Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Laadpaal thuis

De markt van de elektrische wagens schakelt stilaan een versnelling hoger. En hoe meer plug-in hybrides en volledig elektrische auto’s van de band rollen, hoe meer nood aan laadpalen thuis. Maar hoe laat je zo’n laadpunt thuis installeren? Uit welke uitvoeringen kan je kiezen? En met welke aandachtspunten moet je rekening houden voor zo’n laadstation voor je auto thuis? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Hoe laadpaal thuis installeren?
Kostprijs laadpaal thuis
Belangrijke aandachtspunten
Voordelen erkende installateur
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Waarom je elektrische auto thuis opladen?

Je elektrische auto thuis opladen met een gewoon stopcontact is theoretisch mogelijk, maar het gaat traag en het is erg onveilig. En telkens een publieke laadpaal zoeken is ook een heel gedoe. Daarom kies je beter voor het comfort van een laadpaal thuis. Zo ben je zeker van…

  • Optimale veiligheid: een laadstation thuis is aangesloten op een aparte stroomkring in je elektriciteitskast (net als bij zonnepanelen). Op die manier levert zo’n laadpunt een hoge stroomsterkte zonder een risico op een kortsluiting of oververhitting.
  • Groot gebruiksgemak: België kampt nog altijd met een groot gebrek aan publieke laadpalen. Snel even je wagen ‘voltanken’ na het werk is dus niet vanzelfsprekend. Dat probleem is volledig van de baan met een laadpaal thuis. Je laadt je elektrische auto op wanneer jij dat wil!
  • Lagere laadkosten: bij een publieke laadpaal betaal je een extra tarief aan de uitbater ervan. Dat is bij een laadstation voor thuis niet het geval. Bovendien kan je ook de stroom van je zonnepanelen gebruiken of je wagen ’s nachts opladen met stroom aan het nachttarief. Zo komt laden met een laadpunt thuis een pak goedkoper uit.
  • Snel & efficiënt laden: je elektrische auto thuis opladen met een klassiek stopcontact kan maar liefst een kleine dag duren. Dat is dus allesbehalve praktisch. Met een laadpunt voor thuis gaat dat laden makkelijk 10 keer sneller door de hogere spanning en stroomsterkte.

Een laadpaal thuis installeren? Een erkende installateur informeert je graag over de mogelijkheden en helpt je bij het kiezen van een laadpunt voor thuis op jouw maat. Start je aanvraag hier!

laadpaal thuis

 

Mogelijke uitvoeringen van laadpalen thuis

Wil je zeker zijn van de beste laadpaal voor thuis? Dan is het belangrijk om een uitvoering op jouw maat te kiezen. Je moet daarbij onder meer de volgende knopen doorhakken:

 

1. Wallbox of laadpaal?

Het verschil tussen een wallbox of laadpaal is de vorm en de locatie van het laadpunt. Plaats je je auto bv. regelmatig in je garage en heb je daar voldoende plaats? Dan kies je best voor een vierkante of rechthoekige wallbox die een installateur gewoon aan de muur bevestigt. Een laadpaal is dan weer een losse paal die je bv. op je oprit kan plaatsen. Ideaal als je geen garage hebt of die te klein is.

TIP: een installateur analyseert eerst grondig jouw situatie en kiest dan voor een wallbox of laadpaal. Waar parkeer je je wagen? Waar komt je elektriciteitskabel je woning binnen? Waar staat je elektriciteitskast?

 

2. Laadpaal met 1 of 3 fasen?

Met een 3-fasige laadpaal thuis kan je een wagen met een groot laadvermogen sneller opladen. Een 1-fasige laadpaal is dan weer ideaal voor een elektrische auto met een kleiner laadvermogen. Belangrijk: heb je een wagen met een groot laadvermogen, maar heeft je woning een 1-fasige elektriciteitsaansluiting? Dan kan je je elektriciteit laten verzwaren voor een optimale laadsnelheid. Daar gaan wel extra kosten mee gepaard.

TIP: de beste keuze hangt dus af van de elektriciteitsaansluiting in je woning én het laadvermogen van je wagen. Is de grotere laadsnelheid de investering in een verzwaring van je elektriciteit wel waard? Dat bespreek je best met een gecertificeerde laadpaal installateur.

 

3. Vaste laadkabel of niet?

Er bestaan laadpunten voor thuis met of zonder een vaste laadkabel. Een uitvoering met een vaste kabel is doorgaans de meest praktische keuze voor thuis. Zo moet je niet telkens een losse laadkabel aansluiten op je laadstation. Let op: in dat geval is de locatie van je laadpunt wel cruciaal. Je moet met je vaste laadkabel namelijk vlot bij je wagen kunnen.

