Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Keuring laadpaal: wetgeving + prijs

Liet je onlangs een laadpaal plaatsen? Of investeer je binnenkort in een elektrische wagen en is een laadpaal thuis een absolute must? Dan is een keuring van je laadpaal nadien verplicht voor de ingebruikname. Waarom is dat het geval? En hoe gaat dat in z’n werk? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Laadpaal aansluiten: welke wijzigingen?
Wat kost de keuring van een laadpaal?
Hoe een laadpaal laten plaatsen?
Hoe verloopt de laadpaal keuring?
Waarom laadpaal installateur inschakelen?
Ontvang gratis en vrijblijvend je offertes

 

 

Is de keuring van mijn laadpaal verplicht?

Ja. Plaats je een laadpaal? Dan vereist dit een wijziging aan je elektrische installatie. Kort samengevat is een keuring verplicht bij elke ingreep aan je elektriciteit, ongeacht of we het nu hebben over een extra stroomkring of de verzwaring van je elektriciteit.

Zijn er sancties voor een laadpaal zonder keuring? Wie zijn installatie niet laat keuren, kan een fikse boete krijgen. Krijg je bovendien problemen (bv. brand)? Dan kan de verzekeringsmaatschappij moeilijk doen over de uitbetaling. Ga dus correct te werk en schakel een erkende expert in via Solvari! Vind een specialist in je buurt.

laadpaal keuring

 

Laadpaal aansluiten: welke wijzigingen uitvoeren?

Het is niet zo eenvoudig om na te gaan welke wijzigingen nodig zijn voor je een laadpaal kan aansluiten. Dat is sterk afhankelijk van je huidige stroomvoorziening. Doorgaans heeft een woning een 1-fase of 3-fase aansluiting. Wat is nu de beste keuze op basis van deze aansluitingen? En welke wijzigingen zijn er dan nodig? We bespreken het aan de hand van 2 scenario’s:

 

SCENARIO 1: ik heb een 1-fase aansluiting

Bij een 1-fase aansluiting komt zo’n 230 volt je huis binnen via één enkel circuit (1-fase). In dit geval mag je niet te veel verbruikers tegelijk aansluiten. Ligt dit in totaal rond de 5.800 à 8.000 Watt? Dan is je huidige aansluiting prima. Maar voeg je hier een laadpaal aan toe? Dan kan dit voor een overbelasting zorgen.

 

Wat zijn mijn opties?

 • Extra stroomkring + zekering voor 1-fase laadpaal: de eerste mogelijkheid is kiezen voor een 1-fase laadpaal. Het laadvermogen is hier meestal beperkt tot 3,7 kW of 7,4 kW. Dit is vooral een goede oplossing voor een hybride wagen of elektrische auto met een relatief laag vermogen. Het duurt wel zo’n 15 uur om je wagen volledig op te laden.
 • Elektriciteit verzwaren: door de toenemende elektrificatie van onze woningen is het in bepaalde gevallen niet mogelijk om nog een laadpaal aan te sluiten op hetzelfde net. Bovendien zijn de 1-fase laadpalen die werken met een standaard 220/230V aansluiting vrij beperkt in hun laadsnelheid. Ondersteunt je wagen enkel 3-fase laden? Of wil je graag een snellere laadpaal? Dan zal je je elektriciteit moeten verzwaren en aanpassingen doorvoeren in je elektriciteitskast.

TIP: kies voor een slimme laadpaal met dynamic load balancing. Deze software stemt het laden van je wagen af op je stroomverbruik in huis op dat moment. Verbruik je op dat moment veel energie? Dan laadt je wagen trager op. Zo vermijd je overbelasting van je net. Meer info? Laat je adviseren door een expert!

 

SCENARIO 2: ik heb een 3-fase aansluiting

Het grote verschil met de andere aansluiting zit in de stroomsterkte en het aantal fasedraden. Een 3-fase aansluiting beschikt over 3 draden waarlangs telkens 230 V binnenkomt. Deze aansluitingen zijn geschikter bij een groot verbruik met heel wat ‘zware’ elektrische apparaten in huis, zoals een zonnepanelen installatie, warmtepomp, … en een laadpaal.

 

Wat zijn mijn opties?

