Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prijs laadpaal 2024: up-to-date overzicht

Heb je al een elektrische auto of wil je er één kopen? Dan ben je vast benieuwd naar de kostprijs van een laadpaal thuis. Met zo’n laadpunt in je garage, op je oprit, … kan je je wagen snel, veilig en goedkoop laden wanneer jij dat wil. De kosten van zo’n laadpaal hangen af van het laadvermogen, de technologie, de plaatsing, … Hier lees je alles over laadpaal prijzen en ontdek je hoe je gericht installateurs vergelijkt!

Ga snel naar:
Gemiddelde kostprijs laadpaal thuis
Kostenbepalers voor laadpalen
Hoe installateurs vergelijken?
Welke fiscale voordelen?
Vraag gratis je offertes aan

 

Wat kost een laadpaal thuis in 2024?

Wil je niet constant moeten zoeken naar een publieke laadpaal en extra tarieven betalen? Dan is een laadpunt thuis duidelijk een interessante investering. Maar hoeveel kost zo’n laadpaal thuis ongeveer? Je mag rekenen op een totale eindfactuur van 1.000 à 3.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing).

Hoe is die gemiddelde kostprijs voor een laadpaal thuis nu opgebouwd? In de onderstaande tabel vind je een kort overzicht van enkele belangrijke kostenposten voor zo’n laadstation:

Kosten laadpaal plaatsenGemiddelde prijs (excl. btw)
Laadpaal zelf€ 500 à 1.200
Installatie laadpaal € 300 à 2.000
Verzwaring elektriciteit€ 150 à 1.200
Keuring elektriciteit€ 150 à 200

Benieuwd naar een exacte prijs voor jouw laadpaal thuis? Vraag dan meerdere prijsvoorstellen aan bij installateurs actief in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen vlot laadpaal kosten, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier!

 

UPDATE 03-06-2024
Hoe evolueert de laadpaal prijs verder in 2024?

Elektrisch rijden zit in de lift en de overheid maakt de aankoop van een elektrische wagen ook financieel interessanter. Omdat laadpalen vaker en vaker geplaatst worden, zetten steeds meer bedrijven in op de ontwikkeling ervan. Door deze stijgende concurrentie en toenemende vraag daalt de prijs van laadpalen verder en stijgt de kwaliteit.

Is een laadpaal voor thuis kopen nu al interessant? Ja! Wanneer je thuis oplaadt, betaal je enkel het tarief van jouw energieleverancier. Waneer je publiek oplaadt, betaal je daarbovenop nog een extra bedrag aan de aanbieder van de publieke laadpaal. Publiek opladen is dus duurder. Bovendien laad je jouw wagen met een eigen laadpaal efficiënt en veilig op wanneer jij dat wil. Benieuwd naar een offerte op maat van jouw situatie? Vergelijk gratis en vrijblijvend voorstellen via de offerteservice.

 

 

kostprijs laadpaal thuis

 


Kostenbepalers voor laadpalen

De totale kostprijs van een laadpaal thuis hangt af van verschillende factoren. Naast het laadpunt zelf is er ook nog de plaatsing, een eventuele verzwaring van de elektriciteit, … We zetten de voornaamste kostenbepalers voor zo’n laadstation kort op een rij!

 

1. Laadvermogen van het laadpunt

Hoe hoger het laadvermogen, hoe hoger ook de kosten van je laadpaal thuis. Let op: het is vooral belangrijk om dat laadvermogen goed af te stemmen op de laadcapaciteit van je wagen. Heb je bv. een auto met een lagere laadcapaciteit  van 3,7 of 7,4 kW? Dan moet je niet investeren in een laadpunt met een laadvermogen van 22 kW. Je wagen zal er namelijk niet sneller door opladen. Zo spaar je dus onnodige kosten uit.

BELANGRIJK: wil je zeker zijn van het correcte laadvermogen voor jouw laadpunt thuis? Vraag dan advies op maat aan een gecertificeerde laadpaal installateur actief in je buurt.

