Laadpaal zonnepanelen
Wil je een laadpaal combineren met zonnepanelen? Dan laad je jouw elektrische auto milieuvriendelijk op met je eigen groene stroom. Ook bespaar je zo flink op je maandelijkse energierekening. Maar hoe werkt dit precies? Wat zijn de voordelen van zo’n installatie en hoeveel kost het? Dit én meer lees je in dit artikel.
Ga snel naar:
Installatie laadpaal met zonnepanelen
Voordelen laadpaal zonnepanelen
Prijslaadpaal zonnepanelen
Belangrijke aandachtspunten
Vraag vrijblijvend je offertes aan
Hoe werkt een laadpaal met zonnepanelen?
Een elektrische auto is erg milieuvriendelijk, maar daar doe je met zonnepanelen nog een schepje bovenop. Hiermee is het mogelijk om je auto met groene stroom op te laden. Echter heb je hier wel een slimme laadpaal voor nodig. Zo’n laadpunt kan namelijk het onderscheid maken tussen netstroom en groene stroom. Met zo’n slimme laadpaal en zonnepanelen heb je ook deze 2 opties:
- Bidirectioneel laden: met een slimme laadpaal kan je opgeslagen energie van de auto ook inzetten om andere apparaten in huis te voorzien van stroom. Zo bespaar je meer op je elektriciteitskosten.
- Dynamic load balancing: slimme laadpalen houden rekening met het stroomverbruik in de rest van je woning. Verbruik je veel stroom in huis? Dan zal je auto wat langzamer opladen. Maak je daarentegen geen gebruik van huishoudelijke apparaten? Dan laadt de auto juist snéller op. Op deze manier is je stroomverbruik in evenwicht en is de kans op overbelasting minimaal.
Laadpaal met zonnepanelen plaatsen? Vind een erkende vakman via onze gratis offerteservice.
Installatie laadpaal met zonnepanelen
Combineer je een laadpaal thuis met zonnepanelen? Dan zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Hieronder een kort overzicht:
1. Laadpaal
Wat betreft de laadpaal heb je een aantal opties. Denk aan 1- of 3-fase laadpalen, een wandmodel of losstaande paal, enkele of dubbele laders, … Kies bij zonnepanelen in ieder geval voor een slimme laadpaal. Alleen deze palen kunnen namelijk het onderscheid maken tussen netstroom en groene stroom. Zo heb je inzicht in je energieverbruik en profiteer je mogelijk van bidirectioneel laden en dynamic load balancing.
2. Zonnepanelen
Gemiddeld heb je zo’n 6 à 8 panelen nodig om je auto op te laden met groene stroom. Dit is een grote hoeveelheid, wat betekent dat een bestaande zonnepanelen-installatie meestal niet genoeg is voor je huishouden én de auto samen. Heb je al zonnepanelen? Dan zal je dus allicht nog extra panelen moeten plaatsen. Heb je er nog geen? Dan zorgt een erkende installateur ervoor dat het vermogen van je nieuwe zonnepanelen-installatie perfect is afgestemd op je totale stroomverbruik.
TIP: laat de installatie samenstellen door een erkende vakman
Doorgaans is het een goed idee om je laadpaal en zonnepanelen in 1 keer te laten installeren. Zo zijn ze goed op elkaar afgestemd, maar ook op je energieverbruik en elektrische auto. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.
Voordelen laadpaal zonnepanelen
Er zijn meerdere voordelen als je kiest voor een laadpaal met zonnepanelen. Een overzicht:
- Lagere energierekening: door de combinatie van een laadpaal en zonnepanelen ga je efficiënt om met groene stroom en hoef je minder netstroom af te nemen bij je energieleverancier. Als gevolg is je maandelijkse energiefactuur lager.
- Gebruikscomfort: met een eigen laadpaal kan je thuis je elektrische auto opladen. Zo is je auto altijd klaar voor vertrek en hoef je minder vaak bij openbare laadpunten op te laden.
- Milieuvriendelijk: groene stroom is milieuvriendelijker dan netstroom. Stroom van energieleveranciers wordt namelijk nog steeds in grote mate opgewekt met fossiele brandstoffen. Voor groene stroom heb je daarentegen alleen zonnepanelen en zonnig weer nodig.
- Snellere terugverdientijd zonnepanelen: hoe efficiënter je omgaat met groene stroom, hoe sneller de terugverdientijd voor je zonnepanelen-installatie.
- Financiële voordelen: je kan de kostprijs voor een slimme laadpaal met zonnepanelen behoorlijk drukken. Zo kan je een subsidie aanvragen voor je zonnepanelen. Daarnaast geniet je ook van het verlaagd btw-tarief. Een erkende vakman helpt je graag bij al je subsidie-aanvragen.
Prijs laadpaal zonnepanelen
Laadpalen kosten gemiddeld € 1.000 à 3.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Hierbij gaat het om de laadpaal zelf, installatiekosten, … Ook moeten laadpalen gekeurd worden, en moet je de elektriciteitskast laten verzwaren als je kiest voor een 3-fase aansluiting. Voor zonnepanelen reken je eerder op € 4.500 à 12.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Hierbij is de prijs afhankelijk van het vermogen, de hoeveelheid panelen, …
LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo variëren de prijzen ook van installateur tot installateur. Wil je een laadpaal en zonnepanelen laten installeren? Vergelijk voorstellen van installateurs actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.
Belangrijke aandachtspunten
Wil je met zonnepanelen je auto opladen? Dan zijn er meerdere belangrijke aandachtspunten om in je achterhoofd te houden:
- Laadvermogen: het laadvermogen van je slimme laadpaal moet goed zijn afgestemd op je elektrische auto, maar ook op het vermogen van de zonnepanelen. Zo werkt de installatie optimaal en betaal je niet te veel bij aanschaf.
- Plaatsing: idealiter plaats je de laadpaal zo dicht mogelijk bij de meterkast om kosten te besparen. Je hebt dan minder kabels en graafwerk nodig voor een correcte plaatsing.
- Subsidie: Je kan de kosten voor je laadpaalinstallatie met zonnepanelen drukken dankzij de zonnepanelen premie. Daarnaast reiken sommige gemeenten ook subsidies uit voor laadpalen.
Laadpaal combineren met zonnepanelen? Schakel een vakman in!
Wil je een laadpaal en zonnepanelen laten plaatsen door een erkende vakman? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice en profiteer van gericht advies en prijzen op maat. Je vergelijkt zo gemakkelijk en vrijblijvend 2 à 3 offertes van ervaren installateurs actief in jouw buurt. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier: