Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Laadpaal voor bedrijf: voordelen + prijzen

Iedereen moet mee met de vergroening van onze mobiliteit. Ook bedrijven dragen meer en meer hun steentje bij. Om elektrische wagens van werknemers een boost te geven, is het noodzakelijk om voldoende laadpalen te voorzien bij jouw bedrijf. Alle werkgevers zijn vanaf 2025 verplicht om ze te installeren. Maar onder welke voorwaarden en wat met de prijzen, werkwijze bij de installatie, …?

Ga snel naar:
Voordelen laadpaal op bedrijf
Prijs laadpaal voor bedrijven
Hoe laadpalen bij bedrijf installeren?
Belangrijke aandachtspunten
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Is een laadpaal kopen voor mijn bedrijf verplicht?

Ja, binnenkort ben je als werkgever verplicht om laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen te installeren op je parkeerterrein. Vanaf 2025 moeten bedrijven met meer dan 20 parkeerplaatsen over 2 laadpalen beschikken. De oplaadpunten zijn noodzakelijk om de groene overstap te maken naar elektrische voertuigen. Waarom is deze omschakeling zo belangrijk?

 • Elektrische bedrijfswagens: vanaf 2026 is enkel een elektrische bedrijfswagen nog fiscaal aftrekbaar. Het wagenpark van de toekomst is elektrisch en je bent er beter snel bij.
 • Groener imago: duurzaam ondernemen kan een positieve indruk nalaten. Naast de verplichtingen is het ook goed om een groene service aan te bieden en bezoekers tevreden te houden.

Wil je laadpalen installeren voor jouw bedrijf? Neem contact op met een erkende installateur om zo snel mogelijk te voldoen aan de verplichtingen. Dankzij het gerichte advies van een professional weet je meteen hoe je jouw bedrijf helemaal in orde brengt. Start je aanvraag hier.

laadpaal voor bedrijven

 

Voordelen van een laadpaal bij bedrijven

Je ziet steeds meer elektrische auto’s rondrijden en dat aantal zal enkel stijgen. Ook voor bedrijven is deze omschakeling voordelig. Ondanks de verplichtingen voor je bedrijf kan je er een winstgevende situatie van maken. We lijsten enkele pluspunten op:

 

 • Gunstig voor werknemers en klanten: hou je werknemers tevreden door ze gebruik te laten maken van een makkelijk laadstation en kies ervoor om het oplaadpunt openbaar te maken. Zo kunnen ook klanten en bezoekers genieten van een goede laadervaring.
 • Extra inkomsten: je bepaalt zelf het laadtarief voor het gebruik van je (semi)publieke laadpalen en je kan zo je investering snel terugverdienen. Een mooie manier om extra inkomsten te genereren. Ga op een efficiënte manier om met je energieverbruik en zet zoveel mogelijk groene stroom in.
 • Milieubewust: het is allereerst een goede zaak voor het milieu. Je vermindert de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen én stimuleert je omgeving om elektrisch te rijden. Vanaf 2030 zullen heel wat wagens met verbrandingsmotor ook niet meer welkom zijn in steden zoals Brussel.
 • Wettelijk in orde: wanneer je bedrijf niet aan de verplichtingen voldoet, kan je een administratieve geldboete krijgen van 2.000 euro per ontbrekend oplaadpunt voor elektrische voertuigen. Om volledig in orde te zijn, kan je je ook meteen aansluiten bij een Mobility Service provider.

 

Prijs laadpaal voor bedrijven

Aan welk bedrag moet je denken als je jouw bedrijf moet voorzien van meerdere laadpalen? De prijs varieert soms door het type en de stijgende concurrentie. Hier zie je een kort overzicht van de verschillende kosten:

Type kostenGemiddelde prijs (excl. btw)
Laadpaal zelf€ 1.000 à 2.000
Installatie laadpaal € 500 à 2.000
Keuring elektriciteit€ 150 à 200

Graag een exacte prijs voor een laadpaal bij je bedrijf? Contacteer vrijblijvend verschillende installateurs in jouw regio. Wil je zeker zijn van een optimale installatie én een eerlijke prijs? Ontvang prijsvoorstellen op maat via onze offertedienst.

 

laadpaal bedrijven

 

Hoe laadpalen bij bedrijf installeren?

