Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Aansluitschema laadpaal

Rijd je in een elektrische wagen, maar heb je nog geen laadpaal? Dan is het zeker de moeite waard om zo’n installatie te laten aansluiten door een erkende elektricien. Zo is je auto bij vertrek altijd vol en spaar je heel wat laadkosten uit. Maar wat kan je hierbij verwachten? Wat is het aansluitschema van zo’n laadpaal? En hoe weet je of je zo’n installatie kan laten plaatsen? Hier vind je alle info die je nodig hebt!

Ga snel naar:
Aansluitschema laadpaal installeren
Zelf laadpaal aansluiten of expert?
Veelgestelde vragen [FAQ]
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

 

Wat zijn de technische vereisten voor een laadpaal?

 

FACTOR 1: de aansluiting • Ik heb een 1-fase aansluiting
  Een 1-fase aansluiting is te herkennen aan de ‘220-230V’-waarde op de kWh-meter in je meterkast (1×25/1x30A). In zo’n geval kan je alleen een laadpaal met een 1-fase lader installeren. Dit is niet ideaal, omdat nieuwe elektrische auto’s vaak zijn gemaakt voor 3-fase aansluitingen (die laden ook sneller). Heb je zo’n auto? Dan zal je de aansluiting moeten laten verzwaren via netbeheerder Fluvius. Dit kost gemiddeld € 150 à 1.200 (afhankelijk van de tijdsduur en complexiteit van de klus).


 • Ik heb een 3-fase aansluiting
  Deze aansluiting wordt aangegeven met de waarden ‘3x 220-230V’ of ‘380-400V’ op de kWh-meter in je meterkast (3x25A). In dit geval kan je auto’s met 1-fase óf 3-fase laders opladen en zijn dus ook alle laadpalen aan te sluiten. Let wel: een auto met een 1-fase lader zal niet sneller opladen via een 3-fase aansluiting. Hier heb je dan ook een auto met een geschikte 3-fase lader voor nodig (met een laadvermogen van 11 à 22 kW).

 

FACTOR 2: de stroomgroepen • Ik heb geen aparte stroomgroep
  In dit geval bestaat de kans dat je elektrische installatie overbelast raakt als je ook een laadpaal gebruikt. Deze zit dan namelijk op dezelfde groep als andere apparaten in je huis. Daarom is een extra stroomgroep voor de laadpaal verstandig. Dit mag je alleen laten doen door een erkende elektricien en kost je zo’n € 140 (incl. btw, montage en materiaal).


 • Ik heb een aparte stroomgroep
  Heb je al een aparte stroomgroep voor je nieuwe laadpaal? Dan ben je helemaal voorbereid voor de installatie. Het enige wat je nog moet doen, is de juiste laadpaal kiezen voor jouw wagen.

Interesse in een laadpaal en wil je deze laten installeren door een erkende specialist? Dan zit je goed bij Solvari. Vergelijk vrijblijvend experts actief in je buurt via onze gratis offerteservice.

 

aansluitschema laadpaal

 

Aansluitschema laadpaal installeren

Een laadpaal kan je het best laten installeren door een erkende specialist. Die weet hier alles over, heeft veel ervaring en plaatst het apparaat correct én efficiënt. Hieronder vind je de stappen die zo’n expert doorgaans volgt:

 

 1. Zekeringkast en meterkast voorbereiden

  Eerst zal de specialist een kijkje nemen in je elektriciteitskast en beoordelen of hier nog aanpassingen nodig zijn. Denk aan het toevoegen van een extra stroomgroep, het toevoegen van een aardlekautomaat, … Daarnaast kan hij ook op dit moment een module voor dynamic load balancing plaatsen. Hij kijkt ook naar je meterkast om te zien of een verzwaring van je elektriciteit aangewezen is of niet.

 2. Breekwerken + locatie van laadpaal kiezen

  Vervolgens kies je met de vakspecialist de locatie van de laadpaal, rekening houdende met de bekabeling. Doorgaans zijn er graafwerken en een muurboring nodig om de kabel weg te werken. Eventueel kan de expert ook je kruipruimte gebruiken. Hierna volgt het werk voor de laadpaal zélf. De expert kan een bevestigingsbeugel plaatsen aan een wand in je garage, naast je voordeur aan de gevel, …

 3. Kabels trekken

  Na de eerdere breekwerken trekt de expert de kabels van de elektrische aansluiting naar de laadpaal. Het liefst is die afstand niet al te groot, om de arbeids- en de materiaalkosten te beperken. Ook let een specialist erop dat die de juiste kabels gebruikt, met een gepaste dikte en afgesteld op je specifieke aansluiting.

 4. Laadpaal bevestigen & testen

  Is je zekeringkast voorbereid en ligt al de bekabeling op zijn plek? Dan haalt de specialist de stroom er even af, plaatst die de laadpaal en sluit die deze aan. Hierna test hij of de laadpaal goed werkt. Hiervoor gebruikt die doorgaans een speciaal apparaat om het laadproces te simuleren. Dit is bv. ook handig als je elektrische auto nog niet is geleverd.

