Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Subsidies laadpalen 2024

Laatste update: 06 May 2024 – Nieuwe auto’s op diesel of benzine rollen steeds minder van de band. De overheid wil dat alle nieuw aangekochte wagens tegen 2029 volledig elektrisch zijn. Met een laadpunt bij je thuis of voor je bedrijf kan je zulke wagens goedkoop en eenvoudig opladen. Wil je in 2024 zo’n laadpaal aanschaffen? In dit artikel lees je alles over de mogelijke subsidies voor laadpalen!

Ga snel naar:
1. Subsidie laadpaal thuis
2. Subsidie laadpaal zakelijk
3. Verlaagd btw-tarief laadpalen
4. Gemeentelijke subsidies laadpalen
Waarom vertrouwen op installateur?
Vraag vrijblijvend offertes aan

1. Subsidie laadpaal thuis

subsidie laadpaal thuis

Koop je als particulier een laadpaal of wallbox voor privégebruik? Dan kom je in aanmerking voor een belastingvermindering. Een woordje uitleg!

 

Hoeveel bedraagt de belastingvermindering voor je laadpaal?

Sinds 1 januari 2023 kan je max. € 1.750 per laadstation (unidirectioneel) of max. € 8.000 per laadstation (bidirectioneel) en per belastingplichtige inbrengen in je belastingen. Van dat bedrag krijg je sinds 1 januari 2024 nog 15% terugbetaald. Je kan nog tot 31 augustus 2024 van dit voordeel genieten.

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Voor wie: het belastingvoordeel is enkel van toepassing op particulieren die een wallbox of laadpaal aanschaffen voor privégebruik. Je bent eigenaar, vruchtgebruiker of huurder en je bent gedomicilieerd in die woning.
 • Welk soort laadpaal: het moet gaan om een intelligent laadstation met dynamic load balancing en mag enkel maar gebruikmaken van groene stroom (via je eigen zonnepanelen of via een contract voor groene stroom met een leverancier).
 • Plaats laadpaal: je laadpaal is gesitueerd in of aan je privéwoning of woonplaats. In dit geval geldt het fiscale voordeel enkel voor laadstations die aan je gevel hangen of op een buitenparkeerplaats of in je garage staan. Een laadpaal voor een tweede verblijf komt hiervoor dus niet in aanmerking.
 • Datum: je moet de laadpaal tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 bij je thuis laten plaatsen.

BELANGRIJK: het laadstation moet door een professional aangesloten en geplaatst worden. Een officiële keuring door een erkend keuringsmechanisme is ook vereist. Pas dan kan je de aanschaf inbrengen in je belastingen. Kom in contact met gecertificeerde installateurs.

 

Hoe kan ik de belastingvermindering aanvragen?

De aangifte van je aankoop doe je via je belastingaangifte. Bij je aangifteformulier ontvang je de nodige informatie over waar je het bedrag precies moet ingeven.

Meer weten over subsidies voor laadpalen thuis? Met al je vragen kan je terecht bij een laadpalen-expert actief in je buurt. Start hier je aanvraag.

 

Geniet als particulier van de vrijstelling van de verkeersbelasting!

Beschik je over een volledig elektrische wagen? Dan geniet je van een volledige vrijstelling van de eenmalige belasting op de inverkeerstelling van je wagen (BIV) en de jaarlijkse verkeersbelasting. Zo bespaar je gemiddeld tussen de € 100 à 2.000 per jaar, afhankelijk van de cilinderinhoud van je wagen en het aantal PK.

 


2. Subsidie laadpaal zakelijk

subsidie laadpaal

De vergroening van de wagens in België begint bij het wagenpark van bedrijven. Om de aanschaf van elektrische bedrijfswagens aantrekkelijker te maken, kunnen ondernemingen genieten van de verhoogde kostenaftrek ondernemingen voor laadstations.

 

Hoeveel bedraagt de aftrek?

Voor investeringen die na 31 maart 2023 gemaakt worden, geldt een aftrekpercentage van 150% tot en met 31 augustus 2024.

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Voor wie: voor alle ondernemers, vrije beroepers of zelfstandigen. De aankoop moet over minstens 5 jaar lineair afgeschreven worden.
 • Type laadpaal: het moet gaan om een nieuwe, intelligente laadpaal die uitgerust is met een energiebeheersysteem dat zowel de laadtijd als het -vermogen bijhoudt. Daarnaast moet je installatie aangesloten zijn op groene stroom.
 • Toegankelijkheid laadstation: de laadinfrastructuur is minstens een deel van de dag publiek of semipubliek toegankelijk. Wil je dat niet? Dan mag je de laadpaal maar voor 100% afschrijven.
 • Datum: voor alle laadpalen die gezet worden tussen 1 april 2023 en tot en met 31 augustus 2024 geldt een aftrek van 150%.

BELANGRIJK: het laadstation moet door een professional aangesloten en geplaatst worden. Een officiële keuring door een erkend keuringsmechanisme is ook vereist. Pas dan kan je de aankoop inbrengen in je belastingen. Kom in contact met gecertificeerde installateurs.

 

Hoe het fiscale voordeel aanvragen?

De verhoogde investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen door bedrijven vraag je aan met behulp van een speciaal attest. Dat attest wordt afgeleverd door de regionale overheid waar de investering gebeurt. In Vlaanderen is dat het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap. Het attest kan je online aanvragen en voeg je toe aan je belastingaangifte voor de periode waarin de investeringen zijn gedaan.

