. Let op: deze laadmethode vergt een lange laadtijd. Een accu van 60 kWh moet tot wel 16 uur opladen bij een stroomsterkte van 16A.

BELANGRIJK: deze laadmethode is niet aangeraden. Het laden duurt lang en het is bovendien niet veilig. Gewone stopcontacten hebben namelijk geen extra beveiliging tegen overbelasting.

Prijs: vanaf € 500 (excl. btw & plaatsing). Vraag gratis offertes aan

 

2. Mode 3 laden (gecontroleerd laden)

Wil je veilig en snel je wagen thuis opladen? Dan is mode 3 laden de beste oplossing. Omdat je laadstation (wallbox of laadpaal) en je auto met elkaar communiceren kan je gecontroleerd laden. De software bepaalt wat de geschikte laadstroom is. Zo produceer je nooit te veel of te weinig stroom om je wagen op te laden.

BELANGRIJK: een mode 3 laadpunt is het meest gangbaar voor een particuliere elektrische wagen. Bij de aankoop van een elektrisch voertuig kies je dus best voor deze soort laadpaal.

Prijs: vanaf € 600 (excl. btw & plaatsing). Vraag gratis offertes aan

 

2. Mode 4 laden (snellaadpaal)

Met een mode 4 laadstation kan je snel laden. De snellader sluit je rechtstreeks aan op de accu van je auto. De laadkabels van een snellader bevatten een converter die meteen gelijkstroom aan de auto levert. Dit betekent een enorme tijdswinst voor de bestuurder omdat de converter in de auto de wisselstroom niet langer zelf moet omzetten.

BELANGRIJK: omdat de converter in de laadpaal ingebouwd zit, zijn deze soort laadpalen veel duurder dan andere types. Snellaadpalen zijn dan ook meer geschikt voor bedrijven dan voor particulieren.

Prijs: vanaf € 1.000 (excl. btw & plaatsing). Vraag gratis offertes aan

 

Laadpaal thuis? Hou rekening met het laadvermogen!

Wil je thuis met mode 3 laden? Dan ga je best na welke elektriciteitsaansluiting je hebt. Dit bepaalt het maximale laadvermogen van je laadpaal. Oudere woningen beschikken vaak over een 1-faseaansluiting. In de praktijk is dit soms te weinig om je wagen snel op te laden. Het is dus mogelijk dat je je elektriciteit moet verzwaren naar een 3-fasenaansluiting (afhankelijk van het laadvermogen van je elektrische auto).

Advies op maat nodig? Een gecertificeerde installateur bekijkt je elektriciteitsaansluiting en het laadvermogen van je wagen. Op basis daarvan geeft hij je gericht advies op maat voor de beste oplossing. Start hier je aanvraag.

 


Soorten laadpalen volgens montage

types laadpalen voorbeeld

Welke laadpaal je uiteindelijk kiest, hangt ook af van de ruimte die je ter beschikking hebt. Die mogelijkheden van je woning bepalen de locatie van je laadpunt en dus ook het type laadpaal. De opties op een rij:

 

1. Via huishoudelijk stopcontact

Je kan je wagen opladen via het huishoudelijk stopcontact met een speciale laadkabel. Belangrijk: dit is enkel een optie als je beschikt over een plug-in hybride. Full elektrische wagens hebben een te zware accu en laad je best op met een wallbox aan de muur of een laadstation op een paal.

Prijs: vanaf € 500 (excl. btw & plaatsing). Vraag gratis offertes aan.

 

2. Wandlader (wallbox aan de muur)

Een wallbox is de meest courante oplossing om je elektrische wagen op te laden. Zo’n laadpunt aan de muur is vooral aangeraden als je voldoende plaats hebt in je garage. Hou wel goed rekening met de afstand tot je wagen. Zo voorkom je dat je een extra lange laadkabel nodig hebt. Zo’n wallbox is verkrijgbaar met een vaste of losse laadkabel. Een laadstation met een vaste kabel is vooral makkelijk als je vooral thuis je wagen laadt.

Prijs: vanaf € 500 (excl. btw & plaatsing). Vraag gratis offertes aan.

