Vermogen laadpaal
Overweeg je om thuis een laadpaal te laten plaatsen? Dan moet je nagaan welk vermogen die nodig heeft, want meer is niet noodzakelijk beter. Je stemt het vermogen van je laadpaal best af op dat van je elektrische wagen. Daarnaast is ook de elektriciteitsaansluiting in je woning belangrijk. In dit artikel lees je over het vermogen van een laadpaal, hoeveel zo’n installatie kost, waar je best rekening mee houdt, …
Ga snel naar:
Vermogen laadpaal berekenen
Hoeveel kost een laadpaal?
Belangrijke aandachtspunten
Voordelen professional
Ontvang vrijblijvend offertes
Wat is het vermogen van een laadpaal?
Het vermogen van een laadpaal is de maximale snelheid waarmee je je auto kan opladen. De voornaamste factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een vermogen voor een laadpaal zijn het laadvermogen van de wagen en de elektriciteitsaansluiting van je woning:
- Laadvermogen van je elektrische wagen: het is belangrijk om het laadpaal vermogen goed af te stemmen op het laadvermogen van je elektrische wagen. Heeft je wagen bv. een lager laadvermogen (3,7 of 7,4 kW)? Dan loont het niet om te investeren in een laadpunt met een vermogen van 22 kW. Je wagen zal er namelijk niet sneller door opladen.
- Elektriciteitsaansluiting van je woning: ook je elektriciteitsaansluiting is van belang bij het laden van je wagen. Hebben je wagen en laadpaal een lager vermogen? Dan volstaat een 1 fase-aansluiting (meeste oudere woningen). Kies je echter voor een wagen en laadpunt met een groter vermogen om sneller te kunnen laden? Dan moet je je elektriciteit verzwaren van een 1-fase naar een 3-fasen aansluiting.
Wil jij graag een elektrische laadpaal laten installeren? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende gecertificeerde installateurs bij jou in de buurt via onze offerteservice.
Vermogen laadpaal berekenen
Om te bepalen hoeveel vermogen je laadpaal thuis nodig heeft, moet je eerst weten hoe je woning op het stroomnet is aangesloten. Daarbij zijn de stroomsterkte van de aansluiting en het aantal fasedraden van de aansluiting belangrijke factoren:
- Stroomsterkte: de stroomsterkte is uitgedrukt in ampère en afgekort als A. Die kan je terugvinden op de jaarrekening van je energieleverancier. Bijvoorbeeld: 1 x 25 A of 3 x 30 A.
- Fasedraden: bij een 1-faseaansluiting loopt er een kabel met twee draden naar de meterkast: een nuldraad en een fasedraad met daarop 230 volt wisselspanning. Een 3-faseaansluiting kan maximaal 400 volt leveren en heeft naast een nuldraad nog 3 fasedraden.
In de tabel hieronder vind je een mooi overzicht van de meest voorkomende aansluitingen en het bijbehorende maximale laadvermogen van de laadpaal:
Type 1-faseaansluiting | Max. laadvermogen | Type 3-faseaansluiting | Max. laadvermogen |
---|---|---|---|
1 x 16 A | 3,7 kW | 3 x 16 A | 11,0 kW |
1 x 25 A | 5,8 kW | 3 x 25 A | 17,2 kW |
1 x 30 A | 6,9 kW | 3 x 32 A | 22,0 kW |
Welk vermogen kies ik voor mijn laadpaal?
We gebruiken even een concreet voorbeeld om te duiden hoe je het juiste vermogen kiest. Stel: je auto heeft een laadvermogen van 11 kW, je woning heeft een 1-faseaansluiting en kan maximaal een laadpaal van 7,4 kW aan. Dan heb je 2 opties:
- Laadpaal van 7,4 kW: in dat geval moet je je elektriciteit niet laten verzwaren en spaar je dus kosten uit. Maar doordat je auto een vermogen van 11 kW heeft, benut je niet de maximaal mogelijke laadsnelheid.
- Laadpaal van 11 kW: je kan er ook voor kiezen om een laadpaal van 11 kW te plaatsen, zodat je het laadvermogen van je auto maximaal kan gebruiken. Maar dan moet je wel je elektriciteit laten verzwaren naar een 3-faseaansluiting.
Nog twijfels over het juiste vermogen voor jouw laadpaal? Dan kan je steeds advies vragen aan een installateur. Die analyseert jouw situatie en geeft op basis daarvan een aanbeveling. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van verschillende installateurs!
