Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Slimme laadpaal

Wil je thuis een laadpunt voor je elektrische auto installeren? Dan kan je onder meer kiezen voor een goedkopere, basic uitvoering zonder smart opties. Er bestaan echter ook slimme laadpalen die je kan koppelen aan je zonnepanelen, die rekening houden met je stroomverbruik in huis, … Over welke functies beschikt zo’n slimme laadpaal en hoe zit het met de prijs? Je leest er meer over in dit artikel!

Ga snel naar:
Slimme laadpaal thuis: welke functies?
Voordelen slimme laadpaal
Prijs slimme laadpaal
Enkele veelgestelde vragen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat is een slimme laadpaal?

De term ‘slimme laadpaal’ slaat op een aantal extra opties door nieuwe software en de verbinding met het internet. Denk bv. ook aan een slimme thermostaat, een smart watch, … Vooral door de schommelende stroomprijzen is zo’n intelligent laadstation steeds meer een rendabele investering. Zo’n laadpunt gebruikt namelijk zoveel mogelijk groene stroom van je zonnepanelen of elektriciteit aan goedkopere tarieven. Zo bespaar je efficiënt op je energiefactuur!

Een slimme laadpaal installeren? Vergelijk dan zeker de voorstellen van meerdere laadpaal installateurs. Zo krijg je een goed zicht op de mogelijke functies, de prijzen, laadpaal merken, … Contacteer vrijblijvend meerdere installateurs actief in je buurt!

slimme laadpaal

 

Slimme laadpaal thuis: welke functies?

Wat maakt een slimme laadpaal nu zo intelligent? En uit welke verschillende smart opties kan je allemaal kiezen? Enkele belangrijke functies op een rij:

 • Koppeling aan zonnepanelen: een intelligente laadpaal kan je makkelijk koppelen aan je zonnepanelen. Schijnt de zon? Dan gebruikt het laadpunt die groene stroom om je wagen op te laden. Zo neem je minder elektriciteit van het net en bespaar je op je energiefactuur.
 • Verschillende laadmodi: afhankelijk van de situatie kan je bij veel slimme laadpalen kiezen uit meerdere laadmodi. Heb je weinig tijd? Dan kan je je auto sneller opladen aan het maximale vermogen. Moet je niet meer de deur uit? Dan kies je beter voor een energiezuinigere laadmodus met bv. enkel zonne-energie of een evenwichtige mix van zonnestroom en netstroom. Dat duurt iets langer, maar het is goedkoper.
 • Dynamic load balancing: een intelligent laadstation houdt altijd rekening met het volledige stroomverbruik in je woning. Ben je bv. aan het koken en draait de droogmachine? Dan zal de laadpaal de laadsnelheid beperken om geen overbelasting te veroorzaken. Verbruik je weinig tot geen stroom? Dan zal het opladen van je auto sneller gaan.
 • Handige app: bij een slimme laadpaal thuis hoort natuurlijk ook een gebruiksvriendelijke, overzichtelijke app. Daarmee kan je een laadsessie starten, krijg je een overzicht van al je laadsessies, … Zo weet je op elk moment hoeveel je laadsessies kosten, wanneer je wagen ‘volgetankt’ is, hoeveel groene stroom en hoeveel netstroom gebruikt is, …
 • Van auto naar huishouden: een recente technologie is de ‘vehicle-to-home’-functie. Het komt erop neer dat je de energie in je autobatterij ook kan gebruiken voor je huishoudelijke toestellen. Zo doet je auto dus dienst als een handige thuisbatterij en bespaar je nog meer op je stroomfactuur. Let op: hiervoor heb je een slimme laadpaal nodig die bidirectioneel kan laden.
 • Extra accessoires: wil je graag een gebruiksvriendelijk touchscreen gebruiken? Of een apart schermpje dat communiceert met je zonnepanelen-installatie? Er bestaan tal van mogelijke accessoires voor slimme laadpalen. Let op: die zijn niet allemaal onontbeerlijk voor een optimale werking van je laadpaal. Bespreek zeker met je installateur welke accessoires een echte meerwaarde hebben en welke minder.

 

Welke slimme laadpaal kies ik het best?

Dat hangt vooral van jouw situatie, je persoonlijke voorkeuren en je budget af. Heb je bv. zonnepanelen? Dan is een intelligent laadstation een absolute must om optimaal gebruik te maken van je zonne-energie. Ook de technologie om je auto als thuisbatterij te gebruiken zal in de nabije toekomst een grote meerwaarde blijken. Andere smart opties als een touchscreen, ontgrendeling met gezichtsherkenning, … zijn dan weer minder essentieel.

Advies op maat nodig? Een gecertificeerde laadpaal installateur vertelt je graag meer over de mogelijke functies van een slimme laadpaal thuis. Je kan gratis en vrijblijvend installateurs in je buurt contacteren via onze offerteservice.