 

2. Technologie en ‘smart opties’

De technologie rond laadstations voor je wagen staat niet stil. Zo kan je kiezen voor een laadpunt met ‘dynamic load balancing’. Zo’n laadpaal stemt het laden constant af op je stroomverbruik in huis. Verbruik je minder energie, bv. ’s nachts? Dan zal je laadpunt meer stroom afgeven en bespaar je op je energiefactuur. Daarnaast kunnen ook nog andere ‘smart opties’ de kost van je laadpaal thuis beïnvloeden: monitoring vanop afstand, laden in 2 richtingen (om de batterij van je wagen als thuisbatterij te gebruiken), …

 

3. Plaatsing van de laadpaal

De plaatsingskosten voor een laadpaal thuis verschillen van situatie tot situatie. Hoe dichter je laadpunt bij je elektriciteitskast staat, hoe goedkoper de installatie zal zijn. In dat geval zijn er namelijk minder kabels nodig, moet de installateur geen graafwerken uitvoeren, … Alles hangt natuurlijk af van de meest aangewezen locatie van je laadpunt.

TIP: tijdens een plaatsbezoek bepaalt een installateur de meest aangewezen locatie voor je laadpunt (op basis van waar je je auto parkeert, waar je zekeringkast hangt, …). Wil je de voorstellen van meerdere experts vergelijken om de beste keuze te maken? Ontvang gratis advies op maat via onze offerteservice.

 

4. Eventuele verzwaring van je elektriciteit

Bij de installatie van een laadstation breidt een installateur sowieso je elektriciteitskast uit met een aparte stroomkring (net als bij zonnepanelen). Zo kan je veilig je wagen opladen zonder risico op overbelasting of een kortsluiting. Heeft je auto echter een groot laadvermogen, maar beschikt je woning over een 1-fasige elektriciteitsaansluiting? Dan kan je je elektriciteit laten verzwaren door Fluvius voor een optimale laadsnelheid. Zo’n verzwaring van je aansluiting gaat wel gepaard met extra kosten: 150 à 1.200 euro.

LET OP: zo’n verzwaring is niet in alle gevallen aangewezen. Wil je zeker zijn of een snellere laadtijd van je wagen wel opweegt tegen deze extra kosten? Bespreek het met een ervaren installateur actief in je buurt.

 

5. Merk van het laadstation

Er bestaan verschillende kwalitatieve merken van laadpalen: New Motion, Alfen, EV-box, … De prijs van een laadpaal thuis hangt ook deels samen met die fabrikant. Elke installateur werkt meestal met een specifiek merk. Wil je naast de kosten van deze toestellen ook de eigenschappen, garantieperiodes, … vergelijken? Dan vraag je best meerdere offertes aan bij gecertificeerde installateurs actief in je buurt.

 

Vergelijken loont: vraag voorstellen aan bij meerdere experts!

Wil je zeker zijn van een hoogwaardige laadpaal op maat van jouw situatie tegen een correcte prijs? Dan contacteer je best verschillende installateurs actief in je buurt. Zo kan je niet alleen de laadpaal kosten, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … naast elkaar leggen. Zo’n grondige vergelijking van meerdere voorstellen biedt de beste garantie op een optimale prijs-kwaliteitsverhouding.

Zeker zijn van de beste keuze? Je kan gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere experts via onze offertepagina. Start je aanvraag hier!

 


Hoe installateurs van laadpalen vergelijken?

Zelf weinig kaas gegeten van elektrotechniek? Dan laat je de installatie van je laadpunt best over aan een professionele installateur. Maar hoe kies je nu de beste expert voor jouw project? Deze tips helpen je op weg om gericht laadpaal installateurs te vergelijken:

 1. Kies voor een gecertificeerde laadpaal installateur

  Een gecertificeerde installateur heeft altijd een opleiding rond de installatie van laadpalen gevolgd. Denk bv. aan elektriciens, zonnepanelen-installateurs, projectleiders in de bouw, … Naast hun ervaring met elektriciteitswerken beschikken zij over de nodige productkennis om je optimaal te begeleiden bij je project.

 2. Vergelijk de adviezen van meerdere installateurs

  Kies je best voor een laadpunt aan je garagemuur of op je buitengevel? Of eerder voor een vaste laadpaal op je oprit? Wat is het meest aangewezen laadvermogen voor je laadstation? Welke ‘smart opties’ zijn interessant voor jouw situatie? Door al die adviezen van meerdere experts te vergelijken, neem je een doordachte, goed geïnformeerde beslissing.

 3. Leg de verschillende kostenposten naast elkaar

  Niet alleen de prijs van de laadpaal zelf kan verschillen van specialist tot specialist. Vergelijk daarom ook zeker hun aangerekende installatie- en verplaatsingskosten op de offertes. Door alle mogelijke kostenposten naast elkaar te leggen, kan je behoorlijk wat geld uitsparen.

 4. Kijk welke werken inbegrepen zijn en welke niet

  Wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Dan ga je best na of alle vereiste werkzaamheden inbegrepen zijn in de totale laadpaal prijs. Is de verzwaring van je elektriciteit bv. aangerekend of niet? Hoe zit het met eventuele graafwerken? Hoeveel rekenen de installateurs aan voor een onderhoudsabonnement of een snelle interventie bij een eventuele storing?

 5. Let op de uitvoeringstermijn

  Een installateur komt eerst bij je langs om jouw situatie en je persoonlijke wensen te bespreken. Wanneer de installatie zelf plaatsvindt, hangt af van zijn planning. Let daarom zeker op de uitvoeringstermijn die de experts voorstellen. Mag je je nieuwe wagen bv. binnenkort ophalen? Dan is die datum voor de plaatsing een belangrijk aandachtspunt.

 6. Pols naar de garantie en het onderhoud

  Net als bij zonnepanelen kan ook de productgarantie voor een laadpaal verschillen van merk tot merk. Daarom leg je die garantietermijnen best naast elkaar. Vraag de installateur zeker ook naar de kosten voor het jaarlijkse onderhoud van je laadstation. Meestal komt een abonnement goedkoper uit dan afzonderlijke onderhoudsbeurten.

Op zoek naar een gecertificeerde laadpaal installateur? Je kan gratis en vrijblijvend meerdere experts actief in je buurt contacteren via onze offerteservice.

 


Fiscale voordelen voor laadpalen

prijs laadpaal thuis

Op dit moment bestaan er geen specifieke premies voor laadpalen. Gelukkig zijn er wel verschillende fiscale voordelen voor laadpalen om de kostprijs te drukken. En dat zowel voor particulieren als bedrijven. Een kort overzicht:

 

1. Fiscale voordelen voor particulieren

Van plan om een intelligent laadstation bij je thuis te laten plaatsen? Dan kan je genieten van de volgende voordelen:

 • Belastingvermindering: sinds 2023 kan je max. € 1.750 per unidirectionele laadpaal inbrengen in je belastingen. Bij een bidirectionele laadpaal gaat het om max. € 8.000. Van dat bedrag kreeg je in 2023 30% terugbetaald, maar in 2024 is dat percentage gezakt naar 15%.
 • Vrijstelling verkeersbelasting: rij je 100% elektrisch? Dan krijg je een vrijstelling op de jaarlijkse Verkeersbelasting en de Belasting op Inverkeerstelling.

 

Druk de prijs van je laadpaal met het verlaagde btw-tarief!

Is je woning minstens 10 jaar oud? Goed nieuws, dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%. En dat zowel voor alle materiaal- als installatiekosten. Zo kan je de kosten voor je laadpaal thuis behoorlijk drukken.

TIP: om van het verlaagde btw-tarief te genieten, moet je wel samenwerken met een gecertificeerde installateur. Vraag gratis voorstellen aan!

 

 

2. Fiscale voordelen voor bedrijven

Investeer je als onderneming in een publieke of semi-publieke laadpaal die ook toegankelijk is voor derden (bv. op je parking)? Dan kan je ook gebruikmaken van enkele interessante fiscale voordelen:

 • Belastingvermindering: tot 31 augustus 2024 kan je als bedrijf rekenen op 150% belastingaftrek voor je intelligent laadstation.
 • 100% aftrekbare elektriciteit: de stroom die de laadpaal verbruikt om elektrische auto’s te laden, is sinds 2020 voor 100% fiscaal aftrekbaar (i.p.v. 75%).
 • Verhoogde investeringsaftrek: plaats je als bedrijf een laadstation? Dan kan je naast de belastingaftrek ook nog rekenen op de verhoogde investeringsaftrek.

BELANGRIJK: naast advies over de laadpaal zelf kan een installateur je ook uitgebreid informeren over de mogelijke fiscale voordelen. Ontvang gratis advies op maat bij meerdere installateurs actief in je buurt!

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende bedrijven