Hoeveel kost een laadpaal?
Gemiddeld kost een laadpaal 1.000 à 3.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). Uiteraard speelt het vermogen van je laadpaal een rol: hoe hoger het laadvermogen, hoe hoger het prijskaartje. Het kan ook dat je je elektriciteit moet laten verzwaren. Bijvoorbeeld wanneer je wagen een groot laadvermogen heeft en je woning een 1-faseaansluiting heeft. Dan mag je rekenen op een extra kost van € 150 à 1.200 (excl. btw).
LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor een laadpaal? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van installateurs actief bij jou in de buurt.
Belangrijke aandachtspunten
Een laadpaal laten installeren is een investering waar heel wat bij komt kijken. Daarom lijsten we enkele belangrijke aandachtspunten op. Laat je je laadpaal installeren door een professional? Dan hoeft jij met deze factoren zelf geen rekening meer te houden. Zo’n expert zorgt namelijk voor een laadpunt op maat van jouw situatie:
- Laadsnelheid van de wagen: hoe hoger het vermogen van een laadpaal, hoe sneller die je wagen zal opladen. Maar je moet ook zorgen dat het vermogen van je wagen en je laadpaal overeenkomen. Een laadpaal met een vermogen dat niet is afgestemd op dat van je wagen, heeft weinig zin.
- Te laag vermogen: heeft jouw wagen een vermogen van 11 kW, maar je laadpaal een vermogen van 3,7 kW? Dan is het perfect mogelijk om je wagen op te laden. Alleen zal dat trager dan voorzien zijn omdat de autobatterij eigenlijk gemaakt is voor een laadpaal met een groter vermogen.
- Te hoog vermogen: heb je een wagen met een laadvermogen van 3,7 kW, maar een laadpaal van 11 kW? Dan zal je wagen niet sneller opladen. Wordt je volgende wagen een elektrische auto met een hoger vermogen? Dan is het handig om alvast te investeren in een laadpaal met een groter vermogen.
- Aansluiting verzwaren: vooraleer je een elektrische wagen en een laadpaal aankoopt, check je best eerst de aansluiting in je woning. Heb je een 1-faseaansluiting, maar wil je een wagen en laadpaal met een groot vermogen? Dan zal je je elektriciteit moeten laten verzwaren via Fluvius.
Voordelen erkende laadpaal installateur
Zelf een elektrische laadpaal installeren is enkel aangewezen als je ervaring hebt met elektriciteitswerken. In alle andere gevallen is het absoluut niet aangeraden om de klus zelf uit te voeren. Schakel je een professional in? Dan geniet je van de volgende voordelen:
- Advies op maat: op basis van jouw specifieke situatie geeft een erkende installateur advies over welke laadpaal het beste bij jou past. Je krijgt aanbevelingen op vlak van vermogen, maar ook qua type, merk, locatie van de laadpaal, extra opties…
- Kwalitatieve laadpaal: gecertificeerde installateurs werken enkel met laadpalen van hoogwaardige merken. Op die manier ben je zeker van een lange levensduur en energiezuinige werking van je laadpaal. Ook andere gebruikte materialen als zekeringen en bekabeling zijn van topkwaliteit.
- Correcte en vlotte plaatsing: een professionele installateur heeft ervaring met het plaatsen van laadpalen en doet dat dus volgens de regels van de kunst. Doorgaans duren de werken slechts 1 dag en ook de aanvraag voor de herkeuring van je elektriciteit neemt de professional op zich.
- Goede dienst na verkoop: liet je een laadpaal installeren door een expert en is er een storing of een defect? Dan helpt je installateur je snel uit de nood. Het kan ook handig zijn om een onderhoudscontract aan te gaan met je installateur voor een jaarlijkse controle van je laadpaal.
- Financiële voordelen: heb je een laadpaal thuis laten installeren tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024? Dan kom je in aanmerking voor een belastingvermindering. Is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw op de materiaal- en arbeidskosten. Zo komt het installeren van een laadpaal een pak goedkoper uit.
TIP: vergelijk offertes voor de installatie van een laadpaal!
Om zeker te zijn van een correcte prijs voor de installatie van je laadpaal, leg je best offertes van verschillende installateurs naast elkaar. Zo kan je de kosten voor het materiaal, de installatie, de verplaatsing, … vergelijken. Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere installateurs via het offerteformulier hieronder: