Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Publieke laadpaal

Als je een elektrische auto hebt, moet je die op een bepaald moment natuurlijk opladen. Dat kan onder andere bij een publieke laadpaal. Zulke openbare laadpunten waar iedereen terecht kan, duiken steeds meer op in het straatbeeld. Maar hoe vraag je zo’n publieke laadpaal aan? Hoeveel kost het? En laat je niet beter een privé laadpaal installeren? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen publieke laadpaal
Publieke laadpaal aanvragen
Kosten publieke laadpaal
Alternatief: privé laadpaal
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Hoe werkt een publieke laadpaal?

Momenteel zijn er ongeveer 9.000 publieke laadpunten verspreid over zowat 4.500 laadpalen in heel België. De meeste laadpalen beschikken namelijk over 2 laadpunten. Tegen 2030 zouden dat er echter al 150.000 moeten zijn om het stijgende aantal elektrische wagens op te vangen. De werking van een publieke laadpaal kan verschillen per model of type laadpaal. Doorgaans gaat het als volgt:

 1. Auto inpluggen: bij aankomst aan een laadpunt moet je eerst je wagen inpluggen. Sommige laadpunten beschikken zelf over een kabel en bij andere types gebruik je de kabel van je auto zelf.
 2. Laadpass scannen: is je auto stevig ingeplugd? Dan kan je je laadpass via een app of een sleutelhanger scannen om je oplaadbeurt te starten.
 3. Auto opladen: tot slot laat je je wagen opladen. Ook de laadtijd is afhankelijk van het type laadpaal, maar doorgaans kan je rekenen op 2 à 8 uur. Tenzij je kiest voor een snellader bij een tankstation. Die laatste kan een auto-batterij binnen de 30 minuten tot 80% opladen.

Geen zin om voortdurend op zoek te gaan naar de dichtstbijzijnde publieke laadpaal? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verschillende installateurs. Start je aanvraag voor een laadpaal!

publieke laadpaal gebruik

 

Voor- en nadelen publieke laadpaal (vs. privé laadpaal)

Als je een elektrische wagen hebt, kan je die steeds opladen aan een publiek laadpunt. Maar je kan er ook voor kiezen om te investeren in een privé laadpaal. We wegen even de voordelen en nadelen van een publieke laadpaal ten opzichte van zo’n laadpunt thuis af:

 • Geen grote investeringskost: als je een privé laadpaal laat installeren, betaal je natuurlijk eerst de installatiekosten. Bij een publieke laadpaal heb je geen investeringskosten, je betaalt enkel voor je laadbeurten zelf.
 • Aanvraag mogelijk: heb je geen publieke laadpaal in de buurt? Dan kan je er onder bepaalde voorwaarden eentje aanvragen bij de Vlaamse overheid.

 

 • Niet altijd beschikbaar: in België zijn er nog niet voldoende laadpunten voorzien. Daarom kan het zijn dat alle laadpunten in jouw buurt bezet zijn en je dus verder moet rijden om je wagen op te laden.
 • Duurder laden: bij een publieke laadpaal betaal je een extra tarief aan de uitbater ervan. Daarom is een publieke laadbeurt duurder dan wanneer je oplaadt via een privé laadpaal.

 

Opladen via een publieke laadpaal of een privé laadpaal?

Er zijn voor- en nadelen aan een publieke laadpaal. Initieel bespaar je omdat je geen grote investering moet doen, maar uiteindelijk komt een privé laadpaal wel goedkoper uit omdat de laadbeurten minder kosten. Daarnaast moet je met een privé laadpaal ook nooit meer op zoek naar een beschikbaar laadpunt.

Wil je graag een privé laadpaal laten installeren? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van erkende installateurs in de buurt via onze offerteservice.