Je moet niets veranderen aan je huidige stroomcircuit! Het laadvermogen van 3-fasen laadpaal ligt tussen 11 kW tot 22 kW en is dus perfect voor full electric wagens met een grotere laadcapaciteit. Het meest interessante aan dit type laden is dat het opladen dankzij de 3-fasendraden gemiddeld zo’n 3 keer sneller gaat dan bij een 1-fase aansluiting. Dat klinkt interessant, maar vergeet niet dat dit enkel het geval is wanneer je wagen deze laadmodaliteit ook ondersteunt. Is dat niet zo? Dan is een 3-fasenlaadpaal niet per se een betere investering.

TIP: weet je niet welk type aansluiting je in huis hebt? Neem dan een kijkje in je elektriciteitskast. Staat er bij je elektriciteitsmeter 220/230V? Dan heb je een 1-fase aansluiting. Een 3-fase aansluiting herken je aan de volgende aanduiding: 3x 220/230 of 380/400V.

 

Wat moet ik nu doen?

Wat is nu de beste oplossing voor jou? Welke wijzigingen moet ik doorvoeren? Welke laadpaal kies ik nu het best? En is een laadpaal met een hoog vermogen sowieso de betere optie? Het antwoord op deze vragen is volledig afhankelijk van 2 factoren: het vermogen van je wagen en de aansluiting in de meterkast. Moet je nog een elektrische wagen kiezen? Dan is het goed om beide elementen in gedachten te houden zodat je grote bijkomende werken zoals het verzwaren van je elektriciteit kan vermijden.

Ervaren laadpaal installateur nodig? Een expert kent alle aandachtspunten en vindt zo de ideale laadpaal voor jouw situatie. Zo ben je zeker van een oplossing op maat, gemonteerd volgens de regels van de kunst. Start hier je aanvraag.

 

Wat kost de keuring van een laadpaal?

Een laadpaal keuren kost al gauw tussen de € 150 à 200 (excl. btw). Dat gebeurt door een erkend en onafhankelijk keuringsorganisme. Let op, dit is enkel de prijs voor een officiële keuring. Een complete laadpaal installatie is natuurlijk duurder. De factoren die hierop van toepassing zijn, vind je hieronder terug:

OmschrijvingPrijs
Elektriciteit verzwarengem. € 150 à 1.200 (excl. btw)
Uitbreiden elektrische installatiegem. € 35 à 40 per uur (excl. btw)
Elektrische laadpaalgem. € 500 à 1.500 (excl. btw)
Installatiekosten laadpaalgem. € 300 à 2.000 (excl. btw)
Keuring laadpaalgem. € 150 à 200 (excl. btw)

BELANGRIJK: een laadpaal stem je idealiter volledig af op de laadcapaciteit van je wagen. Pas dan heeft het zin om na te gaan welke wijzigingen noodzakelijk zijn om je elektriciteitsnet aan te passen. Wens je graag professioneel advies hierover? Kom dan in contact met diverse installateurs actief in je regio.

 

keuring laadpaal

 

Hoe laadpaal plaatsen?

Hoe verloopt de montage van een laadpaal? En waar speelt de keuring een belangrijke rol? In het onderstaande stappenplan vertellen we je hoe een expert te werk gaat.

 1. Plaatsbezoek & analyse

  Ga het gesprek aan met een professioneel installateur voordat je een laadpaal kiest. Bespreek daarbij je woonsituatie, de elektrische wagen die je hebt aangekocht, je budget en de aanwezige elektriciteitsaansluiting. Dit is doorslaggevend om de juiste keuze te maken.

 2. Voorbereidende werken

  Moet je voor je laadpaal van 11 kW je elektriciteit verzwaren? Neem dan vervolgens eerst contact op met Fluvius. Is dit niet nodig? Of beschik je al over een 3-fase aansluiting? Dan zorgt je installateur voor de nodige aansluitingen. Pas wanneer alle elektriciteitswerken succesvol zijn uitgevoerd, legt hij de benodigde kabels.

 3. Laadpaal installeren

  Zijn alle kabels gelegd? Dan is het tijd voor de laadpaal. Hoe je installateur dat precies aanpakt, is sterk afhankelijk van het type laadpaal dat je kiest. Wil je een wallbox aan de muur? Dan zijn stevige beugels bijvoorbeeld noodzakelijk om je laadpaal te verankeren.

 4. Laadpaal keuren

  Het is wettelijk verplicht om na elke uitbreiding of verzwaring je elektriciteitsinstallatie te laten keuren door een erkend keuringsorgaan. Dat is dus ook het geval wanneer je voor een laadpaal kiest. Doorgaans hoef jij hier niets voor te doen en vraagt de installateur dit zelf aan bij een erkend keuringsorganisme.