TIP: de elektriciteit die de laadpaal verbruikt om alle auto’s op te laden, kan door je bedrijf voor 100% afgetrokken worden.

 

Verhoogde aftrek voor laadpalen CO2-vrije vrachtwagens!

Investeer je in CO2-vrije vrachtwagens met het oog op de vergroening van je wagenpark & tankinfrastructuur? Dan kan je deze kosten inbrengen onder de verhoogde investeringsaftrek.

De voorwaarden zijn nagenoeg hetzelfde als die van de verhoogde kostenaftrek, maar de percentages verschillen. Voor investeringen met aanslagjaar 2024 bedraagt de aftrek 29,5%, maar deze daalt nadien gradueel (in 2026 is dit nog 18,5%). Het bedrag is beperkt tot 60 miljoen euro per belastingplichtige.

LET OP: deze subsidie is niet cumuleerbaar met de verhoogde kostenaftrek. Wens je meer advies over laadpalen voor de vergroening van vrachtwagens en hun tankinfrastructuur? Start hier je aanvraag.

 


3. Verlaagd btw-tarief laadpalen (6%)

Zowel particuliere als zakelijke gebruikers kunnen bij de plaatsing van hun laadpaal genieten van het verlaagde btw-tarief. De belangrijkste voorwaarden zijn:

 • Uitvoerder van de werken: de laadpaal moet geleverd en geplaatst worden door een ervaren installateur. Steek je zelf de handen uit de mouwen? Dan betaal je 21% btw.
 • Voorwaarden gebouw: het gaat over een privéwoning van minstens 10 jaar oud. Gebruik je het huis overwegend voor beroepsactiviteiten (meer dan 50%)? Dan geldt het voordelig tarief niet.
 • Plaats laadpaal: het laadstation moet in je privéwoning, aan de buitengevel of in je garage geïnstalleerd worden. Ergens anders, zoals de tuin of de oprit, is het btw-tarief van 21% van kracht.

Genieten van het verlaagd btw-tarief? Kom in contact met een installateur via onze gratis offertedienst. Hij vertelt je ook graag meer over andere mogelijke premies voor laadpalen. Start hier je aanvraag.


4. Gemeentelijke subsidies laadpalen

Hoewel er strikt genomen geen landelijke premies voor laadpalen bestaan, kan je soms op stedelijk niveau een mooie subsidie ontvangen voor de aankoop en installatie van een elektrisch laadstation.

Wil je bijvoorbeeld als Gentse ondernemer, zelfstandige of vzw investeren in een publieke laadpaal? Dan kan je een subsidie van wel 500 euro ontvangen. Daarbij komen enkel de kosten en de plaatsing van de laadpaal in aanmerking voor subsidiëring.

TIP: benieuwd of jouw gemeente een aantrekkelijk financieel voordeel voorziet voor de aanschaf van een (publieke) laadpaal? Informeer dan zeker eens bij jouw gemeente of vraag meer info aan een ervaren installateur. Ontvang gratis advies op maat via onze offertedienst.

 

subsidies laadpalen

Waarom vertrouwen op een ervaren installateur?

Wil je kunnen genieten van de fiscale voordelen of subsidies voor laadpalen? Dan moet je het laadstation laten plaatsen door een professional. Met zo’n gecertificeerde laadpalen installateur ben je zeker van…

 • Advies op maat: bij de installatie van een laadpaal of wallbox komt flink wat werk kijken. Een vakman komt voorafgaand langs voor een oriënterend gesprek. Hij gaat na wat de beste locatie is voor het laadstation, of de juiste aansluitingen voorzien zijn, …
 • Geïndividualiseerde oplossing: op basis van de voorafgaande inspectie en het oriënterend gesprek stelt hij de beste oplossing voor. Ook voorafgaande graaf- en elektriciteitswerken neemt hij voor z’n rekening of besteedt hij uit aan de meest geschikte vakman.
 • Professionele plaatsing: een installateur bij Solvari beschikt gegarandeerd over de juiste certificaten en kwalificaties. Zo ben je verzekerd van een kwalitatieve plaatsing en een hoogwaardige laadpaal door een professional met de juiste technische know-how.
 • Servicecontract: merk je storingen op aan je installatie? Heb je vragen over de werking van je laadstation? Of heeft de software een update nodig? Dan fungeert je installateur als je centrale aanspreekpunt. Zeker wanneer je een servicecontract met hem afsluit.
 • Financiële voordelen: wil je van de belastingvermindering of het verlaagd btw-tarief gebruik maken? Dan moet je de installatie overlaten aan een ervaren installateur. Bij je aangifte moet je de nodige aankoopbewijzen, facturen en formulieren toevoegen. Een installateur helpt je graag hierbij.

TIP: Lees hier hoe je best een gecertificeerde laadpaal installateur kiest.

 

Offertes vergelijken = besparen!

Overweeg je de aankoop van een kwalitatief laadstation? Dan zit je hier goed! Via ons aanvraagformulier kom je in contact met diverse gecertificeerde installateurs in jouw omgeving. Binnen enkele werkdagen nemen 2 à 3 installateurs contact met je op voor een plaatsbezoek en bezorgen je offertes op maat. Zo vergelijk je makkelijk de prijsopbouw, voorgestelde merken, diverse adviezen,… en maak je de beste keuze.

Vrijblijvend offertes vergelijken? Vul hieronder je gegevens in en ga van start!

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende bedrijven