 

3. Vast laadstation (laadpaal)

Vaste laadstations op een paal zijn ook mogelijk bij je thuis. Heb je bv. geen garage, maar wel een oprit? Dan kan je zo’n vast laadstation op een paal laten plaatsen. Dit type laadpaal zie je ook vaak op (semi-)publieke laadplekken: tankstations, horeca, parkings van supermarkten of ondergrondse parkeergarages. Ook bij vaste laadstations heb je uitvoeringen met een vaste of losse kabel.

Prijs: vanaf € 600 (excl. btw & plaatsing). Vraag gratis offertes aan.

 

Welk laadstation is het meest voor mij geschikt?

Om het beste laadstation te kiezen, kan je best meerdere laadpalen vergelijken. Bij je keuze hou je best rekening met verschillende criteria. Hoeveel ruimte heb je ter beschikking voor de montage? Kan je op die plek makkelijk de elektrische voorzieningen bereiken? Parkeer je je wagen in de garage, onder een afkapping of op de oprit? Welk type wagen heb je? Wat is je budget? Een installateur helpt je graag verder in je keuze.

Vrijblijvend professioneel advies ontvangen? Kom in contact met verschillende installateurs actief in jouw regio via ons gratis aanvraagformulier.

 

 


Soorten laadpalen volgens locatie

welke soorten laadpalen

Waar kan je zoal laadpalen tegenkomen? Niet alleen particulieren, maar ook de gemeentes en bedrijven kunnen investeren in laadpalen. Een overzicht van de soorten laadpalen op basis van hun locatie:

 

1. Privé laadpalen

Beschik je over een elektrische wagen? Dan is een laadpaal thuis de beste oplossing. Zo bepaal je zelf wanneer je je wagen oplaadt en bovendien is dat laden ook goedkoper dan bij publieke laadpalen. Je moet na het werk ook niet gaan rondrijden naar een laadpunt in je buurt.

Prijs: vanaf € 500 (excl. btw & plaatsing). Vraag gratis offertes aan.

 

2. Openbare laadpalen

Iedereen met een elektrisch voertuig mag gebruik maken van een publieke laadpaal. Is er geen publieke laadpaal in je nabije omgeving? Dan kan je een aanvraag doen bij Fluvius om er eentje te installeren, ook als particulier. De installatie gebeurt in overleg met lokale besturen. Op voorwaarde dat je geen oprit hebt, beschikt over een elektrische wagen en er in een straal van 500 meter geen publieke laadpaal staat.

Prijs: kostprijs van tankkaart & -beurt.

 

3. Semi-publieke laadpalen

In principe mag iedereen gebruikmaken van een semi-publieke laadpaal. Het verschil is dat deze palen zich op privéterrein bevinden. Denk aan parkings van bedrijven, horecazaken of tankstations. Semi-publieke laadstations zijn niet altijd vrij te gebruiken omdat ze vaak in bezit zijn van een firma. In bepaalde gevallen moet je beschikken over een laadpas om te kunnen ’tanken’.

Prijs: kostprijs van tankkaart & -beurt.

 

Privé of (semi-)publieke laadpaal?

Je bent niet verplicht om thuis een laadstation te plaatsen, maar het is de meest praktische en ook budgetvriendelijke oplossing. (Semi-)publiek laden is namelijk duurder dan thuis laden. Heb je zonnepanelen? Dan komt laden met een laadpaal thuis nog goedkoper uit. Bovendien vergroot je op die manier ook je zelfconsumptie van groene stroom.

Interesse in een laadpaal thuis? Win dan eerst informatie in bij een professioneel installateur. Hij geeft je uitgebreid advies over de verschillende mogelijkheden en helpt je bij het kiezen van de beste oplossing. Kom in contact met een professional actief in je regio.

