Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Laadpaal aanvragen

Rij je met een elektrische wagen? Dan is het niet altijd makkelijk om een oplaadpunt in de buurt te vinden. Als je geen laadpaal in de buurt van je woning hebt, kan je onder bepaalde omstandigheden een publieke laadpaal aanvragen in jouw buurt. Maar hoe verloopt zo’n aanvraag? Aan welke voorwaarden moet je voldoen? En is het niet interessanter om een eigen laadpaal te laten plaatsen? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Hoe laadpaal aanvragen?
Alternatief: privé laadpaal
Laadpaal installateur inschakelen?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Publieke laadpaal aanvragen: welke voorwaarden?

Als je met een elektrische auto rijdt, is het handig om in de buurt van je woning of werk een oplaadpunt te hebben. Is dat voorlopig nog niet het geval? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een openbare laadpaal aanvragen bij het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Om welke voorwaarden gaat het precies? Een kort overzicht:

 • Geen mogelijkheid om te parkeren of laadpaal te plaatsen op eigen terrein: heb je geen mogelijkheid om op eigen terrein te parkeren? Of heb je geen geschikte plek om een eigen laadpaal te plaatsen? Enkel dan kan je een aanvraag doen voor een publieke laadpaal in jouw buurt.
 • Geen publieke laadpaal binnen 250 m: een andere voorwaarde is dat er geen toegankelijk oplaadpunt is op max. 250 m wandelafstand van je woning of werkplek. Ook als er wel een oplaadpunt dichtbij is, maar die onvoldoende vermogen heeft, kan je een oplaadpunt aanvragen.
 • Volledig elektrische wagen: de aanvrager van de laadpaal moet rijden met een volledig elektrische wagen. Bij de aanvraag moet je dit ook kunnen aantonen a.d.h.v. een inschrijvingsformulier, leasecontract of bestelbon.
 • Personenwagen of lichte vracht: enkel wanneer de gebruiker van de laadpaal rijdt met een personenwagen of wagen voor lichte vracht, is het mogelijk om een publieke laadpaal aan te vragen en te plaatsen.
 • Te verenigen met plaatselijke parkeerregels: tot slot moet de aanvraag van de laadpaal verenigbaar zijn met de parkeerregels die in jouw buurt gelden.

Wil je een publieke laadpaal laten plaatsen? Een installateur kan je verder informeren over de geldende voorwaarden en de procedure om de laadpaal aan te vragen. Via onze offerteservice brengen we je in contact met meerdere specialisten in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

laadpaal aanvragen

 

Hoe publieke laadpaal aanvragen?

Als particulier kan je een elektrische laadpaal aanvragen bij het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, mits je voldoet aan alle voorwaarden. De Vlaamse overheid zal in dat geval ook de kosten dekken voor het plaatsen van de laadpaal. De aanvraag kan je online indienen en verloopt via de volgende stappen:

 1. Aanvraag: om een laadpaal aan te vragen, vul je het aanvraagformulier in. Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken zal dan nagaan of aan alle voorwaarden voldaan is. LET OP: wil je laadpalen aanvragen in Antwerpen, Gent of Genk? Dan moet je de aanvraag indienen bij het lokale loket van de stad.
 2. Beoordeling: binnen 40 dagen krijg je te horen of je aanvraag al dan niet is goedgekeurd. Bij de beoordeling kijkt de overheid ook naar de bezettingsgraad van eventuele laadpalen in de buurt en de kosten om te laden en te parkeren. Je aanvraag zal dus ook goedgekeurd worden als er niet genoeg laadpalen vrij zijn in de buurt of als de kosten om er te parkeren niet evenredig zijn met de kosten om ergens anders in de buurt te parkeren.
 3. Plaatsing: als je aanvraag aan alle voorwaarden voldoet en door het Departement Mobiliteit en Openbare Werken goedgekeurd is, zal een laadpaalexploitant het plaatsingsproces starten. Die plaatst de openbare laadpaal dan in de buurt.

LET OP: een publieke laadpaal kan je dus niet aanvragen als je op je eigen terrein een laadpaal kan plaatsen. Het is in dat geval aangewezen om een eigen privé laadpaal te plaatsen. Verderop in dit artikel lees je meer over de voordelen en prijzen van een privé laadpaal.

