Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

V2H laadpaal: prijs + alternatieven

Heb je een elektrische wagen op de oprit staan of kies je binnenkort voor een nieuw model? Dan denk je beter al eens na over je manier van laden. Tegenwoordig is het mogelijk om je elektrische auto zelfs als energiebron te gebruiken voor je woning. Daarvoor heb je een V2H laadpaal nodig. Waarvoor staat V2H? En welke voordelen heeft zo’n high tech laadpunt? Lees hier meer over deze nieuwe technologie!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
V2H laadpaal: prijs
Belangrijke aandachtspunten
Mogelijke alternatieven
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een V2H laadpaal?

V2H, of voluit Vehicle-to-Home, is een technologie in volle ontwikkeling. Met een V2H laadpaal kan je niet alleen je auto opladen, maar je kan je auto-accu ook gebruiken als stroombron voor je huis. Zo doet je wagen eigenlijk dienst als thuisbatterij. Daarvoor maakt het laadpunt gebruik van een converter om DC (gelijkstroom) om te zetten naar AC (wisselstroom). Deze technologie is op dit moment nog niet de standaard, maar daar kan snel verandering in komen. Momenteel zijn al meerdere wagens compatibel met een laadpaal met V2H-technologie.

Is een V2H laadpaal kopen voor mij interessant? Vraag zeker eerst raad bij een erkende installateur en kies de laadpaal die voor jou het interessantst is. Met advies van een professional weet je meteen hoe je jouw wagen optimaal oplaadt. Start hier je aanvraag.

v2h laden

 

Voor- en nadelen van een V2H laadpaal

Een thuisbatterij op wielen, het lijkt iets voor de verre toekomst. Toch is de Vehicle-to-Home laadpaal al verkrijgbaar voor enkele automodellen en kan je genieten van een dynamisch energiegebruik. Waarom zou je voor een v2h laadpaal kiezen? En zijn er keerzijden aan de medaille? We zetten het even op een rij:

 

Voordelen V2H laadpaal

  • Slim energiebeheer: je wagen kan overdag goedkoop opladen dankzij je zonnepanelen en je woning later op de avond voorzien van stroom. Zo gebruik je niet alleen grotendeels groene energie, maar moet je ook minder stroom van het net halen.
  • Opslag hernieuwbare energie: je kan voor een groot stuk zelfvoorzienend zijn als je de opgewekte energie van je zonnepanelen opslaat in je wagen en deels gebruikt voor je woning. Zelfs bij een algemene stroomuitval kan jouw huishouden verder genieten van de energie uit je elektrische auto.
  • Lage energiekosten: door de dynamische werking van de laadpaal bespaar je onnodige kosten op je energiefactuur. De mobiele thuisbatterij zorgt ervoor dat je minder stroom verbruikt van het net. Je kan het verbruik van je groene stroom met deze technologie dus optimaliseren.

 

Nadelen V2H laadpaal

  • Meerprijs: door de innovatieve functies van zo’n slimme laadpaal gaat de prijs natuurlijk de hoogte in. Dankzij zo’n laadpaal met slimme technologie kan je op langere termijn wel veel geld besparen op je stroomfactuur. Zo verdien je je investering geleidelijk terug.
  • Weinig compatibiliteit: niet elke wagen werkt met zo’n bidirectionele laadpaal. Slechts enkele auto’s zijn uitgerust met de technologie, van merken als Tesla, Kia, … De Nissan Leaf kan je bv. ook op een v2h laadpaal aansluiten. Controleer zeker met de autofabrikant of de wagen in de toekomst kan communiceren met een v2h laadpaal.
  • Technologie in ontwikkeling: de laadpalen zijn voorzien van een pak meer technologie. Bijkomende omvormers, beveiliging en slimme software maken het moeilijk om de technologie snel te laten inburgeren. De kwaliteit van dit soort laadpalen zal alleen nog maar verbeteren de komende jaren.

 

V2H laadpaal: prijs

De prijs voor een Vehicle-to-home laadpaal start vanaf € 5.000 (excl. btw, incl plaatsing). De prijzen kunnen sterk variëren door een verschillend laadvermogen, het merk en de slimme opties van de laadpaal. Bij de installatie van een laadstation breidt een installateur sowieso je elektriciteitskast uit met een aparte stroomkring (net als bij zonnepanelen).

