Hoe werkt een laadpaal?
Op onze wegen rijden steeds meer elektrische wagens rond. En dus stijgt logischerwijs ook het aantal laadpalen, zowel openbaar als bij mensen thuis. Maar hoe werkt zo’n elektrische laadpaal precies? En hoe kan je er zeker van zijn dat die werking van je laadpaal optimaal verloopt? Je ontdekt het in dit artikel!
Ga snel naar:
Laadpaal werking in 4 stappen
Hoe laadpaal optimaal laten werken?
Gemiddelde laadpaal prijs
Enkele veelgestelde vragen
Vraag vrijblijvend je offertes aan
Hoe werkt een reguliere en een slimme laadpaal?
Je kan gaan voor een goedkopere, basic laadpaal, maar er zijn ook slimmere laadpalen met extra opties op de markt. Hoe werkt elektrisch laden met beide types laadpunten nu precies? Een kort woordje uitleg:
- Werking gewone laadpaal: met zo’n basic laadpaal kan je onmiddellijk beginnen met het laden van je wagen. Alleen houdt zo’n laadpunt geen rekening met energie van je zonnepanelen of stroom aan het daltarief. Daarnaast zoekt zo’n laadstation ook geen evenwicht tussen het laden van je wagen en het andere stroomverbruik in huis. Het gevolg? Een hogere stroomfactuur en een grotere kans op een overbelasting van je elektriciteit.
- Werking slimme laadpaal: zo’n geconnecteerde laadpaal kan je makkelijk koppelen aan je zonnepanelen. Naast die gratis groene energie gebruikt zo’n laadstation ook goedkopere stroom aan het daltarief. Zo spaar je heel wat energiekosten uit. Bovendien houdt zo’n slim laadpunt ook voortdurend rekening met het andere stroomverbruik in huis. Staan veel apparaten tegelijk aan? Dan gaat het laden van je wagen trager. Zo vermijd je een kortsluiting.
Wil je een laadpaal thuis installeren? Een gespecialiseerde laadpaal installateur komt langs bij je thuis en geeft je advies op maat van jouw wagen, elektriciteitsaansluiting, … Start je aanvraag hier!
Laadpaal werking in 4 stappen
Met een elektrisch laadstation thuis laad je je wagen veilig en efficiënt op. Bovendien is laden met zo’n laadpaal ook goedkoper in vergelijking met een openbaar laadpunt. Je betaalt namelijk geen extra tarief aan de uitbater. Maar hoe werkt het opladen van je elektrische auto nu precies? Afhankelijk van het type laadpaal omvat dat proces de 4 volgende stappen:
STAP 1 = je verbindt je wagen met de laadpaal
Bij een laadpaal thuis hoort meestal een vaste laadkabel. Zo moet je niet altijd een losse laadkabel verbinden met je eigen laadpunt en je wagen. Deze stap is heel eenvoudig: je koppelt de vaste laadkabel van je laadpaal gewoon aan je wagen en het laden start. Meestal zie je een groen licht of een ander signaal als de laadpaal en de wagen correct met elkaar verbonden zijn.
STAP 2 = de stroom vertrekt van je laadpunt naar je wagen
Is de laadkabel correct aangesloten op je wagen? Dan stuurt je laadpaal de juiste hoeveelheid stroom met de vereiste sterkte naar je wagen. Die mogelijke stroomsterkte hangt af van je elektriciteitsaansluiting (1-fase of 3-fasen). Hoe snel je elektrische auto kan opladen heeft ook te maken met die aansluiting, maar ook met het laadvermogen van je laadpaal én je wagen.
STAP 3 = je wagen laadt op met een bepaalde laadmodus
Heb je een slimme laadpaal? Dan kan je zelf de laadmodus kiezen. Moet je bv. snel de deur uit? Dan kan je je wagen opladen aan het maximale vermogen. Als je meer tijd hebt, kan je ook een energiezuinige laadmodus instellen met alleen zonne-energie van je zonnepanelen of een mix van netstroom en zonnestroom. Ook trager laden met elektriciteit aan het daltarief is een optie om stroomkosten uit te sparen.
STAP 4 = je laadpunt levert stroom terug aan je apparaten thuis (bij V2G)
Een recentere technologie zijn V2G laadpalen. Met zo’n laadpunt kan je de batterij van je wagen niet alleen opladen, maar ook ontladen. Zo doet je autobatterij dienst als thuisbatterij. Is die volledig volgeladen? Dan kan je die stroom ook gebruiken voor je apparaten in huis. Zeker als het gaat om zonnestroom kan je op die manier extra energiekosten uitsparen. Je verhoogt namelijk je zelfconsumptie van je groene stroom.
BELANGRIJK: vraag voorstellen aan bij meerdere installateurs!
Nog vragen over de werking van een laadpaal bij je thuis? Een gespecialiseerde installateur geeft je graag uitgebreid uitleg. Je vraagt trouwens best voorstellen aan bij meerdere specialisten actief in je buurt. Zo kan je niet alleen hun adviezen en prijzen, maar ook laadpaal merken, uitvoertermijnen, … gericht vergelijken.
Vrijblijvend installateurs contacteren? We brengen je graag in contact met meerdere specialisten via onze gratis offerteservice.
Hoe laadpaal optimaal laten werken?