TIP: ook laadkabels zijn beschikbaar in verschillende lengtes, diktes, … Een installateur kiest de meest geschikte uitvoering op maat van jouw type laadstation en de locatie ervan.

 

4. Slimme laadpaal of niet?

Je kan kiezen voor een laadpunt thuis met verschillende ‘smart opties’. Wat zijn de mogelijkheden bij zo’n slimme laadpaal? Een populaire technologie is de ‘dynamic load balancing’. Dankzij dat intelligente laadbeheer stemt je laadstation altijd het laden af op je stroomverbruik in huis. Verbruik je bv. heel wat elektriciteit op een bepaald moment? Dan gaat het laden trager. ’s Nachts gaat het dan weer sneller.

TIP: naast een intelligent laadbeheer van je laadpunt thuis zijn er nog tal van opties qua monitoring, efficiënt laden met zonne-energie, … Een installateur vertelt je graag meer over deze mogelijkheden!

 

Welke laadpaal voor thuis kies ik best?

Dat hangt in de eerste plaats af van jouw specifieke situatie. Je kan daarbij best meerdere laadpalen vergelijken. Bovendien is ook een bezoek van een gecertificeerde installateur aangeraden. Zo’n expert bekijkt waar je je wagen parkeert, waar je zekeringkast staat, welke elektriciteitsaansluiting je hebt, welk laadvermogen je wagen heeft, … Op basis van al die elementen stelt hij dan de beste laadpaal voor bij je thuis voor!

Advies op maat nodig? Je kan gratis en vrijblijvend meerdere installateurs actief in je buurt contacteren via onze offerteservice.

 

Hoe laadpaal thuis installeren?

Een laadpaal thuis installeren is een complexe klus. Heb je de nodige ervaring met elektrotechniek? Dan kan je eventueel je laadpaal zelf installeren. Heb je niet de nodige ervaring? Of wil je risico’s vermijden? Dan doe je sowieso best een beroep op een gecertificeerde installateur. Zo’n specialist gaat als volgt te werk:

  1. Plaatsbezoek + analyse uitvoeren

    Een installateur komt eerst bij je langs om jouw situatie en specifieke wensen te bespreken. Op basis van die analyse kan hij goed inschatten welke soort laadpaal jij nodig hebt, welk laadvermogen nodig is, waar je laadpunt moet komen, … Zo kan je gegarandeerd rekenen op een laadstation bij je thuis dat 100% op jouw maat is.

  2. Kabels trekken naar de laadpaal

    Is je elektriciteitskast uitgebreid met een extra stroomkring of verzwaard? Dan is het tijd om de nodige kabels te trekken van die zekeringkast naar je laadstation. Idealiter is die afstand niet te groot. Anders zijn de werken arbeidsintensiever en lopen ook de arbeidskosten op door boringen, graafwerken, …

  3. Laadpaal thuis installeren

    In een volgende fase plaatst de installateur je laadpaal of wallbox op de gekozen locatie. Daarna sluit hij alle kabels correct aan en bespreekt hij met jou de werking en alle functionaliteiten van je laadpunt thuis. Met al je verdere vragen en voor het onderhoud kan je uiteraard ook bij je installateur terecht.

  4. Elektriciteitskast laten herkeuren

    Een laadpaal installateur plaatst je laadstation doorgaans op minder dan 1 dag. Vanaf dan kan je al je elektrische auto thuis opladen. Let op: bij een uitbreiding of verzwaring van je elektriciteit is wel een herkeuring nodig. In de meeste gevallen vraagt je installateur zelf zo’n nieuwe keuring voor je aan bij een erkend keuringsorganisme.

Op zoek naar een gecertificeerde installateur van laadpalen thuis? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Kostprijs laadpaal thuis

Wat kost een laadpaal thuis precies? De kosten voor het laadpunt zelf hangen vooral af van het laadvermogen, het merk, extra ‘smart opties’, … Doorgaans mag je rekenen op een gemiddelde prijs van 500 à 1.200 euro (excl. btw en plaatsing).