 

Publieke laadpaal aanvragen

Wil je een publieke laadpaal plaatsen? Dan kan je er een aanvragen bij de Vlaamse overheid. Al moet je eerst wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Die zijn verschillend voor particulieren, ondernemingen en taxi- en deelwagenbedrijven. Hieronder vind je de voorwaarden voor particulieren:

 • Soort wagen: enkel volledig elektrische personenwagens of lichte vracht komen in aanmerking voor een publieke laadpaal. Je moet daarvan een bewijs kunnen voorleggen aan het loket via een inschrijvingsformulier, bestelbon of leasecontract.
 • Parkeermogelijkheid: je mag niet beschikken over eigen parkeermogelijkheden of in staat zijn om zelf een laadpunt te installeren. Bovendien moet je aanvraag uiteraard verenigbaar zijn met de plaatselijk geldende parkeerregels.
 • Laadpunt in de buurt: als er al een laadpunt in de buurt staat, zal je geen extra laadpaal kunnen aanvragen. Er mag namelijk geen publiek laadpunt zijn op minder dan 250 meter wandelen van je woning om er een aan te vragen.

Kosten publieke laadpaal

De prijs voor het gebruiken van een publieke laadpaal varieert uiteraard volgens de aanbieder en de locatie. Sommige laadpalen rekenen het aantal kWh stroom aan dat je afneemt. Anderen bekijken de laadtijd of een combinatie van beiden. Soms moet je ook een starttarief betalen voor elke laadbeurt. Doorgaans kan je stellen dat publiek opladen duurder is dan thuis. In de onderstaande tabel vind je enkele richtprijzen:

Type laadpuntPrijs 1 kWhTarief per 100 km
Thuis laden€ 0,29€ 4,79
Publiek laden gemiddeld€ 0,51€ 8,42
Snelladen€ 0,74€ 12,36

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Ben je benieuwd naar hoeveel je betaalt voor een privé laadpaal? Vraag dan advies aan een erkend installateur via onze offerteservice.

 

publieke laadpaal opladen

 

Alternatief: privé laadpaal

Een publieke laadpaal heeft als voordeel dat je zelf geen investering moet doen, maar het kost je wel meer per laadbeurt. Een alternatief is een privé laadpaal. Hoewel het om een investering van € 1.000 à 3.000 gaat, haal je er heel wat voordelen uit. Geïnteresseerd in een privé laadpaal? Dan houd je best rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Locatie: de beste locatie voor je laadstation hangt af van woning tot woning. Het is namelijk belangrijk dat het vlot bereikbaar is met de wagen. Heb je een grote garage? Dan is een wallbox aan de muur geschikt. Bij andere woningen zal een laadpaal op de oprit of tegen de gevel een goed idee zijn.
 • Laadvermogen: je moet het vermogen van je laadstation goed afstemmen op het laadvermogen van je wagen. Heb je een auto met een kleinere laadcapaciteit? Dan heb je geen baat bij een laadpaal met een groot vermogen. Je auto zal er niet sneller door opladen.
 • Combinatie zonnepanelen/thuisbatterij: met zonnepanelen en eventueel een thuisbatterij is het nog voordeliger om je auto thuis op te laden. Op die manier kan je je elektrische auto met zonne-energie opladen. Zo verdien je ook je investering in je panelen nog sneller terug.
 • Monitoring: een slimme laadpaal thuis kan je monitoren met een app op je smartphone of tablet. Zo kan je nagaan hoe lang je wagen nog moet laden, hoe traag of snel je kan laden op basis van je stroomverbruik, hoeveel een laadbeurt kost op welk moment, …
 • Bidirectioneel laden: als je een laadpunt hebt waarmee je bidirectioneel kan laden, kan je de opgeslagen energie in de batterij van je auto gebruiken voor je huishouden. Dan gebruik je je elektrische wagen als thuisbatterij om nog extra te besparen op je stroomkosten. Die technologie heet vehicle-to-grid.
 • Merk: er zijn heel wat merken op de markt die laadpalen produceren. Je kiest best voor een kwalitatief merk om zeker te zijn van een optimaal rendement. Voorbeelden zijn Vattenfall, Allego, Alfen, NewMotion, Tesla, …

 

Vraag vrijblijvend advies aan een erkend installateur!

Overtuigd dat  je een privé laadpaal wil laten installeren? Dan sta je voor een heleboel keuzes. Gelukkig zijn er heel wat erkende installateurs die je daarbij kunnen helpen. Wil je daarnaast ook de beste garantie op een correcte prijs? Dan leg je best offertes van meerdere installateurs naast elkaar om prijzen en uitvoeringstermijnen te vergelijken.

Op zoek naar een professional actief in jouw buurt om een privé laadpaal te plaatsen? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van meerdere installateurs in de buurt via het offerteformulier hieronder:

 

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende bedrijven