Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

V2G laadpaal

De afgelopen jaren kenden zonnepanelen een ongeziene populariteit. Met de opkomst van enkele nieuwe technologieën als de V2G laadpaal kan je bovendien nog beter gebruik maken van de opbrengst van jouw zonnepanelen. Hoe werkt een V2G laadpunt? Wat zijn de voordelen? En hoeveel kost zo’n bidirectionele laadpaal? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Waarom een V2G laadpaal kopen?
Voordelen V2G laadpaal thuis
Prijs V2G laadpaal
Belangrijke aandachtspunten
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat is een V2G laadpaal?

V2G staat voor vehicle to grid, een technologie waarmee je elektriciteit kan terugleveren aan het net. Een V2G laadpaal is een bidirectionele laadpaal waarmee je de batterij van je elektrische wagen niet alleen kan opladen, maar ook ontladen. De accu fungeert dus als opslaglocatie voor groene stroom. Hij wordt opgeladen op momenten dat er meer stroom wordt opgewekt dan nodig is en kan die stroom terugleveren aan je elektrische apparaten in je woning. Kortom, dankzij een V2G laadpaal kan je de batterij van je elektrische wagen gebruiken als een soort thuisbatterij.

Interesse in een V2G laadpunt? Contacteer vrijblijvend meerdere laadpaal installateurs actief in jouw regio via onze offerteservice.

laadpaal V2G

 

Waarom een V2G laadpaal kopen?

Elektrisch rijden is aan een opmars bezig. Wanneer in de nabije toekomst de meerderheid van de auto’s elektrisch zal rijden, brengt dit capaciteitsproblemen van het elektriciteitsnetwerk met zich mee. Een V2G laadpaal is 1 van de oplossingen om de druk op het net te verlichten.

Een nobel doel dat in de toekomst zeker zijn nut zal bewijzen, maar een laadpaal koop je in de 1e plaats voor jezelf. Met een V2G laadpaal kan je namelijk de opgeslagen energie zelf gebruiken op piekmomenten in plaats van dure energie van het net te halen.

 

Voordelen van een V2G laadpaal thuis

Waarom zou je kiezen voor een V2G laadpunt? Wat zijn de voordelen van dit type laadpaal tegenover de andere laadstations op de markt? Een kort overzicht:

 • Lagere energiefactuur: met een V2G laadpaal kan je je zelfverbruik van groene stroom via zonnepanelen maximaliseren. Met dit type laadpaal fungeert de batterij van je wagen als een soort thuisbatterij waarmee je groene stroom kan gebruiken die anders verloren gaat.
 • Altijd energie aan het voordeligste tarief: tijdens piekmomenten, bijvoorbeeld tijdens de avondspits thuis, kan je de energie gebruiken die je hebt opgeslagen in de batterij van je elektrische wagen. Tijdens de daluren ’s nachts kan je de batterij van je wagen dan weer opladen tegen een gunstig tarief.
 • Hoog gebruikscomfort: de allerslimste V2G laadpalen berekenen zelf het meest gunstige scenario voor jou. Zo gaat de software constant na of je de elektriciteit best opslaat in de accu van je wagen of dat je ze best teruglevert aan het net.
 • Milieuvriendelijk: dankzij een vehicle to grid laadpaal gebruik je meer groene energie, wat het milieu alleen maar ten goede komt.

Een V2G laadpunt laten installeren? Een professionele laadpaal installateur geeft je graag meer uitleg over alle functionaliteiten van deze bidirectionele laadpaal en stelt jou de meest aangewezen oplossing voor. Kom in contact met installateurs actief in jouw buurt.

 

Prijs V2G laadpaal

De prijzen van een V2G laadpaal thuis starten vanaf € 5.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Let op: de uiteindelijke kostprijs hangt sterk af van het merk, de opties, de capaciteit van de laadpaal, maar ook van de nodige voorbereidende werken, …

Graag een exacte prijs voor jouw V2G laadpaal thuis? Contacteer vrijblijvend verschillende laadpaal installateurs in jouw regio en ontvang niet alleen een prijsvoorstel op maat, maar ook persoonlijk advies, uitvoeringstermijnen, … Start jouw aanvraag hier.

 

V2G laadpaal

 

Belangrijke aandachtspunten

De technologie van een V2G laadpaal klinkt veelbelovend, maar er zijn toch enkele aandachtspunten om rekening mee te houden:

 • Laag aanbod: er zijn momenteel nog maar weinig laadpalen op de markt met de V2G technologie.
 • Compatibiliteit: de meeste elektrische wagens zijn nog niet voorzien van de V2G functionaliteit. Is jouw wagen niet uitgerust met de juiste technologie? Dan behoort een vehicle to grid laadpaal niet tot de mogelijkheden.
 • Prijs: doordat de technologie vrij recent is, is een V2G laadpaal duurder dan andere slimme laadpalen.
 • Levensduur van de accu: het is nog onduidelijk wat de invloed is van bidirectioneel laden op de levensduur van de batterij van je elektrische wagen. Door je accu vaker te opladen en te ontladen, heb je namelijk meer laadcycli. Zo bestaat de kans dat de accu sneller aan vervanging toe is.

 

Is een V2G laadpaal kopen interessant?

Alles hangt af van jouw situatie: heb je een elektrische wagen met de V2G functionaliteit en vormt het budget geen probleem? Dan is deze bidirectionele laadpaal een interessante optie. De V2G technologie zal de komende jaren ongetwijfeld meer op punt gesteld worden, waardoor dit type laadpunt aan populariteit zal winnen. Is een V2G laadpaal nu misschien niet de meest interessante keuze voor jou, dan in de nabije toekomst zeker wel!

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden van een V2G laadpaal? Vul hieronder vrijblijvend het offerteformulier in en kom in contact met specialisten actief in jouw buurt. Ze bezorgen je graag meer uitleg over dit type laadpaal en geven jou advies op maat.

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende bedrijven