 5. Elektrische installatie herkeuren (OPTIONEEL)

  Heb je voor de plaatsing van de laadpaal je elektrische installatie moeten laten verzwaren en/of uitbreiden? Dan moet deze opnieuw worden gekeurd. Dit moet je laten doen door een erkend keuringsorganisme en kost je gemiddeld € 150 à 200 (incl. btw).

 

Lijkt zo’n laadpaal je een goed idee? We helpen je graag verder. Via Solvari kom je snel én eenvoudig in contact met max. 3 vakmensen actief in je buurt. Zo kan je meerdere prijzen en adviezen vergelijken en ben je altijd zeker van de beste oplossing. Start je aanvraag hier.

 

laadpaal aansluiten stappen

 

Zelf laadpaal aansluiten of expert?

Hierboven hebben we het aansluitschema van een laadpaal besproken, maar wie voert zo’n project het best uit? We zetten beide opties kort op een rij:

 

OPTIE 1: zelf laadpaal aansluiten

Technisch gezien mag je zelf een laadpaal aansluiten, maar er zijn wel wat kanttekeningen. Zo moet je veel ervaring hebben op gebied van elektrotechniek om het werk veilig én correct uit te voeren, en mag je niet zelf je elektrische installatie aanpassen als dit nodig blijkt te zijn. Heb je dus een extra stroomgroep nodig of moet je een 1-fase aansluiting verzwaren? Dan moet je hoe dan ook een erkende elektricien inschakelen.

 

OPTIE 2: laadpaal aansluiten met installateur

In de meeste gevallen laat je de plaatsing van je laadpaal over aan een erkende installateur. Zo geniet je van de volgende voordelen…

 • Snelle oplossing: ervaren plaatsers sluiten elke dag laadpalen aan en werken dus altijd sneller dan jij zelf zou kunnen. Dit betekent dat je binnen no-time kan beginnen met duurzaam laden.
 • Correcte installatie: een erkende elektricien weet wat die doet en maakt geen fouten tijdens de installatie. Zo ben je zeker van een goed werkende laadpaal en een optimaal rendement.
 • Hoogwaardige materialen: vakmensen gebruiken alleen de beste materialen voor de aansluiting van je laadpaal. Daarnaast kunnen ze je helpen bij het vinden van de laadpaal zélf.
 • Contact voor service: is er iets mis met je installatie, of raakt deze beschadigd? Dan kan je terecht bij je installateur. Die lost het probleem dan voor je op, zodat jij weer snel de weg op kan.
 • Verlaagd btw-tarief: is je huis ouder dan 10 jaar en laat je jouw laadpaal aansluiten door een erkende installateur? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 21 naar 6% op materiaal- en arbeidskosten. Dat is een behoorlijke hap uit de totale kostprijs!

 

Op zoek naar een laadpaal installateur? Vergelijk offertes via Solvari!

Wil je een erkende installateur inschakelen en genieten van een correcte installatie, verlaagd btw-tarief, …? Maak dan gebruik van de gratis offerteservice van Solvari. Je vergelijkt zo vrijblijvend meerdere voorstellen van vakmensen actief in je buurt. Interesse? Vind een erkende professional voor jouw project.

 


Veelgestelde vragen [FAQ]

Er komt veel kijken bij het aansluitschema van een laadpaal, en het is dus ook niet gek als je nog vragen hebt. Hieronder gaan we in op een aantal van de meest gestelde vragen: • Wat is dynamic load balancing?
  Met dynamic load balancing is het mogelijk om de laadsnelheid van je wagen automatisch af te stellen op je huidige energieverbruik. Staan er dus veel elektrische apparaten in je woning aan? Dan zal je wagen wat minder snel opladen. Zo voorkom je een overbelasting van je elektrische installatie. Ook hoef je hiermee niet altijd de stap te maken van een 1-fase naar een 3-fase aansluiting.


 • Ben ik verplicht om mijn elektrische installatie te laten herkeuren?
  Dit is afhankelijk van de werkzaamheden die je hebt laten uitvoeren. Heb je enkel een laadpaal geplaatst, zonder grote aanpassingen aan je elektrische installatie? Dan is een herkeuring niet nodig. Heb je deze echter laten verzwaren of heb je een extra stroomgroep laten aanbrengen? Dan is het wél verplicht. Een erkende elektricien is op de hoogte van alle eisen en begeleidt je tijdens het gehele proces.


 • Hoeveel kost het aansluiten van een laadpaal?
  Een laadpaal an sich kost gemiddeld € 500 à 1.200, maar dat is nog excl. plaatsing, een eventuele verzwaring van je elektriciteit en een herkeuring. Moet je jouw installatie laten verzwaren en laat je de plaatsing helemaal over aan een expert? Reken dan op ongeveer € 1.100 à 4.600 (incl. plaatsing, verzwaring & herkeuring).

 

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende bedrijven