Hoe zorg je er als bedrijf voor om laadpalen op een goede manier te installeren? Samen met een ervaren en erkende installateur kan je in enkele stappen de perfecte laadpalen plaatsen:

 

 1. Analyse uitvoeren

  Een installateur komt naar jouw bedrijf voor een eerste analyse. Zo weet je hoeveel laadpalen je wettelijk moet laten plaatsen, welk laadvermogen je nodig hebt en bekijk je de aanwezige elektriciteitsaansluiting. Na de analyse krijg je een offerte en kan je een laadstation aanvragen.

 2. Voorbereidingen nemen

  Kies samen met je installateur een logische locatie voor de laadpunten. Je laat de laadpalen best op een strategische locatie met voldoende zichtbaarheid en toegankelijkheid plaatsen. Zo bespaar je ook op de voorbereidingswerken. Een specialist legt dan de kabels op een efficiënte manier naar de laadplaats.

 3. Laadpalen installeren

  Na het nodige graven en boren is het nu tijd om de laadpalen te installeren. De wijze van de plaatsing verschilt van situatie tot situatie. AC-laadpalen zijn wellicht de beste optie op de parking van een bedrijf. Een installateur test uiteraard het oplaadpunt en je kan samen de installatie activeren.

 4. Verplichte keuring laten uitvoeren

  Als je een nieuw laadstation plaatst, zal je je elektrische installatie moeten laten keuren. Doorgaans hoef jij je hier geen zorgen over te maken en vraagt de specialist dit zelf aan bij een erkend keuringsorganisme. Na de keuring maakt de expert een uitgebreid keuringsverslag voor je op. Zo weet je meteen dat je jouw installatie kan activeren.

 

Belangrijke aandachtspunten

Wanneer je als bedrijf investeert in laadpalen, moet je aan een aantal zaken denken. Je kan zo je laadpalen optimaal laten renderen. Er bestaan verschillende soorten laadpalen en wat geschikt is voor jouw bedrijf hangt af van allerlei factoren. Waar moet je als bedrijf rekening mee houden? Enkele factoren op een rij:

 

1. Technologie

Wil je 4G communicatie, een slimme connectiviteit en energiemanagement? Je kan de laadpalen rechtstreeks verbinden met een beheerplatform waar je jouw gegevens kan bekijken. Je kan alle kanten uit met nieuwe, slimme technologie voor laadpalen. Met het Open Charge Point Protocol (OCCP) communiceren laadpalen van verschillende leveranciers met elkaar.

 

2. Semipublieke laadpalen

Semipublieke laadpalen zijn heel interessant voor bedrijven. De laadpaal bevindt zich op privéterrein, maar kan een deel van de dag toegankelijk zijn voor het publiek.  Daarvoor moet je de laadpalen aanmelden bij Fluvius. Zo plaats je je bedrijf op de kaart als publiek laadpunt voor elektrische voertuigen. Het is niet alleen goed voor je groene imago, je krijgt ook een nieuwe bron van inkomsten.

 

3. Financiële voordelen

De inkomsten van publieke laadpalen zijn een mooie manier om de investering terug te verdienen. Ook voor de activering van je laadpalen kan je genieten van voordelen. Om de groei van het aantal laadstations te stimuleren, geeft de federale overheid belastingvoordelen voor de plaatsing van laadstations. Je kan nog even genieten van een ruime fiscale aftrek voor jouw aankoop.

 

4. Vergunning

In eerste instantie is het niet nodig om een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen. Je kan als bedrijf op privéterrein laadpalen installeren zonder vergunning. Als je je laadstation volledig openbaar wil maken, moet je wel in orde zijn met de wetgeving. Je hebt ook geen onderscheid bij parkeerterreinen met bovengrondse of ondergrondse parkeerplaatsen. De wetgeving is voor beide hetzelfde.

 

Welke laadpalen installeren voor je bedrijf?

Naast de slimme opties en het laadvermogen moet je ook een keuze maken tussen de verschillende merken. Om zeker te zijn van een kwalitatief laadpunt kies je voor een erkende fabrikant. Ben je nog niet overtuigd van het type laadpaal?

Vraag raad aan een specialist! Bij Solvari helpen we je graag op weg naar de juiste keuze. Kom in contact met een gecertificeerde installateur voor gericht advies en neem zo een doordachte beslissing. Ontvang gratis meerdere voorstellen via onderstaand formulier:

 

 

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende bedrijven