Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Semipublieke laadpaal

Een semi publieke laadpaal is toegankelijk voor iedereen, maar tegelijk gevestigd op privaat domein. Denk bv. aan een bedrijventerrein of een parking bij een winkelcentrum. Dit soort laadinfrastructuur vormt een noodzakelijke aanvulling op de publieke laadpunten. Wil jij als ondernemer ook graag de vruchten plukken van deze trend? Ontdek hier alles over semipublieke laadpalen!

Ga snel naar:
Semi publieke laadpaal: mogelijkheden
Prijzen semi publieke laadpalen
Welke belangrijke aandachtspunten?
FAQ semipublieke laadpaal
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

 

Waarom investeren in een semi-publieke laadpaal?

Denk je erover na om semi-publieke laadpalen op je bedrijfs- of horecaparking te plaatsen? Slim gezien, want die investering biedt enkel voordelen:

 • Duurzame keuze: kiezen voor semi-publieke laadpunten is een toekomstbestendige investering. Je speelt in op de groeiende nood aan elektrische laadstations omdat Europa wil afstappen van benzine- en dieselvoertuigen.
 • Imago van je bedrijf opkrikken: wil je (een deel van) je laadpalen publiek maken? Dan moet je de laadpalen aanmelden bij Fluvius. Zo plaats je je bedrijf op de kaart als laadpunt voor elektrische voertuigen.
 • Extra bron van inkomsten: een laadplein met semi publieke laadpalen zorgt voor extra inkomsten. Bezoekers en klanten kunnen hun wagen opladen aan een door jou gekozen tarief en betalen via een app of een speciale laadpas.
 • Extra service voor je cliënteel & werknemers: krijg je vaak klanten met elektrische wagens over de vloer? Dan zijn elektrische oplaadpunten bij je bedrijf een echte troef. Bied je laadmogelijkheden aan voor jouw werknemers? Dan maak je ook voor hen elektrisch rijden aantrekkelijker.
 • Fiscale voordelen: bij de aankoop van zakelijke laadpalen kan je deze fiscaal afschrijven. Een belangrijke voorwaarde is dat je laadstation publiek toegankelijk is en gebruik maakt van een intelligent beheerssysteem.

Semi publieke laadpalen plaatsen? Overtuigd van al deze voordelen? Neem dan contact op met een professionele firma. Dat kan via ons gratis aanvraagformulier.

 

Semi publieke laadpaal: mogelijkheden

semi publieke laadpaal plaatsen

Voor semi-publieke laadpalen heb je doorgaans keuze uit 2 types laadpunten. We doen ze hieronder voor je uit de doeken:

 

OPTIE 1: trage laadpalen (AC-laadpunten)

Met ’trage’ laadpalen doelen we op de snelheid waarmee ze laden. Dit type haalt een maximale laadsnelheid van 50 km rijbereik per uur. In dit geval spreken we over palen met een max. vermogen van 22 kW, waardoor je wagen in ongeveer 200 minuten volledig is opgeladen. Dit type laadpaal laadt met wisselstroom (AC). Het stuurt de elektriciteit van het net via de laadkabel naar je elektrische wagen. Daar zet een ingebouwde omvormer de AC-stroom om naar DC-stroom (gelijkstroom) om veilig te laden.

 

OPTIE 2: snellaadpunten (DC-laadpunten)

Snellaadpalen zijn populaire installaties op belangrijke verkeersknooppunten: snelwegen, invals- en toegangswegen en tankstations. Het zijn geschikte laadpalen voor bedrijven wiens medewerkers intensief hun elektrische wagens gebruiken. DC-laadpunten maken het laden met gelijkspanning mogelijk. Ze zijn verkrijgbaar met vermogens vanaf 50 kW tot 350 kW en kunnen elektrische voertuigen op z’n snelst opladen in minder dan 10 minuten.

 

Waarmee hou ik best rekening voor een juiste keuze?

De keuze van je laadpaalinfrastructuur baseer je best op 2 parameters: de laadsnelheid en het vermogen van de laadpalen. Onze gouden tip? Opteer voor een laadpaal met een minimaal laadvermogen van 22 kW wanneer je aan meerdere types elektrische voertuigen laadmogelijkheid wil bieden. Dit is overigens de ideale keuze met het oog op een laadplein waar verschillende mensen met uiteenlopende automerken langskomen.

TIP: een erkend bedrijf helpt je graag verder met het bepalen van de meest geschikte laadpunten voor jouw zaak. We brengen je graag in contact met verschillende professionals.