Interesse in een laadpaal? Vul dan ons contactformulier in en ontmoet diverse experts actief in je regio. Ontvang offertes op maat, vergelijk en kies de expert die bij je past! Start hier je aanvraag.

 

Hoe verloopt de laadpaal keuring?

Hoe gaat een laadpaal keuring in z’n werk? Kan je zelf iets voorbereiden? En waar houdt een expert rekening mee tijdens deze controle?

 • Administratieve controle: je elektrische dossier vormt het uitgangspunt van de keuring. Belangrijk daarbij zijn het ééndraads- en het situatieschema van de elektrische installatie, de aanwezigheid van de installatie- en veiligheidsinstructies van de laadpaal en haar EU-conformiteitsverklaringen. Zorg dat je deze op voorhand klaarlegt voor de inspectie.
 • Visuele controle: wanneer alle documenten voorhanden zijn, bekijkt hij of deze overeenstemmen met de werkelijkheid. Koos de expert voor de juiste kabels en leidingen? Beantwoordt de locatie van de laadpaal aan de vereisten? En hoe zit het met de toegankelijkheid?
 • Technische controle: dit is de stap waarin de inspecteur alles opmeet. Denk maar aan de aardcontinuïteit, de werking van de differentieelstroomrichting en de uitschakeltijd van die differentieelinrichting, …

Ten slotte maakt de expert een uitgebreid keuringsverslag voor je op. Daarin lees je meteen of je installatie wel of niet conform is. Werden er inbreuken vastgesteld? Dan wordt je installatie afgekeurd en is er een nieuwe inspectie nodig. Zolang dit niet gebeurt, mag je je installatie niet in gebruik nemen.

 

Waarom een laadpaal installateur inschakelen?

Zelf een laadpaal thuis installeren kan alleen als je voldoende kennis hebt van elektriciteit. In elke andere situatie raden we aan om te vertrouwen op een laadpaal installateur. Waarom is dit de beste keuze?

 • Professioneel advies: een expert komt langs voor een plaatsbezoek. Dit is de belangrijkste stap in het vinden van de meest geschikte laadpaal voor jouw elektrische wagen. Waar wil je de laadpaal plaatsen? Wat is de afstand tot de meterkast? En wat is je huidige elektriciteitsaansluiting?
 • Laadpaal op maat: met de informatie die hij tijdens het plaatsbezoek heeft verzameld, legt je installateur je enkele voorstellen voor. Neem de tijd om alle vragen te stellen die je bezighouden. Heb je bv. iets specifieks gehoord over een bepaald merk? Of heb je andere voorkeuren? Hij adviseert je graag.
 • Gepaste oplossing elektriciteit: sommige elektriciens hebben zich gespecialiseerd in laadpalen. Net daarom weten zij prima welke elektriciteitswerkzaamheden ze moeten uitvoeren om veilig een laadpaal op jouw netwerk aan te sluiten.
 • Kwalitatieve materialen: een expert is op de hoogte van alle innovaties op de markt en de nieuwste soorten laadpalen. Daarnaast ben je met een gecertificeerd expert verzekerd van het gebruik van de vereiste bekabeling en leidingen conform de keuringseisen.
 • Correcte installatie: vervolgens zorgt je expert voor een correcte montage van de laadpaal en al z’n onderdelen volgens de kneepjes van het vak. En duiken er vroeg of laat toch problemen op? Dan kan je altijd bij je installateur terecht voor een oplossing.
 • Inschakelen keurorgaan: wist je dat je met een gecertificeerd installateur niet zelf op zoek moet naar een onafhankelijke keuringsinstantie? Doorgaans neemt hij meteen contact op met een expertisebureau zodat jij snel je laadpaal in gebruik kan nemen.
 • Fiscaal voordeel: wist je dat je tot wel € 1.750 (unidirectioneel) of max. € 8.000 (bidirectioneel) per laadpaal en per belastingsplichtige kan inbrengen? Op voorwaarde dat deze werd aangesloten door een erkend installateur.

 

Vergelijk offertes & bespaar!

Wist je dat je kan besparen door uitgebreid offertes te vergelijken? Vul daarvoor het onderstaande aanvraagformulier in en ontvang diverse prijsvoorstellen op maat van jouw situatie. Bekijk niet alleen de verschillende kostprijzen, maar ook de adviezen, geschatte werkzaamheden, uitvoertermijnen,…  en maak zo de beste keuze voor jouw situatie!

Offertes vergelijken? Start hieronder je aanvraag:

 

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende bedrijven