Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Privé laadpaal

Rijd je met een elektrische wagen? Dan is het niet altijd even eenvoudig om een laadpaal in de buurt te vinden. Met een privé laadpaal ben je zeker dat je je auto altijd op het meest geschikte moment kan opladen. Wat zijn de andere voordelen van een privé laadpaal? Welke soorten laadpalen zijn er? Wat kost een privé laadpaal? En waarop moet je letten wanneer je zo’n laadpunt laat plaatsen? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten privé laadpalen
Wat kost een privé laadpaal?
Aandachtspunten plaatsing
Veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Privé laadpaal of publieke laadpaal gebruiken?

Als je met een elektrische wagen rijdt, is het niet altijd even gemakkelijk om een laadpaal in de buurt te vinden. Daarom is het interessant om een privé laadpaal te installeren. Een laadpaal privé gebruiken heeft namelijk heel wat voordelen:

 • Altijd beschikbaar: 1 van de grootste voordelen van een privé laadpaal is dat je altijd zeker bent van een plekje om je auto te kunnen opladen. Je zal dus niet moeten wachten of op zoek moeten gaan naar een bruikbare publieke laadpaal.
 • Goedkoper dan publieke laadpalen: om je auto op te laden aan een publieke laadpaal, betaal je een extra tarief voor de eigenaar van die laadpaal. Daardoor is een privé laadpaal goedkoper. Gebruik je je eigen opgewekte stroom? Dan kan je nog meer besparen.
 • Opladen met eigen stroom: heb je zonnepanelen op je dak? Dan zijn deze de ideale combinatie met een privé laadpaal. Zo kan je je eigen opgewekte stroom gebruiken om je auto op te laden.
 • Veilig: je auto opladen met een privé laadpaal is volledig veilig. De laadpaal is namelijk geïnstalleerd op een apart circuit in je zekeringkast en werkt ook met een stroomonderbreker en een differentieelschakelaar. Je laadpaal zal dus nooit kunnen oververhitten.
 • Op afstand te bedienen: er bestaan ook slimme laadpalen die je op afstand kan bedienen met een app. Zo kan je het opladen starten of stoppen, kijken hoelang je auto nog moet opladen, hoeveel het op een bepaald moment kost om je auto op te laden…

Privé laadpaal installeren? Een gecertificeerde installateur zorgt voor een correcte en vlotte plaatsing van je laadpaal. Vergelijk vrijblijvend offertes van erkende installateurs.

laadpaal privé

 

Types privé laadpalen

Er zijn verschillende soorten privé laadpalen die je kan installeren. We zetten hieronder enkele keuzes op een rij die je moet maken bij de zoektocht naar het meest geschikte laadpunt:

 1. Laadpaal of wallbox?

  Wanneer je een privé laadpunt plaatst, kan je kiezen tussen een laadpaal of een wallbox. Een wallbox is een vierkante of rechthoekige blok die je aan de muur bevestigt. Zo’n systeem is vooral handig voor in je garage. Een losse laadpaal is dan weer ideaal om op je oprit te plaatsen als je bijvoorbeeld geen plaats hebt in je garage. Ook waar je je auto parkeert, waar je elektriciteitskast staat… zijn factoren die de keuze mee zullen bepalen.

 2. 1-fase of 3-fasenladen?

  Of je best kiest voor een laadpaal met 1 of 3 fasen hangt enerzijds af van de elektriciteitsaansluiting in je woning en anderzijds van het laadvermogen van je auto. Heeft je wagen een vrij groot vermogen? Dan kan je een 3-fasige laadpaal plaatsen, waarmee je je auto sneller kan opladen. Een laadpaal met 1 fase is vooral geschikt voor auto’s met een kleiner laadvermogen. Heb je een auto met een groot laadvermogen, maar een 1-fase elektriciteitsaansluiting? Dan kan je eventueel de elektriciteit laten verzwaren.