 

Prijzen semi publieke laadpalen

De totaalprijs voor het plaatsen van meerdere laadstations kunnen we grosso modo opsplitsen in 2 delen: de éénmalige prijs en de bijkomende periodieke kosten:

 

A. Eénmalige prijs

Hiermee verwijzen we naar de aanschaf- en installatiekosten van je laadpalen. De gemiddelde prijs ligt tussen de € 1.500 à 5.000 per laadpaal (excl. btw, incl. plaatsing). Dit bedrag omvat de prijs voor de laadpaal zelf, de plaatsingskosten en de uitbreiding van je netaansluiting:

 • Laadpaal: € 500 à 2.500 per laadpaal (excl. btw). Afhankelijk van het type laadpaal, het vermogen, extra functionaliteiten, …
 • Plaatsing: € 600 à 2.000 per laadpaal (excl. btw). Afhankelijk van je installateur, eventuele voorbereidende graafwerken, de meterkast, …
 • Netuitbreiding: € 200 à 500 per laadpaal (excl. btw). Afhankelijk van het feit of je een klein- of grootverbruiker bent, de ruimte op de bestaande netaansluiting, …

BELANGRIJK: de kosten voor snelladers liggen veel hoger dan die van reguliere laders. Een snellader van 50 kW kost al gauw tussen de € 20.000 en 25.000 per paal. Stem je noden dus goed af met verschillende installateurs en vergelijk meerdere offertes voor semi publieke laadpalen!

 

B. Periodieke kosten

Hou bij het plaatsen van semi-publieke laadpunten ook rekening met bijkomende maandelijkse en jaarlijkse kosten. We spreken o.a. over…

 • Elektriciteitskosten: deze kosten fluctueren met de prijzen van je energieleverancier. Daarom raden we aan om voor slim laden te kiezen.
 • Beheerkosten: € 100 à 400 per jaar per laadpaal (excl. btw).
 • Onderhoudskosten: € 100 à 200 per jaar per laadpaal (excl. btw). Afhankelijk van je afspraken met de laadpaalbeheerder, de snelheid van de interventiedienst, …

 

KMO? Bespaar dankzij fiscale voordelen!

KMO’s, zelfstandigen en vrije beroepers kunnen voor het plaatsen van zakelijke laadpalen genieten van enkele aantrekkelijke financiële en fiscale voordelen. De belangrijkste zijn de verhoogde kostenaftrek voor laadstations bij ondernemingen en het verlaagd btw-tarief op materiaal- en plaatsingskosten. Ontdek meer over de beschikbare laadpaalsubsidies.

BELANGRIJK: om aanspraak te maken op financiële voordelen moet je je laadpalen door een gecertificeerd installateur laten plaatsen. Die vind je via ons contactformulier.

 

semipublieke laadpaal

 

Semi publieke laadpaal plaatsen: aandachtspunten

Wil je je bedrijfsdomein of openbare parking graag voorzien van enkele laadstations die ook publiek toegankelijk zijn? Dan moet je enkele aandachtspunten afvinken. We sommen de belangrijkste voor je op:

 • Toegankelijkheid: een parking met semi publieke laadinfrastructuur moet duidelijk gemarkeerd zijn met speciale parkeervakken en borden. Daarnaast moeten je semi-publieke laadpalen minstens 10 uur per dag beschikbaar zijn, ook in het weekend.
 • Betaalmethode: zorg ervoor dat je semi publieke laadpalen ook zonder laadpas toegankelijk zijn en bestuurders bv. kunnen betalen via een app, een QR-code, … Dit stem je af met je laadpaalbeheerder.
 • Slim laden: met een slimme laadpaal hou je je verbruik onder controle, vermijd je stroomuitval en kan je de laadmomenten afstemmen op je groene stroomproductie. Zo zijn geen al te dure uitbreidingen op je netaansluiting nodig om de wagens op je parking te kunnen opladen. Hiermee kan je dus flink besparen.
 • Backoffice systeem: neem je het beheer van je laadpalen zelf in de hand of besteed je dit (deels) uit aan een laadpaalbeheerder? In het laatste geval ben je zeker van aanvullende services (bv. firmware updates, monitoring), … en professioneel onderhoud.
 • Onderhoudscontract: hou je je laadpalen volledig in eigen beheer? Denk dan aan een periodiek onderhoud. Daarvoor kan je een contract aangaan bij je installateur. Die staat in voor een frequente visuele en technische controle, een securitycheck, de reiniging van binnen- en buitenzijde, …
 • Stroomvoorziening: je laadpalen moeten aangesloten zijn op groene stroom. Dat kan met behulp van een eigen PV-installatie of door een energiecontract aan te gaan met een groenestroomleverancier.

BELANGRIJK: een professionele firma verzekert je van een correcte oplossing op maat van jouw bedrijf, laadnoden en toekomstplannen. Wil je graag in contact komen met een professional? Vul dan ons aanvraagformulier in en ontvang gratis 2 à 3 prijsvoorstellen op maat. Start hier je aanvraag.

