Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

3-fasen laadpaal

Er bestaan verschillende soorten laadpalen. De meest voorkomende types voor thuisgebruik zijn een 1-fase en 3-fasen laadpaal. Ben je op zoek naar een laadpaal met een hoog laadvermogen om je wagen snel op te laden? Dan is een fase 3 laadpaal het meest aangewezen. Hoe verloopt de installatie van zo’n laadpaal? Hoe zit het met de prijs? En waarom werk je best samen met een gecertificeerde installateur? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Wanneer 3-fasen laadpaal installeren?
3 fasen laadpaal thuis: kosten
Hoe 3 fasen laadpaal installeren?
Waarom vertrouwen op een installateur?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Hoe werkt een 3-fasen laadpaal?

Een 3-fasen laadpaal maakt gebruik van 4 draden: 3 fasedraden en 1 nuldraad. De eerste 3 kabels zijn de elektrische voeding, de nuldraad is de neutrale geleider. Een 3-fasen laadpaal heeft dus een hoger laadvermogen dan een 1-fase laadpaal. Daardoor kan je je wagen sneller opladen. Je hebt 2 soorten 3-fasen laadpalen: die met een max. vermogen van 11 kW of van 22 kW. Zo kan je met een laadpaal van 11 kW (3x16A) een wagen met een vermogen van 60 kWh in een 6-tal uur volladen.

Wil je een 3 fase laadpaal kopen? Laat je dan vrijblijvend adviseren door een professional actief in je omgeving. Interesse? Start hier je aanvraag.

laadpaal 3 fasen

 

Wanneer 3 fase laadpaal installeren?

Wanneer kies je nu voor een laadpaal met 3 fasen? Dat is afhankelijk van de volgende factoren:

 

FACTOR 1: het maximale laadvermogen van je wagen

Je zet de stap en schaft een elektrische wagen aan. Moet je dan automatisch ook een 3-fasen laadpaal installeren? Neen. Niet elke elektrische auto laadt sneller of efficiënter met zo’n laadpaal. Vooral wagens met een laadvermogen van 11 kW en 22 kW zijn geschikt voor 3-fasen laden. Zo benut je optimaal die grote laadsnelheid. Heeft je wagen een kleiner laadvermogen? Dan volstaat in de meeste gevallen een 1-fase laadpaal, want met een 3-fase laadpaal zal het laden niet sneller gaan.

 

FACTOR 2: je huidige elektrische aansluiting

Is je huidige meterkast wel opgewassen tegen de aansluiting van een 3 fase thuislader? Achterhaal eerst het vermogen van je elektrische aansluiting. Oudere woningen hebben doorgaans een 1 fase aansluiting, terwijl nieuwe(re) woningen al uitgerust zijn met een 3-fase aansluiting. Wil je het zeker weten? Neem dan een kijkje in je meterkast. Zie je 3 x 220/230V of 3×230/400V staan? Dan heb je al een 3-fasen aansluiting en kan je zonder problemen een 3 fase laadpaal aansluiten.

BELANGRIJK: kan je een 3 fase laadpaal zomaar installeren op een 1-fase aansluiting? Neen. In dit geval moet je je elektriciteit laten verzwaren. Dit gebeurt door je netbeheerder. De kosten voor zo’n klus schommelen tussen de € 150 à 1.200 (excl. btw).

 

REKENVOORBEELD: hoe lang moet mijn auto laden?

Wil je graag weten hoe lang je wagen moet laden? Dan kan dit via een relatief eenvoudige berekening. Stel: je beschikt over een elektrische auto met een batterijcapaciteit van 60 kWh. Hoe snel is die opgeladen aan een 1-fase en 3-fase laadpaal?

 • 1-fase laadpaal van 3,7 kW: 60 kWh / 3,7 kW = 16 uur
 • 3-fase laadpaal van 11 kW: 60 kWh / 11 kW = ± 6 uur

TIP: sowieso doe je er goed aan om een installateur in te schakelen. Die bepaalt of je elektrische auto geschikt is voor 3 fase laden. Contacteer een installateur actief in je regio.

 

3 fase laadpaal thuis: kosten

Wat zijn de kosten voor een 3 fase laadpaal thuis? Die verschillen niet zo sterk tussen een laadpaal van 11 kW en een van 22 kW. Gemiddeld mag je rekenen op een aanschafprijs tussen de € 800 à 1.200 (excl. btw & plaatsing). Wat veroorzaakt dan het prijsverschil? Dat wordt o.a. bepaald door het type laadpaal, het merk en de laadpaalsoftware. 

LET OP: dit zijn richtprijzen. Bovendien is je laadpaal nog niet geïnstalleerd. Voor de montage van je laadpaal betaal je tussen de € 300 à 2.000 (excl. btw). Moet je daarnaast je elektriciteit laten verzwaren voor een 3-fasen laadpaal? Dan komen daar nog kosten bij. Benieuwd naar een totaalprijs voor jouw 3-fasen laadpaal? Contacteer dan vrijblijvend meerdere installateurs in je buurt. Start hier je aanvraag.

