Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zelf laadpaal installeren

Met een elektrische auto is een eigen laadpaal bijna onmisbaar. Zo hoef je niet meer bij openbare laadpunten in de rij te staan, betaal je geen extra elektriciteitstarief aan uitbaters en is je auto altijd opgeladen voor vertrek. Kan je zelf zo’n laadpaal installeren? Dan spaar je ook nog eens de arbeidskosten van een installateur uit. Toch is doe-het-zelven in dit geval sterk afgeraden. Waarom? Je ontdekt het hier!

Ga snel naar:
Is een laadpaal zelf installeren een goed idee?
Kosten zelf laadpaal installeren
Hoe zelf laadpaal installeren?
Waarom kiezen voor een erkende vakman?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

 

 

Mag je zelf een laadpaal installeren?

In principe mag je een laadpaal voor je auto zelf installeren. Of dit ook een goed idee is, hangt af van je kennis van elektriciteitswerken. Het is een complexe klus en niet zonder risico’s. Zo is het vaak nodig om je elektriciteit te verzwaren, een extra groep in je zekeringkast te plaatsen, … Kortom, weinig kaas gegeten van elektrotechniek? Dan schakel je beter een gecertificeerde laadpaal installateur in!

Een eigen laadpaal laten installeren? Een erkende vakman helpt je graag verder met advies op maat. Kom in contact met vakmensen actief in je buurt.

zelf laadpaal installeren

 

Is een laadpaal zelf installeren een goed idee?

Betaal je liever geen arbeidskosten voor de plaatsing van je laadpunt thuis? Dan is zelf je laadpaal installeren ook een mogelijkheid. Zo moet je enkel investeren in het laadpunt zelf en de andere benodigde materialen. Toch is doe-het-zelven in dit geval niet zonder risico’s:

  • Grote kans op fouten: als doe-het-zelver heb je minder kennis en ervaring qua laadpalen installeren. Als gevolg is de kans op fouten groot. Denk aan het weglaten van een extra groep in de elektriciteitskast, een verkeerde inschatting van de hoeveelheid benodigd materiaal, … Ook kan je per ongeluk gas- of waterleidingen raken tijdens het graafwerk voor de kabels.
  • Gevaarlijk werk: een laadpaal installeren is een klus die op hoge spanning gebeurt en is dus erg gevaarlijk. Beschik je niet over de nodige ervaring qua elektriciteitswerken? Dan is de kans op ernstige verwondingen zeker aanwezig.
  • Langzamere uitvoering: doe-het-zelvers gaan een stuk langzamer te werk dan erkende elektriciens. Zo ben je veel meer tijd kwijt en duurt het even voor je van je nieuwe laadpaal kan genieten.
  • Extra materiaalkosten: doe je het werk zelf? Dan moet je alle materialen zelf aanschaffen om de installatie te kunnen uitvoeren.
  • Geen garantie: gaat er iets mis tijdens de plaatsing van je laadpunt? Raakt je zekeringkast bv. beschadigd of is er een grote kortsluiting? Dan moet je zelf opdraaien voor de kosten voor de nodige herstellingswerken. Met een erkende installateur profiteer je echter van een garantie en neemt de vakman dus eventuele extra kosten op zich.

CONCLUSIE: loont zelf je laadpaal plaatsen de moeite? In de meeste gevallen is dat duidelijk niet het geval. Niet alleen breng je je eigen veiligheid in gevaar, maar ook de kans op een foutieve plaatsing is zeker niet onbestaand. Wil je zeker zijn van een correcte én veilige installatie? Vraag dan vrijblijvend voorstellen aan bij erkende laadpaal installateurs in je buurt!

 

Kosten zelf laadpaal installeren

Een laadpaal an sich kost je ongeveer € 500 à 1.200 (excl. btw). Dit is wel exclusief een eventuele verzwaring van je elektriciteitsaansluiting en de keuring van je elektriciteitskast. De prijs van de laadpaal zelf varieert vooral op basis van het laadvermogen, het merk en eventuele slimme functies.

LET OP: dit is alleen een richtprijs. Wil je profiteren van gericht advies en prijzen op maat van jouw situatie? Vergelijk dan vrijblijvend voorstellen van erkende installateurs actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

laadpaal zelf installeren

 

Hoe zelf laadpaal installeren?