 

Semi publieke laadpaal en de wetgeving

Tegen 2026 moeten alle nieuwe bedrijfswagens volledig elektrisch zijn. Dit beïnvloedt onvermijdelijk ook je laadinfrastructuur. En hiervoor heeft Vlaanderen (en bij uitbreiding Europa) enkele regels vastgelegd:

 • Verplichting voor bepaalde bestaande gebouwen: sinds maart 2021 moeten niet-residentiële gebouwen met meer dan 10 parkeerplekken minstens 2 plekken voorzien om elektrische auto’s te kunnen opladen. Vanaf 2025 geldt dat ook voor bestaande gebouwen met 20 parkeerplekken. Bij het niet naleven van deze regel dreigt een boete van 2.000 euro per laadpunt.
 • Voorzien leidingen laadinfrastructuur: bovendien moeten voor 1 op de 4 parkeerplaatsen leidingen of toch minstens goten voor elektrische kabels geregeld zijn. Zo kan je in een latere fase makkelijker nieuwe laadpalen installeren.
 • DNSH principe: het ‘do no significant harm’-principe van de Europese Commissie bepaalt o.a. dat jouw nieuwe project geen schade mag veroorzaken aan het leefmilieu. Dit geldt ook bij het plaatsen en uitbaten van een semi publiek laadplein.
 • Meldingsplicht laadpaal Fluvius: heb je in 1 of meerdere laadpalen geïnvesteerd? Dan moet je je laadpalen bij Fluvius registreren. Het gaat hier in het bijzonder over palen met een vermogen dat groter of gelijk is aan 5 kVA.

CONCLUSIE: wil je graag beantwoorden aan alle regels rond het plaatsen van (semi) publieke laadpalen? Dan werk je het best samen met een gespecialiseerde firma in je buurt. Ontdek meerdere betrouwbare professionals via ons contactformulier.

 

Enkele veelgestelde vragen

Hebben we nog niet al jouw vragen in verband met (semi) publieke laadinfrastructuur beantwoord? Dan vind je hieronder alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen terug:  • Waarom schakel ik beter een gespecialiseerde firma in?

   Bij elke laadpaal die je plaatst, raden we aan om samen te werken met een gecertificeerd bedrijf. Zeker in het geval van zakelijke laadpalen. Vertrouwen op een vakman is de sleutel tot het realiseren van een semi-publiek laadplein met laadinfrastructuur dat aan alle voorwaarden en eisen voldoet.

   Zoek je een laadpaal installateur? Wij helpen je graag verder! Vul ons aanvraagformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen gratis offertes op maat van professionals actief in je regio.  • Kan ik een semi publieke laadpaal thuis plaatsen?

   Dankzij een laadstation thuis ben je altijd verzekerd van een plek waar je je auto rustig kan opladen. Maar wist je dat je je privé laadpaal ook openbaar kan aanbieden? In principe verhuur je dan je private laadpaal aan andere gebruikers. Jouw laadstation komt dan op een publieke kaart te staan. Let wel, er komt flink wat administratie bij kijken: je moet een tarief verrekenen, bedenken wat je verdienmodel zal zijn, jouw laadpaal aan een onafhankelijk beheersysteem koppelen, …

   TIP: zie je het wel zitten om je laadpaal te verhuren, maar weet je niet goed hoe je eraan begint? Dan kan je terecht bij een expert. Die adviseert je graag verder over de mogelijkheden.   • Hoeveel laadpalen heb ik nodig?
   Ben je restaurant- of hoteluitbater en zie je er de voordelen van in om te investeren in semi publieke laadstations? Dan ben je vast nieuwsgierig hoeveel laadpalen je precies nodig hebt voor jouw zaak. In dit geval raden we aan om advies in te winnen bij een gespecialiseerde firma. Zij bepalen het aantal laadpalen op basis van verschillende parameters en gaan na wat de mogelijkheden zijn binnen de netcapaciteit.


  • Moet ik mijn laadpalen combineren met zonnepanelen?
   In principe hoef je als bedrijf geen zonnepanelen te hebben om semi publieke laadpalen op aan te sluiten. Het is alleen verplicht om je laadinfrastructuur aan te sluiten op groene stroom. Die kan zowel afkomstig zijn van je eigen zonnepanelen als van een groene stroomleverancier. Er zijn steeds meer bedrijven die op zoek zijn naar innovatieve manieren om zonnepanelen en laadpalen slim met elkaar te laten communiceren. Zo gebruik je optimaal je groene stroom!


  • Kan mijn huidige elektriciteitsvoorziening het aan?
   Het antwoord op deze vraag is volledig afhankelijk van de omvang van je project: hoeveel laadpalen ga je installeren? En over welk type laadpalen gaat het dan? In het geval van snelladers met hoog vermogen, is het nagenoeg onvermijdelijk om je elektriciteitsnet te verzwaren. Wil je hier graag zekerheid over? Dan helpt een ervaren firma je graag verder. Kom gratis in contact met professionals actief in je regio.

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende bedrijven