Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Snellaadpaal

Snel weer wat actieradius erbij en zorgeloos richting je bestemming met je elektrische wagen? Dat is precies waar een snellaadpaal voor bedoeld is. Je hebt er vast al één gezien langs de snelweg of op een bedrijventerrein. In dit artikel vertellen we alles over de voor- en nadelen van zo’n DC-snellader, of het een geschikte optie is voor thuis en hoeveel het doorgaans kost.

Ga snel naar:
Snellaadpaal: voor thuis of zoeken in de buurt?
Prijs snellaadpaal
Veelgestelde vragen [FAQ]
Vergelijk gratis & vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een snellaadpaal?

Het idee is simpel: met een snellaadpaal laad je jouw auto veel sneller op. Dit is mogelijk door de zware elektrische aansluiting, maar het systeem beschikt ook over een eigen omvormer. Zo levert die geen wisselstroom, maar zet die dit eerst om tot bruikbare gelijkstroom. In tegenstelling tot een standaard laadpaal die dat aan je auto overlaat!

Een concreet voorbeeld: waar je met een normaal laadpunt mag uitgaan van max. 22 kW aan laadvermogen, gaat dat bij een snellaadpaal vlot richting de 150 kW of hoger. En waar een standaard laadpaal meerdere uren nodig heeft om je auto vol te laden, ben je met een snellader na ongeveer 30 minuten klaar om te gaan. De exacte laadtijd is wel afhankelijk van je auto.

Wil je een laadpaal voor thuis? Dan is een snellaadpaal geen goede keuze en kies je beter voor een normale laadpaal. Voor gericht advies en een optimaal rendement vergelijk je gratis meerdere installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Snellaadpaal: voor thuis of zoeken in de buurt?

Ondanks de vele voordelen van een snellaadpaal zie je ze eigenlijk niet aan huis. Hier zijn verschillende redenen voor:

 • Kortere levensduur van accu: een snellaadpaal in de buurt is ideaal voor wat extra actieradius voor langere ritten, maar voor kortere afstanden is het niet verstandig. Een snellader zet de accu van je auto onder hoge druk, wat op lange termijn een negatief effect heeft op de levensduur. Denk je dus aan een laadpaal voor thuis? Dan is snelladen afgeraden.
 • Hogere kostprijs: snellaadpalen zijn door de complexere technologie een stuk duurder dan laadpalen voor thuis. De prijs loopt al gauw op tot € 25.000 of zelfs meer. Hierdoor is zo’n systeem niet rendabel als privé systeem en zie je ze eigenlijk alleen langs snelwegen, op grote bedrijventerreinen, …
 • Niet altijd sneller: wil je een snellader optimaal benutten? Laad je auto dan tot max. 80% op. Na dit punt zal het laadproces een stuk langzamer verlopen en behaal je met een normale laadpaal een vergelijkbare laadsnelheid. Ook om deze reden is een snellader minder geschikt voor thuis. Bij vertrek is het namelijk fijn als je auto volledig is opgeladen.
 • Grote installatie: snellaadpalen zitten complex in elkaar en zijn daarom erg groot in omvang. Zelfs op een enorme oprit of in een grote tuin zal zo’n laadpunt storend ogen, wat het minder aantrekkelijk maakt voor thuis.

CONCLUSIE: wil je jouw auto snelladen? Zoek er dan eentje bij jou in de buurt of kies er een die op je route ligt. Voor thuis is het geen verstandige keuze en ga je beter voor een normale laadpaal.

 

Op zoek naar een laadpaal voor thuis? Vergelijk offertes!

Altijd met een opgeladen auto op pad? Dan is een laadpaal thuis eigenlijk onmisbaar! Via onze offerteservice kom je vrijblijvend in contact met meerdere laadpaal installateurs. Zo geniet je niet alleen van gericht advies, maar ook van een snelle plaatsing, eerlijke prijzen en een kwalitatief eindresultaat. Vraag jouw laadpaal aan.

 

Prijs snellaadpaal

Een snellaadpaal kost al gauw € 25.000 (excl. installatie) en is daarom vooral aan te raden voor bedrijven met grote parkeerterreinen, voor tankstations, … Voor thuis kies je beter voor een standaard laadpaal. Zo’n lader kost gemiddeld € 1.000 – 3.000 (excl. btw, incl. plaatsing), als je geen aanvullende werken moet laten verrichten zoals het verzwaren van je elektrische installatie. Hieronder enkele richtprijzen:

Laadpaal plaatsenOverige werkzaamhedenGemiddelde prijs (excl. btw)
Laadpaal€ 500 - 1.200
Installatiekosten€ 300 - 1.900
Graafwerkzaamheden€ 45 per lopende meter
Elektriciteit verzwaren€ 150 - 1.200
Verplichte keuring€ 150 - 200
Hosting abonnement € 6 per maand
Kabels€ 3,5 - 6,5 per m

LET OP: dit zijn geen exacte prijzen. Zo variëren de kosten per project, per laadpaal merk, per installateur, … Wil je meer dan alleen een richtprijs? Neem dan contact op met een laadpaal installateur in je buurt.

 

snellaadpaal zoeken

 

Veelgestelde vragen [FAQ]

Heb je nog vragen over snellaadpalen en je wil nog wat meer weten voor je contact zoekt met een erkende installateur? We helpen je alvast op weg. Hieronder enkele veelgestelde vragen op een rij: • Zijn alle elektrische auto’s geschikt voor een snellaadpaal?
  De meeste moderne elektrische wagens zijn geschikt voor DC snelladen, maar bij een wat oudere auto kan het riskant zijn. Vraag dus zeker na bij je fabrikant wat mogelijk is, want het zal variëren per type auto.


 • Is snelladen slecht voor je elektrische auto?
  Gebruik je een snellaadpaal in de buurt om enkel meer actieradius te hebben voor langere ritten en om snel weer op pad te kunnen? Dan is zo’n laadpunt niet schadelijk. Het wordt pas een probleem als je zo’n laadpunt vaak gebruikt om je auto volledig op te laden. Er komt zo namelijk meer druk te staan op je accu.


 • Hoe lang duurt snelladen van een auto?
  Met een gemiddelde elektrische wagen en een doorsnee snellaadpaal kan je tot 80% opladen binnen 20 à 45 minuten. De exacte tijd is wel afhankelijk van de laadsnelheid van je auto én het vermogen van het laadpunt. Zo is een snellader met een vermogen van 200 kW in theorie 4x sneller dan bij een vermogen van 50 kW, maar dan moet de auto dit wel aankunnen. Een erkende installateur vertelt je graag meer!

 

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende bedrijven