 

 


Soorten laadpalen volgens technologie

verschillende soorten laadpalen

Laadpalen spelen een cruciale rol in de mobiliteit van de toekomst. Daarom zetten fabrikanten alles op alles om de beste producten af te leveren: flexibel, betrouwbaar en met vooruitstrevende software. Zodat jij als bestuurder snel weer op weg kan met een volle accu. We zetten 2 innovatieve technologieën in de kijker:

 

1. Laadpaal met dynamic load balancing

Meer en meer laadpalen maken gebruik van de zogenaamde dynamic load balancing. Bij deze technologie stemt het laadpunt het opladen van je wagen af op je stroomverbruik in huis. Verbruik je op een bepaald moment veel elektriciteit (bv. wasmachine)? Dan zal het laden van je auto trager gaan. Verbruik je minder stroom? Dan laadt je wagen sneller op. Zo is geen overbelasting mogelijk. Bovendien kan je het laden ook monitoren via een app op je smartphone of tablet.

Prijs: vanaf € 500 à 1.000 (excl. btw & plaatsing). Vraag gratis offertes aan.

 

2. Laadpaal met bidirectioneel laden

Met de V2G-technologie (vehicle-to-grid) kan je de batterij van je wagen ook gebruiken als thuisbatterij. Kortom, is je batterij voldoende opgeladen? Dan kan je die stroom gebruiken voor je huishouden. Zeker als je zonnepanelen hebt, kan je op die manier stroomkosten uitsparen. Steeds meer wagens beschikken over V2G, maar je hebt wel een laadstation nodig waarmee je in 2 richtingen kan laden (bidirectioneel). Op dit moment zijn er nog maar weinig bidirectionele laadpunten op de markt.

Prijs: vanaf € 5.000 (excl. btw). Vraag gratis offertes aan.

 

Is een slimme laadpaal geschikt voor thuisgebruik?

Ja. Hoe slim je laadpaal precies moet zijn, hangt af van de functies die je wil. Het voornaamste doel van een slimme laadpaal is het efficiënt verdelen van energie door rekening te houden met het stroomverbruik in je woning, de timing en de richting van individuele laadsessies, enz.

Vraag vrijblijvend advies aan een vakman: je installateur helpt je graag verder met het bepalen van de meest geschikte software voor je laadpaal thuis. Kom in contact met professionals actief in je buurt via onze offertedienst.

 


CONCLUSIE: welke soort laadpaal kies ik best?

Met een eigen laadpaal moet je niet meer op zoek naar een beschikbaar laadpunt en rijd je altijd weg met een volle accu. Maar hoe kies je nu de beste laadpaal voor jouw situatie? Hou daarvoor rekening met de volgende factoren:

 • Elektriciteitsaansluiting in je woning: beschik je over een 1-fase of een 3-fase aansluiting? Dat bepaalt in grote mate het soort laadpaal dat je kan kiezen. Voor een wagen met een klein laadvermogen kan een 1-fase aansluiting volstaan. Heeft je wagen een groter laadvermogen en wil je zo snel mogelijk laden? Dan heb je een 3-fase aansluiting nodig. Tip: het is mogelijk om je elektriciteit te verzwaren naar een 3-fase aansluiting, maar daar gaan de nodige kosten mee gepaard.
 • Type elektrische wagen & laadvermogen: over welk soort elektrische wagen gaat het en wat is het maximale laadvermogen? Elk merk heeft z’n eigen specifieke laadvereisten. Daarom zal je bij aankoop ook vaak horen welk laadpunt voor jouw auto geschikt is.
 • Beschikbare budget: een laadpaal is een serieuze investering. Zeker als je het complete kostenplaatje voor ogen houdt. De laadpaal zelf is namelijk maar 1 deel van het geheel. Moet je elektriciteit bv. verzwaard worden? Zijn er graafwerken nodig? Bovendien moet elke laadpaal ook nog eens officieel gekeurd worden. Hou dus ook rekening met bijkomende kosten.

 

Vergelijk gratis offertes voor laadpalen & bespaar!

De installatie van een laadpaal laat je best over aan een gecertificeerd installateur! Via Solvari kom je in contact met diverse professionals actief in jouw regio. Vraag verschillende offertes aan, vergelijk & bespaar via onze gratis offertedienst. Benieuwd? Vul het onderstaande contactformulier in en ontvang 2 à 3 offertes op maat:

 

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende bedrijven