 

TIP: bespaar dankzij financiële voordelen

De aanschaf van een laadpaal is een behoorlijke investering. Gelukkig kan je in bepaalde gevallen genieten van enkele financiële voordelen. Zo betaal je slechts 6% btw op materiaal- en arbeidskosten als je een 3 fase laadpaal plaatst in een woning ouder dan 10 jaar. Daarnaast voorzien bepaalde gemeenten een subsidie voor laadpalen om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken. Lees meer over de subsidies voor laadpalen in 2024.

 

Hoe 3 fase laadpaal installeren?

Het plaatsen van een laadpaal is geen complex werk, maar vereist wel de noodzakelijke technische kennis van een installateur. Kies je bijvoorbeeld voor een wallbox van 11 kW? Dan gaat hij als volgt te werk:

3 fasen laadpaal

 

 1. Aanpassing meterkast

  In bepaalde gevallen moet je eerst je elektriciteit verzwaren om een overbelasting van het stroomnetwerk te voorkomen. Een installateur gaat na of dit noodzakelijk is. Na die eventuele verzwaring door Fluvius kan de installateur van start gaan met de werken.

 2. Plaats laadpaal bepalen

  Waar moet de laadpaal komen? Je installateur gaat na waar je laadpaal het makkelijkst bereikbaar is voor je wagen en hij bepaalt hoe hij vanaf die plek de kabels netjes van de laadpaal naar de meterkast kan trekken. Een walbox hoeft bv. niet op ooghoogte te hangen om gebruiksvriendelijk te zijn. Een hoogte van 1,2 à 1,5 meter volstaat doorgaans.

 3. Bekabeling voorbereiden

  Heeft hij de perfecte locatie voor je laadpaal bepaald? Dan boort hij de nodige gaten waarlangs hij de meterkast met het laadstation kan verbinden. Wordt je bekabeling tegen de gevel aangebracht? Dan werkt hij die netjes weg zodat het uitzicht van je gevel mooi blijft.

 4. Laadpunt aansluiten & monteren

  Voor hij je wallbox installeert, tekent een vakman de exacte plaats van het laadstation af op de gevel of tegen de muur. Pas dan boort hij gaten, bevestigt hij pluggen en monteert hij de box aan de muur. Hij zorgt ervoor dat alle bekabeling correct bevestigd en aangesloten is.

 5. Afwerking & opruimen

  Is je laadpaal geïnstalleerd? Dan zorgt je installateur voor een nette afwerking van de aansluiting en verzorgt hij de softwareverificatie van je laadpaal. Nadien test hij de werking van het laadstation. Daarna is je laadpaal klaar voor gebruik!

Op zoek naar een gecertificeerde vakman? Kom vrijblijvend in contact met meerdere installateurs actief in je regio via onze offerteservice.

 

Waarom vertrouwen op een laadpaal installateur?

Een 3 fase laadpaal zelf installeren vergt behoorlijk wat voorkennis over elektriciteit. Er kan heel wat fout lopen gedurende de plaatsing, ook wanneer je niet de noodzakelijke veiligheidsvoorschriften in acht neemt. Vertrouw daarom op de expertise van een laadpalen installateur. Zo ben je zeker van…

 • Advies op maat: een ervaren installateur adviseert je over het meest geschikte laadpunt voor jouw wagen. Kies je beter voor een 1 fase laadpaal of een 3 fase laadpaal? Volstaat je huidige elektriciteitsaansluiting voor een 3 fase thuislader? Een installateur geeft antwoord op al jouw vragen.
 • Professionele installatie: een vakman werkt betrouwbaar, efficiënt en vlot. De voorbereidende graaf- en boorwerken, de noodzakelijke elektriciteitswerken, de installatie van de 3 fase lader, … Hij voert het allemaal professioneel uit.
 • Kwalitatieve technologie: een gecertificeerd laadpaal installateur werkt enkel met kwalitatieve merken en betrouwbare laadpalen. Zo ben jij zeker dat je 3 fase lader voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen.
 • 24/7 service: werk je samen met een installateur? Dan heb je een betrouwbaar aanspreekpunt binnen handbereik. Ondervind je storingen aan je installatie, heeft de software dringend een update nodig of wil je een professioneel onderhoud laten uitvoeren? Hij staat voor je paraat.
 • Financiële voordelen: wil je aanspraak maken op de belastingvermindering voor je particuliere of zakelijke laadpaal? Of wil je graag de laadpaal kopen en plaatsen aan het verlaagd btw-tarief? Dan is de samenwerking met een vakman vereist.

 

CONCLUSIE: kies ik voor een 1 fase of 3 fase laadpaal?

Dat hangt voornamelijk af van het type wagen, je huidige elektriciteitsaansluiting en je verbruiksprofiel. Heb je een wagen met een klein laadvermogen van 7,4 kW of beschik je over een hybride auto? Dan volstaat een 1-fase laadpunt van 16A. Een auto met een klein laadvermogen zal namelijk niet sneller opladen aan een 3-fase laadpaal. In andere situaties is een 3-fasen laadpaal een toekomstbestendige investering. Opteer je ooit voor een nieuwe elektrische wagen? Dan hoef je je 3 fase thuislader niet te vervangen.

TIP: een installateur analyseert jouw situatie, geeft je advies op maat en helpt je bij het kiezen van de meest aangewezen laadpaal. Ga naar het contactformulier.

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende bedrijven