LET OP: bij deze kostprijs voor je laadpaal thuis is de plaatsing niet inbegrepen. Andere extra kosten zijn de herkeuring van je elektriciteit, een mogelijke verzwaring van je elektriciteit, … Ben je benieuwd naar een totaalprijs voor jouw laadpunt thuis? Dan vraag je best meerdere voorstellen aan bij gecertificeerde installateurs actief in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

laadpaal thuis installeren

 

Belangrijke aandachtspunten

Denk je eraan om een laadstation te installeren bij je thuis? Dan moet je samen met je installateur rekening houden met een aantal belangrijke aandachtspunten. We zetten enkele elementen op een rij:

  • Locatie van de laadpaal thuis: het is cruciaal dat je je laadstation vlot kan bereiken met je wagen. De beste locatie hangt dus af van de mogelijkheden van jouw woning. Bij huizen met een grotere garage is een wallbox aan de muur bv. erg geschikt. Bij andere woningen zal een laadpaal op de oprit of tegen de buitengevel meer aangewezen zijn.
  • Laadvermogen van je laadpunt: het is vooral belangrijk om dat vermogen van je laadstation af te stemmen op het laadvermogen van je wagen. Bij een wagen met een kleinere laadcapaciteit heb je bv. geen laadpaal met een groot laadvermogen nodig. Je auto zal er niet sneller door opladen. In dat geval moet je je elektriciteit ook niet verzwaren. Spreek er zeker over met de installateur van je laadstation.
  • Combinatie met zonnepanelen/thuisbatterij: met zonnepanelen en eventueel een thuisbatterij is het nog voordeliger om je wagen op te laden met een laadstation thuis. Zo kan je je elektrische auto thuis opladen met gratis zonne-energie. Op die manier verhoog je ook je zelfconsumptie van groene energie en verdien je je investering in je panelen nog sneller terug.
  • Monitoring vanop afstand: net als je zonnepanelen kan je ook een slimme laadpaal thuis monitoren met een app op je smartphone of tablet. Zo kan je nagaan hoelang je wagen nog moet laden, hoeveel een laadbeurt kost op welk moment, hoe snel of traag je kan laden op basis van je stroomverbruik, …
  • Bidirectioneel laden: de opgeslagen energie in de batterij van je wagen kan je bij meer en meer automodellen gebruiken voor je huishouden. In dat geval gebruik je je elektrische auto dus als thuisbatterij om nog extra te besparen op je stroomkosten. Voor dat V2G-principe (‘vehicle-to-grid’) heb je wel een laadpunt nodig waarmee je bidirectioneel kan laden.
  • Merk van de laadpaal: je kiest best voor een kwalitatief merk om zeker te zijn van een goede werking en een optimaal rendement. Zo kan je onder meer kiezen voor een Vattenfall laadpaal thuis, een Allego laadpaal thuis, … Andere bekende fabrikanten zijn Alfen, NewMotion, Tesla, …

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw laadpunt thuis? Vraag dan zeker advies op maat aan meerdere installateurs actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Voordelen erkende laadpaal installateur

Erkende elektriciens, zonnepanelen-installateurs, …: dergelijke vakmannen kunnen extra opleidingen volgen om laadpalen thuis te installeren. Heb je zelf weinig kaas gegeten van elektrotechniek? Dan laat je de plaatsing van zo’n laadpunt beter over aan zo’n expert. Zo kan je gegarandeerd rekenen op…

  • Advies op maat: loont het de moeite om je elektriciteit te laten verzwaren door Fluvius? Kies je best voor een laadpaal of wallbox thuis? Wat is de meest aangewezen laadcapaciteit voor je laadpunt? Een installateur geeft je gericht advies op maat van jouw situatie.
  • Kwalitatieve laadpaal: een gecertificeerde laadpaal installateur werkt enkel met hoogwaardige merken als Vattenfall, Alfen, NewMotion, … Zo ben je zeker van een laadpunt bij je thuis met een optimale werking op lange termijn.
  • Correcte en snelle plaatsing: een installateur verzorgt de montage van je laadpunt thuis volgens de regels van de kunst (kabels trekken, eventuele graafwerken, elektriciteitswerken, …). In de meeste gevallen duurt die plaatsing ook minder dan 1 dag.
  • Onderhoud van je laadpaal: een laadpaal installateur neemt ook het jaarlijkse onderhoud van je laadstation op zich. Vraag zeker naar de mogelijkheden voor een onderhoudsabonnement. En is er toch een storing of defect? Dan kan je altijd bij die expert terecht voor een snelle interventie.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten. Zo kan je de eindprijs van je laadpaal thuis flink inperken.

CONCLUSIE: een gecertificeerde installateur beschikt over de nodige product- en vakkennis om je optimaal te begeleiden bij de plaatsing van je laadpunt thuis. Bovendien ben je ook zeker van een hoogwaardig laadstation en een laagdrempelig aanspreekpunt voor al je verdere vragen. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere installateurs actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende bedrijven