 

Alternatief: privé laadpaal

Wil je een laadpaal aanvragen in jouw buurt en heb je hier zelf de ruimte voor? Dan hoef je geen publieke laadpaal aan te vragen en is het interessant om thuis een eigen laadpaal te installeren. Zo’n privé laadpaal heeft namelijk tal van voordelen:

 

Voordelen privé laadpaal

 • Altijd mogelijkheid om op te laden: bij het aanvragen van een publieke laadpaal kan het nog steeds gebeuren dat er niet altijd een laadpunt beschikbaar is op de momenten dat jij deze wil gebruiken. Laat je je eigen laadpunt installeren? Dan ben je altijd zeker van een beschikbaar oplaadpunt.
 • Goedkoper dan publiek opladen: je auto opladen bij een publieke laadpaal zal je altijd duurder uitkomen omdat je steeds een extra tarief betaalt voor de eigenaar van de laadpaal. Dat is dus niet het geval bij een privé laadpaal.
 • Opladen met eigen groene stroom: als je zonnepanelen op je dak hebt, kan je je eigen groene stroom gebruiken om je auto op te laden. Zonnepanelen zijn dus de ideale combinatie met een privé laadpaal en zorgen ervoor dat je nog meer kan besparen.
 • Veilig opladen: je auto opladen aan een oplaadpunt bij jou thuis is volledig veilig. De laadpaal is namelijk aangesloten op een aparte stroomkring in je elektriciteitskast en werkt met een stroomonderbreker. Er is dus geen risico op kortsluiting of oververhitting.
 • Op afstand te bedienen: verder kan je ook kiezen voor een slimme laadpaal thuis. Zo kan je op afstand aangeven wanneer je auto moet starten of stoppen met opladen, kan je zien hoelang je auto nog moet opladen of hoeveel het kost om je auto op te laden op een bepaald moment…

 

Prijs privé laadpaal

Gemiddeld betaal je voor een eigen laadpaal tussen € 1.000 en 3.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Die prijs omvat alle kosten voor zowel de laadpaal zelf, als de plaatsing en de verplichte keuring.

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw laadpaal? Dan doe je best een beroep op een specialist. Deze kan je informeren over de mogelijkheden en bezorgt je een prijsvoorstel op maat. Vergelijk ook zeker offertes van meerdere experts. Zo maak je gegarandeerd een weloverwogen keuze. Vul het offerteformulier in.

 

 

openbare laadpaal aanvragen

 

Waarom een laadpaal installateur inschakelen?

Om je eigen laadpaal te installeren, kan je best een beroep doen op een ervaren laadpaal installateur. De installatie vereist namelijk de nodige ervaring en expertise. Door een expert in te schakelen, ben je zeker van de volgende voordelen:

 • Advies op maat: waar plaats je je laadpaal best? Welke soort laadpaal is voor jou het meest aangewezen? Is het nodig om je elektriciteit te laten verzwaren? Een installateur kan jou over al deze zaken adviseren, rekening houdend met jouw situatie.
 • Kwalitatieve laadpaal: een erkende laadpaal installateur zal altijd werken met kwaliteitsvolle merken en types laadpalen. Zo ben je dus zeker van een lange levensduur en een optimale werking van je laadpaal.
 • Correcte plaatsing: een installateur weet precies hoe hij je laadpaal correct kan installeren. Hij voert daarbij ook alle nodige werken vlot uit (kabels trekken, elektriciteitswerken, evt. graafwerken…).
 • Aanspreekpunt: als je laadpaal geïnstalleerd is door een erkende installateur heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt wanneer er toch iets misgaat of er zich problemen zouden voordoen met je laadpaal.
 • Verlaagd btw-tarief: tot slot kan je ook genieten van een verlaagd btw-tarief van 6% i.p.v. 21% op alle materiaal- en arbeidskosten. Voorwaarde is wel dat je woning ouder is dan 10 jaar.

 

Vergelijk offertes en vind een geschikte laadpaal installateur!

Een installateur kan je advies geven over de meest geschikte laadpaal op basis van het laadvermogen van je wagen, waar je je auto parkeert, welke elektriciteitsaansluiting je hebt… Wil je gericht prijzen en adviezen vergelijken van ervaren installateurs actief in jouw buurt? Maak dan gebruik van het onderstaande offerteformulier. Zo vind je zeker een geschikte vakman voor jouw privé laadpaal:

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende bedrijven