 3. Vaste laadkabel?

  Je kan ook een privé laadpaal kiezen met of zonder een vaste laadkabel. Een vaste laadkabel is daarbij het meest aangewezen, aangezien je dan niet altijd een losse laadkabel moet aansluiten op je laadpunt. Daartegenover staat wel dat je er altijd moet op letten dat je kabel gemakkelijk tot bij je auto geraakt. Denk daarom op voorhand goed na over waar je je laadpaal laat plaatsen en kies ook een laadkabel die lang genoeg is.

 4. Slimme laadpaal?

  Tot slot zijn ook slimme laadpalen een steeds populairdere keuze. Dat zijn laadpalen die je vanop afstand kan monitoren en waarmee je de hoeveelheid beschikbare stroom optimaal kan benutten. Een laadpaal met dynamic load balancing bijvoorbeeld zal je auto afhankelijk van je stroomverbruik in huis trager of sneller opladen. Zo kan je heel wat kosten besparen. Heb je zonnepanelen? Dan kan je ook aangeven dat de laadpaal eerst die stroom gebruikt om je auto op te laden.

Welke laadpaal kies je nu best? Dat hangt af van jouw situatie, budget en voorkeuren. Een installateur kan met jou alle mogelijkheden bespreken en geeft je advies op maat. Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

Privé laadpaal kosten

Het totale kostenplaatje om een privé laadpaal te laten plaatsen zal gemiddeld tussen € 1.000 en 3.000 (excl. btw, incl. plaatsing) liggen. Wat zit er nu allemaal in die eindprijs inbegrepen? In de onderstaande tabel geven we een overzicht van alle kosten die komen kijken bij het installeren van een privé laadpaal.

Kosten privé laadpaalGemiddelde prijs (excl. btw)
Laadpaal€ 500 à 1.200
Installatie€ 300 à 2.000
Verplichte keuring elektriciteit€ 150 à 200
Evt. verzwaring elektriciteit€ 150 à 1.200
Verbruikskosten€ 3,8 à 4,6 per 100 km

TIP: wil je graag het exacte kostenplaatje kennen voor de installatie van jouw privé laadpaal? Dan vraag je best offertes aan bij meerdere installateurs. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen, types laadpalen… vergelijken. Ontvang vrijblijvend meerdere offertes.

 

privé laadpaal

 

Aandachtspunten privé laadpaal

Als je een privé laadpaal wilt aanvragen, zijn er enkele dingen waar je rekening mee kan houden om het meeste uit je laadpunt te halen. We zetten hieronder enkele belangrijke aandachtspunten op een rijtje:

 • Locatie laadpaal: je kan je privé oplaadpunt voor je elektrische auto installeren in je garage, op je oprit, tegen de buitengevel… Bij de keuze voor de locatie hou je best rekening met de mogelijkheden van je woning en de bereikbaarheid voor je auto.
 • Laadvermogen: het laadvermogen van je laadpaal stem je best af op het laadvermogen van je auto. Als je auto een kleine laadcapaciteit heeft en je een laadpaal gebruikt met een groot laadvermogen, verbruik je meer dan nodig en zal je auto ook niet sneller opladen.
 • Batterij tussen 20 en 80% houden: als je batterij langdurig volledig opgeladen of volledig leeg is, zal de levensduur ervan verkorten. Om het meeste uit de batterij van je auto te halen, laat je je auto dus best altijd opladen tot 80% en laad je hem opnieuw op wanneer de batterij op 20% is.
 • Bidirectioneel laden: als je een laadpunt laat plaatsen waarmee je bidirectioneel kan laden, kan je je auto eigenlijk als thuisbatterij gebruiken. Je kan dan bijvoorbeeld je eigen groene stroom opslaan in de batterij van je auto en die nadien gebruiken in je huishouden. Zo kan je extra besparen op je energiefactuur.
 • Dynamic load balancing: een andere smart-functie voor je laadpaal waarmee je flink wat kan besparen is dynamic load balancing. Daarbij zal je laadpaal je auto trager opladen wanneer je in je woning veel energie verbruikt, en sneller opladen wanneer er meer stroom beschikbaar is. Zo vermijdt de laadpaal dat je elektriciteitsnetwerk overbelast raakt.
 • Geprogrammeerde laadsessies: tot slot kan je ook een laadpaal laten installeren waarbij het mogelijk is om laadsessies te programmeren. Zo kan je je auto laten laden aan het daltarief en bespaar je dus heel wat kosten. Bij sommige laadpalen kan je ook instellen dat ze je auto opladen wanneer je zonnepanelen groene stroom opwekken.