Wil je graag zelf je laadpaal plaatsen? Zorg er dan eerst en vooral voor dat je een kwalitatief laadpunt koopt en investeert in hoogwaardige materialen voor de elektriciteitswerken. Voor de plaatsing volg je best de volgende stappen:

  1. Elektriciteitsaansluiting verzwaren (optioneel)

    Ten eerste moet je bepalen of je een 1- of 3-fasen aansluiting nodig hebt. Met een 3-fasen aansluiting laadt je auto sneller op, maar dan moet deze hier wel geschikt voor zijn. Is het mogelijk, dan moet je de elektriciteit laten verzwaren. Dit vraag je aan bij je netbeheerder. Ook heb je een afzonderlijke groep en aardlekautomaat nodig in je meterkast.

  2. Laadpaal kiezen

    Vervolgens kies je jouw laadpaal. Hierbij kies je tussen verschillende soorten, merken en laadvermogens. Denk bijvoorbeeld aan de wandladers van Wallbox, slimme laadpalen met dynamic load balancing van NewMotion of Alfen, … Het is vooral belangrijk dat het laadvermogen van de laadpaal is afgestemd op je auto en elektriciteitsaansluiting.

  3. Voorbereidingen treffen

    Voor je de laadpaal plaatst moet je nog een aantal voorbereidingen treffen. Hierbij gaat het vooral om het leggen van de kabels en het boor- en graafwerk dat hiermee gepaard gaat. Doorgaans maken vakmensen onderscheid tussen installaties direct naast de meterkast, installaties tegen de buitengevel en losse installaties op palen in de grond.

  4. Laadpaal installeren

    Ten slotte kan je de laadpaal thuis zelf installeren. Voor een losse paal moet je nog een gat graven, terwijl je een wallbox op 1 van je muren plaatst. Heb je jouw elektriciteitsaansluiting aangepast voor de laadpaal? Dan moet je deze ook opnieuw laten keuren door een erkend keuringsorganisme.

BELANGRIJK: zelf een laadpaal aansluiten is theoretisch gezien mogelijk, maar sterk afgeraden omdat het moeilijk en gevaarlijk werk is. Met een ervaren elektricien profiteer je van gericht advies, prijzen op maat en een correcte en snelle uitvoering. Vind een erkende vakman voor jouw project via onze gratis offerteservice.

 

CONCLUSIE: waarom kiezen voor een vakman?

Heb je interesse in een laadpaal thuis? Laat deze dan zeker door een erkende vakman aansluiten. Alleen de meest doorgewinterde doe-het-zelvers met ervaring op vlak van elektriciteitswerken kunnen namelijk zelf een laadpaal installeren. Een gecertificeerde installateur heeft dan weer de nodige opleidingen gevolgd, waardoor je 100% zeker bent van…

  • Professioneel advies: welk type laadpaal past het beste bij je elektrische auto? Waar kan je deze plaatsen en hoe pas je de elektriciteitsaansluiting veilig aan? Een vakman geeft je graag advies over alle mogelijke opties voor jouw huishouden.
  • Efficiënte uitvoering: een laadpaal specialist plaatst op dagelijkse basis nieuwe installaties voor verschillende huishoudens. Als gevolg weet hij altijd hoe hij te werk moet gaan en kan je zo snel mogelijk genieten van je nieuwe laadpaal.
  • Kwalitatieve laadpaal: een erkende vakman werkt alleen met hoogwaardige materialen en laadpunten van kwalitatieve merken. Zo profiteer je van een efficiënte en veilige laadpaal, op maat gemaakt voor jouw woonsituatie.
  • Vast contact voor onderhoud: gaat er iets mis met je laadpaal installatie? Of raakt deze onverhoopt beschadigd? Dan is het handig als deze door een vakman is geplaatst. Zo’n specialist is al op de hoogte van hoe de installatie is opgebouwd en kan het probleem dan snel en gericht oplossen.

 

Zelf een laadpaal plaatsen? Vergelijk offertes!

Wil je meer weten over laadpalen en welke je moet kiezen voor jouw auto en woonsituatie? Vergelijk dan vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 erkende installateurs actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Zo geniet je zo snel mogelijk van een laadpaal die voldoet aan je persoonlijke wensen en situatie. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende bedrijven