Wil je een duidelijke richtprijs voor jouw v2h laadpaal? Ontvang hier vrijblijvend offertes.

 

v2h laadpaal

 

Belangrijke aandachtspunten

Door de snelle ontwikkelingen op vlak van laadtechnologie zal je veel op de voet moeten volgen. Toch moet je niet wachten om elektrisch te rijden en een laadpunt aan te schaffen. Je hebt veel interessante instapmogelijkheden, maar je houdt best rekening met de volgende punten:

 

  • Vermogen van laadpaal: het vermogen is 1 van de belangrijkste factoren voor een goede laadpaal. Een wagen met een klein laadvermogen (5,8 kW) zal niet sneller opladen aan een laadpaal met een hoog vermogen (22 kW). Het is dus essentieel om het vermogen van je laadpunt goed af te stemmen op dat van je elektrische wagen.
  • Laag aanbod: je vindt tegenwoordig weinig soorten slimme laadpalen op de markt. Er zijn dus nog maar weinig laadpalen met de V2H technologie.  Let ook op dat de nieuwe laadpaal beschikt over dezelfde stekker die in jouw auto past. Sommige bidirectionele palen gebruiken een andere aansluiting.
  • Fiscale stimulans: de federale overheid voorziet financiële steun als je een laadpaal aanschaft. De slimme laadpalen komen vooral in aanmerking voor de stimulans. Bekijk op voorhand welke modellen een fiscale stimulans met zich meebrengen. Als je thuis een vast laadstation voor elektrische wagens installeert, kan je van een belastingvermindering genieten.
  • Levensduur accu: in het dagelijkse leven kom je zeker toe met een volle accu voor je transport én het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden. Door het vaker opladen en ontladen kan je autobatterij wel sneller aan vervanging toe zijn. Er is momenteel nog onduidelijkheid over de impact van het bidirectioneel laden op de levensduur van een auto-accu.

 

Wil je advies van een expert? Je kan een ervaren installateur inschakelen om samen de belangrijkste zaken te bespreken. Een expert helpt je om de juiste laadpaal te kopen. Vraag gratis offertes aan.

 

Mogelijke alternatieven

De Vehicle-to-home laadpaal staat zeker nog niet op punt. Daarom is het handig om enkele alternatieven te vergelijken. Er zijn verschillende manieren waarop een bidirectionele lader een elektrische auto kan opladen en ontladen. Hier is een overzicht:

 

  • V2G laadpaal: met een Vehicle-to-Grid laadpaal kan je de stroom van je wagen terugleveren aan het net. Dit type geeft de mogelijkheid om elke dag geld terug te verdienen met je stroom. Je kan zo nog beter gebruik maken van de opbrengst van je zonnepanelen door deze V2G laadpaal.
  • V2L technologie: de Vehicle-to-load betekent dat je andere stroomverbruikers met je wagen kan opladen. Van een laptop tot een andere wagen, je kan alles opladen met je wagen. Bij deze technologie komt er geen laadpaal aan te pas.
  • V2X technologie: wil je alle mogelijkheden combineren? Vehicle-to-everything is een combinatie van de bovenstaande technieken. Met een wagen met V2X technologie kan je alles doen met je stroom. De mogelijkheden zijn enorm, maar de V2X technologie staat nog niet 100% op punt.
  • Standaard laadpaal: een normale laadpaal doet ook nog steeds goed zijn job. Deze laadpalen kunnen voor jou volstaan en je bespaart een serieuze kost uit. Sommige laadpalen zijn ook gebouwd met een geïntegreerd energiemanagementsysteem, waardoor je ook slim kan laden. Het is belangrijk om voor jouw wagen en woning de juiste laadpaal te kopen.

 

Is een V2H laadpaal de beste keuze?

Ben je al even op zoek naar een slimme laadpaal voor je elektrische wagen? De Vehicle-to-Home laadpaal is zeker de investering waard als je de juiste wagen hebt. De technologie zal de komende jaren nog evolueren en geschikt zijn voor meerdere auto’s. Je kan dus zeker nog even afwachten en de knoop doorhakken in de toekomst.

Wil je meer weten over de V2H laadpaal en de opkomende technologie? Ontvang hieronder uitgebreid advies, prijzen op maat, … door je informatie in te vullen. Zo vergelijk je verschillende mogelijkheden voor jouw laadpaal:

 

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende bedrijven