 

FAQ privé laadpalen

Heb je nog andere vragen over privé laadpalen? Neem zeker eens een kijkje bij de veelgestelde vragen hieronder. En vind je het antwoord op je vraag niet? Contacteer dan een erkende installateur. Deze kan jou verder informeren en geeft je graag advies op maat. Kom in contact met een installateur in jouw buurt.  • Kan je een privé laadpaal openbaar maken of verhuren?

   Ja, dat kan. Als je beslist om je privé laadpaal te verhuren en ook door anderen te laten gebruiken, wordt je laadpaal een semi-publieke laadpaal. Iedereen heeft dan automatisch toegang tot de laadpaal en kan er gebruik van maken. Denk op voorhand wel na over hoe je de kosten voor het opladen gaat verrekenen. Je kan bijvoorbeeld werken met laadpassen, waarbij de energieleverancier de kosten voor de gebruikte stroom met de eigenaar van de laadpas zelf vereffent.  • Kunnen anderen mijn laadpaal gebruiken wanneer die bv. op mijn oprit staat?
   Als je een laadpunt laat installeren op een plek die toegankelijk is voor iedereen, kan iedereen in principe ook gebruik maken van dat laadpunt. Maar er zijn wel enkele manieren om te voorkomen dat anderen hun auto kunnen opladen met jouw stroom. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van laadpassen, waarbij alleen de laadpassen die jij hebt ingesteld kunnen opladen met jouw laadpaal. Een andere mogelijkheid is een fysieke sleutel voor je laadpaal, waarmee je de laadpaal dus eerst moet ontgrendelen voor gebruik.


  • Kan ik als huurder of bewoner van een appartement een privé laadpaal installeren?

   Als je een privé laadpaal wil laten installeren als bewoner van een appartement, moet je dit altijd laten weten aan de andere mede-eigenaars en/of aan de syndicus met een aangetekende brief. Deze kunnen indien ze willen verzet aantekenen. Daarvoor is wel een goede motivatie nodig, zoals in het geval er een collectief plan is om een laadpaal te plaatsen of er schade aan gemeenschappelijke delen aangericht zou kunnen worden. Komt er geen verzet? Dan kan je de laadpaal gewoon laten installeren. Ben je huurder van een woning of appartement? Dan moet je altijd de eigenaar ervan aanspreken om een laadpaal te kunnen installeren.

   TIP: kan of mag je geen privé laadpaal installeren? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden wel een publieke laadpaal aanvragen. Zo kan je toch zorgen voor een een oplaadpunt in de buurt van je woning of werk.  • Hoelang duurt het om mijn auto thuis op te laden?
   Gemiddeld zal de oplaadtijd met een privé laadpaal variëren tussen 4 uur en 14 uur. Hoe snel je je auto met een privé laadpaal kan opladen, is afhankelijk van het type laadpaal, je elektriciteitsaansluiting en je auto zelf. Zo zal een 3-fasige laadpaal je auto doorgaans sneller kunnen opladen, net zoals de laadsnelheid ook zal stijgen als je elektriciteitsnet meer stroom kan afleveren. Zorg er ook voor dat de capaciteit van je elektriciteitsnet afgestemd is op het vermogen van je auto voor een kortere laadtijd.


  • Kan ik de laadpaal zelf installeren?
   Indien je dat wenst, kan je je laadpaal zelf installeren. Die klus vergt wel de nodige technische kennis en expertise en is daarom niet eenvoudig. Als je een laadpaal installeert, ben je wel verplicht om een keuring te laten uitvoeren door een erkend keuringsorganisme. Om zeker te zijn dat je privé laadpaal volledig correct en wettelijk geplaatst is, schakel je best een installateur in. Door offertes te vergelijken kan je een doordachte keuze maken en vind je zeker de meest geschikte installateur. Vul het offerteformulier in.

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende bedrijven