 

Voordelen slimme laadpaal

Ook met een ‘domme laadpaal’ kan je je wagen thuis opladen. Alleen zal dat wel met duurdere piekstroom gebeuren, met een hogere stroomfactuur tot gevolg. Ook het gebruiksgemak van zo’n laadpunt ligt een pak lager. De meerwaarde van een intelligent laadpunt staat dus buiten kijf. De belangrijkste voordelen op een rij:

 • Lagere energiefactuur: een intelligent laadstation maakt optimaal gebruik van de stroom van je zonnepanelen. En schijnt de zon te weinig? Dan kan de laadpaal ook ’s nachts laden met stroom tegen een goedkoper tarief. Zo verbruik je veel minder netstroom voor je auto tijdens de piekuren. Het resultaat? Een flink lagere stroomfactuur!
 • Hoog gebruikscomfort: met een slimme laadpaal thuis kan je de laadsessies eenvoudig programmeren met een gebruiksvriendelijke app. Jij kiest wanneer het laadpunt je wagen mag volladen en met welk type stroom(mix) dat moet gebeuren: groene zonne-energie, elektriciteit aan een goedkoper tarief en/of netstroom tijdens de piekuren (om zo snel mogelijk te laden).
 • Geen risico op overbelasting: dankzij dynamic load balancing houdt een intelligent laadpunt de laadsnelheid van je wagen en je totale stroomverbruik in huis in evenwicht. Zo krijg je geen overbelasting of kortsluiting als je veel stroom verbruikt tijdens het laden van je wagen (door te koken, wassen, …).
 • Inzicht in je stroomopbrengst en -verbruik: dankzij de app van je laadstation weet je perfect hoeveel groene stroom en netstroom je gebruikt om je wagen op te laden, hoeveel zonne-energie teruggeleverd wordt aan het net, … Zo krijg je dus een helder inzicht in je zonnepanelen-opbrengst en je totale energieverbruik in je woning.
 • Goed voor het milieu: hoe meer groene energie je gebruikt voor je wagen, hoe minder grijze energie je van het net moet halen. En zo draag je ook je steentje bij aan een beter milieu. Nog meer weten over de troeven van een slim laadpunt? Vraag zeker advies aan een laadpaal installateur in je buurt.

 

Prijs slimme laadpaal

Een slimme laadpaal is gemiddeld iets duurder dan een laadpunt zonder smart opties. De exacte prijs hangt uiteraard af van de uitvoering, het aantal intelligente functies, … Je mag rekenen op een gemiddelde prijs van 1.500 à 3.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing. Een overzicht van de kostenposten:

Kosten slimme laadpaal installerenGemiddelde prijs (excl. btw)
Slimme laadpaal zelf€ 800 à 1.200
Installatie laadpaal € 300 à 2.000
Verzwaring elektriciteit€ 150 à 1.200
Keuring elektriciteit€ 150 à 200

Benieuwd naar een prijs voor jouw slimme laadpaal? Dan vraag je best voorstellen aan bij meerdere laadpaal installateurs in je buurt. Zo kan je gericht prijzen, maar ook adviezen, merken, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

slimme laadpaal thuis

 

FAQ slimme laadpaal

Nog vragen over de mogelijke functies van een intelligent laadstation? En welke opties bij de meeste slimme laadpalen geïntegreerd zijn en welke minder? Dan kan je terecht bij een gecertificeerde laadpaal installateur actief in je buurt. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen:  • Wat is een slimme laadkabel?
   Net als een intelligente laadpaal is een slimme laadkabel verbonden met het internet. Zo weet je hoeveel elektriciteit nodig is om je wagen vol te laden. Zo’n laadkabel kan je aansluiten op een gewoon stopcontact en ook op een openbaar laadstation. Dankzij een slimme laadkabel kunnen bv. werkgevers deze stroomkosten voor bedrijfswagens betalen aan hun werknemers.


  • Zijn er slimme laadpalen voor elke elektrische wagen?
   Absoluut. Je kan bv. kiezen voor een 1-fasige intelligente laadpaal als je wagen een kleiner laadvermogen heeft. Maar ook een 3-fasige slimme laadpaal thuis van 11 kW of 22 kW is zeker een optie. Daarmee kan je de grotere laadsnelheid van je wagen optimaal benutten. En gaat het om een hybride wagen, bv. van het werk? Dan is een slimme laadkabel interessant om je kosten te meten.


  • Wat zijn de risico’s van een domme laadpaal?
   Ook met een laadpunt zonder smart opties kan je je wagen onmiddellijk opladen. Alleen zal zo’n ‘domme laadpaal’ daarbij geen rekening houden met daltarieven of groene stroom van je zonnepanelen. Zo’n laadstation laadt dus vooral met dure piekstroom, met een hogere elektriciteitsfactuur tot gevolg. Zulke laadpalen zoeken bovendien ook geen evenwicht tussen het laden van je wagen en het andere stroomverbruik in huis. Zo loop je het risico op overbelasting of een kortsluiting.


  • Wat is voor mij de beste slimme laadpaal?

   Welke slimme laadpaal kan ik best kopen? Dat hangt vooral af van je budget, je elektrische wagen, of je zonnepanelen hebt of niet, … Het is belangrijk om het aantal smart opties goed af te stemmen op jouw situatie en je persoonlijke wensen. Naast de slimme functies van een laadpaal hou je bovendien best ook rekening met enkele andere factoren. Krijg je bij je laadpunt bv. een laadpas of niet? Voldoet je laadstation aan de hoogste veiligheidsklassen als die buiten komt te hangen? Hoe zit het met de garantie en de service na verkoop?

   TIP: om de juiste keuze te maken, vraag je best voorstellen aan bij meerdere laadpaal installateurs actief in je buurt. Zo kan je gericht hun kostenposten, voorgestelde laadpalen, uitvoertermijnen, … naast elkaar leggen. Ontvang vrijblijvend offertes op maat via onze offerteservice.

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende bedrijven