Wil je zeker zijn van een energiezuinige werking van je laadpaal zonder defecten of storingen? Dan volg je best de volgende tips nauwgezet op:
- Stem de vermogens van je laadpaal en je wagen op elkaar af: heeft je wagen een klein laadvermogen (bv. 3,7 of 7,4 kW)? Dan loont het niet om te investeren in een laadpaal met een groot laadvermogen (bv. 22 kW). Je auto zal namelijk niet sneller opladen. Het is daarom essentieel om de vermogens van je laadpaal en je wagen goed op elkaar af te stemmen.
- Laat (indien nodig) je elektriciteit verzwaren: heeft je wagen een groot laadvermogen en wil je daar optimaal gebruik van maken om snel te laden? Als je woning nog aangesloten is op 1-fasige stroom (de meeste oudere huizen) kan je in dat geval je elektriciteit laten verzwaren naar 3-fasige stroom. Daar gaan wel de nodige kosten mee gepaard. Bij wagens met een kleiner laadvermogen volstaat een gewone uitbreiding van je zekeringkast met een extra stroomgroep (zoals bij zonnepanelen).
- Koppel je laadpaal aan je zonnepanelen: heb je al zonnepanelen? Dan loont het enorm om te investeren in een slimme laadpaal. Zo’n laadpunt maakt gebruik van die gratis groene stroom om je wagen voordelig op te laden. Zo hou je je stroomfactuur binnen de perken.
- Ga voor een laadpunt van een kwalitatief merk: net zoals bij een thuisbatterij, airco, … geldt: ‘goedkoop is duurkoop’. Wil je zeker zijn van een optimale werking van je laadpaal thuis? Dan kies je best voor een kwalitatief merk als Alfen, NewMotion, Vattenfall, …
- Kies voor een slimme laadpaal: een intelligent laadpunt maakt niet enkel gebruik van zonne-energie of stroom aan het daltarief om kosten uit te sparen. Daarnaast staat zo’n slim laadstation ook garant voor een hoog gebruikscomfort (met een app), veilig laden zonder risico op overbelasting (door rekening te houden met het volledige stroomverbruik in je woning), …
Zeker zijn van een goede werking van jouw laadpaal? Dan vraag je best advies op maat van jouw situatie aan meerdere laadpaal installateurs in je buurt. Contacteer vrijblijvend experts via onze offerteservice.
Gemiddelde laadpaal prijs
Hoeveel betaal je nu voor een laadpaal bij je thuis? Gemiddeld mag je rekenen op 1.500 à 3.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). Let op: dit is uiteraard slechts een richtprijs. Zo komt een V2G laadpaal om bidirectioneel te laden duurder uit, kunnen de plaatsingskosten verschillen naargelang de locatie van de laadpaal, …
Een precieze prijs voor een laadpaal op jouw maat? Dan vraag je best prijsvoorstellen aan bij meerdere installateurs actief in je buurt. Zo kan je die totaalprijzen naast elkaar leggen, maar ook adviezen, werkwijzen en uitvoertermijnen vergelijken. Start hier je aanvraag!
FAQ werking laadpaal
Denk je eraan om een laadpunt bij je thuis te laten installeren? En heb je nog vragen over hoe zo’n elektrische laadpaal werkt? Dan kan je altijd terecht bij een gecertificeerde laadpaal installateur actief in je buurt. Ook hieronder vind je de antwoorden op enkele vaak gestelde vragen over de werking van een laadpaal:
-
-
Hoe werkt een openbare laadpaal?Bij een openbare laadpaal heb je een losse laadkabel nodig. Je koppelt die gewoon aan je wagen en het laadpunt en het elektrisch laden kan starten. Let op: hiervoor heb je wel een laadpas nodig. Er bestaan ook al openbare snellaadstations (bv. Fastned). Hiermee kan je je wagen supersnel laden bij benzinestations langs de snelweg en in de stad. Let op: de interne lader van je wagen moet wel geschikt zijn voor snelladen.
TIP: rij je met een elektrische wagen en is er geen oplaadpunt in de buurt van je woning of werk? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een publieke laadpaal aanvragen. Je kan dat online doen bij het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.
-
Hoe werkt een laadpas?Wil je je wagen opladen bij een openbare laadpaal? Dan heb je doorgaans een laadpas nodig. Zo’n pas krijg je soms bij de aankoop van je laadpaal, maar kan je ook apart verkrijgen. Er bestaan laadpassen met of zonder vaste abonnementskosten. En hoe werkt zo’n laadpas precies? Heel simpel, na het inpluggen van je laadkabel hou je de laadpas gewoon voor de scanner. Daarna start het laden automatisch. Wil je de laadsessie stoppen? Dan hou je opnieuw de laadpas voor de laadpaal. -
Hoe werkt snelladen met een laadpaal?Bij een snellaadstation vindt de omvorming van wisselstroom naar gelijkstroom plaats in het laadpunt zelf in plaats van in de wagen. Daardoor stroomt er direct snelle stroom in je wagen en is je batterij op 20 minuten weer tot 80% volgeladen. Let op: door deze complexe techniek is de prijs per kWh wel hoger dan bij standaard elektrisch laden. -
Hoe werkt een V2G-laadpaal?Met een V2G-laadpaal (‘vehicle to grid’) kan je de batterij van je wagen niet alleen volladen, maar ook ontladen. Kortom, zo’n laadpunt maakt laden in 2 richtingen mogelijk. Op die manier kan je de opgeslagen energie in je autobatterij ook gebruiken voor je huishouden (koken, afwasmachine, …). Als het om zonne-energie van je zonnepanelen gaat, moet je dus veel minder stroom van het net halen. Zo bespaar je flink op je energiefactuur.
-