Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Beste laadpaal 2024

Vanaf 2029 mag je in Vlaanderen enkel nog een elektrische wagen kopen. Maar ook nu al is zo’n auto een interessante investering door o.a. de dalende prijs en de torenhoge benzinekosten. Heb je al een elektrische auto of wil je er één kopen? Dan ben je vast ook benieuwd naar de beste laadpalen op de markt. In dit artikel overlopen we de belangrijkste factoren om de beste laadpaal voor jouw situatie te kiezen!

 

Waarop letten om de beste laadpaal in 2024 te kiezen?

CONCLUSIE: wat zijn de beste laadpalen in 2024?

 

FACTOR 1: laadvermogen van de laadpaal

Met een laadpaal thuis laad je je auto snel en efficiënt op, wanneer jij dat wil. Bovendien kan je dat ook aan een goedkoper tarief in vergelijking met publieke laadpunten. Kies wel altijd een laadstation met een capaciteit op jouw maat. Dat ideale laadvermogen van je laadpunt kies je aan de hand van 2 factoren:

  • Laadvermogen van je auto: heeft je auto een lagere laadsnelheid (bv. 3,7 of 7,4 kW)? Dan zal deze niet sneller opladen aan een laadpunt met een vermogen van bv. 22 kW. Heeft je auto een hoge laadsnelheid en wil je die optimaal benutten? Kies dan een laadpaal met een hoog vermogen.
  • Je elektriciteitsaansluiting: is je woning aangesloten op 1-fase stroom? Dan kan je auto’s met een laadsnelheid van 3,7 tot 7,4 kW opladen. Om een laadcapaciteit van 11 tot 22 kW te benutten, heb je een 3-fasen aansluiting nodig. Je kan dan eventueel je elektriciteit laten verzwaren. Het laadvermogen van je laadpaal moet je dus ook afstemmen op de elektriciteitsaansluiting in je woning.

 

Wat is het beste laadvermogen voor mijn laadpaal?

Dat hangt vooral van jouw auto en je persoonlijke wensen af. Wil je bv. je elektriciteit laten verzwaren naar een 3-fasen aansluiting om je auto met een groot laadvermogen sneller te kunnen opladen? Of wil je die extra kosten liever niet maken of heeft je auto niet zo’n groot laadvermogen? Het speelt allemaal een rol bij het kiezen van het beste laadvermogen voor jouw situatie.

Advies op maat nodig? Een installateur stelt op basis van jouw situatie een laadpunt voor met een vermogen op maat. Zo ben je zeker dat je niet te veel betaalt. Ontvang advies van experts in je buurt!

 

FACTOR 2: smart opties van de laadpaal

De goedkoopste laadpalen voor thuis zijn laadpunten zonder al te veel technische snufjes. Je kan echter ook een laadpaal kiezen met verschillende smart opties. Een kort overzicht:

  • Dynamic load balancing: hierbij zoekt de laadpaal voortdurend een evenwicht tussen de laadsnelheid van je auto en het totale elektriciteitsverbruik in je woning. Verbruik je bv. veel energie door te koken, je wasmachine…? Dan zal het laden van je auto ook langzamer gaan. Zo vermijd je overbelasting.
  • Monitoring met app: wil je weten hoe lang je auto nog moet laden? Hoe snel je kan laden op basis van je stroomverbruik in je woning? Of hoeveel een laadbeurt kost op elk moment? Bij sommige laadpunten kan je dat allemaal monitoren met een app. De beste laadpaal app hangt vooral af van de fabrikant.
  • Programmeerbare laadsessies: bij sommige laadpalen kan je de laadsessies programmeren om te laden tegen het daltarief. De beste slimme laadpalen kan je ook zo instellen dat ze altijd laden als je zonnepanelen groene stroom leveren. Dankzij dat slimme laden kan je flink wat stroomkosten besparen.
  • Bidirectioneel laden: is je auto volgeladen? Dan kan je die stroom ook gebruiken voor je huishouden. In dat geval fungeert je elektrische auto als een soort thuisbatterij (vehicle-to-home). Om gebruik te maken van deze optie heb je wel een laadpaal nodig die bidirectioneel kan laden.
  • Gezichtsherkenning: hou je van gadgets? Dan kan je voor je laadpunt ook nog andere technische snufjes kiezen als een touchscreen, ontgrendeling via gezichtsherkenning…

 

Wat is de beste laadpaal voor thuis op vlak van smart opties?

Dat hangt vooral van jouw verwachtingen en je budget af. Heb je bv. voldoende budget? Dan loont het om te investeren in een laadpaal met load balancing of smart charging. Door je auto vol te laden met zonne-energie en stroom aan de goedkoopste tarieven verdien je die extra investering helemaal terug. Hou je het liever goedkoop? Kies dan een laadpunt zonder al te veel technische poespas.

TIP: een installateur gaat samen met jou na welke smart opties interessant zijn en welke niet. Zo kan je de beste laadpaal kopen voor thuis aan een correcte prijs. Vergelijk vrijblijvend prijzen op maat.

 

FACTOR 3: prijs van de laadpaal

Een andere belangrijke factor is natuurlijk de laadpaal prijs. Gemiddeld mag je rekenen op een totale prijs van 1.000 à 3.000 euro (incl. plaatsing & excl. btw). De exacte kosten hangen af van volgende factoren:

  • Laadpaal: het laadpunt zelf kost gemiddeld 500 à 1.200 euro (excl. btw). Die prijs hangt vooral af van het gekozen laadvermogen, het aantal smart opties, het merk van het laadstation…
  • Installatie van de laadpaal: ook de kosten voor de plaatsing van een laadpaal kunnen flink variëren: van 300 tot wel 2.000 euro. Deze installatiekosten hangen vooral af van de moeilijkheidsgraad van de plaatsing. Staat je laadpunt bv. behoorlijk ver van je meterkast? Dan zullen de kosten hoger zijn.
  • Eventuele verzwaring elektriciteit: heeft je auto een groot laadvermogen en beschikt je woning slechts over een 1-fase stroomaansluiting? Om zo snel mogelijk te kunnen laden, laat je in dat geval best je elektriciteit verzwaren. Die werkzaamheden kosten gemiddeld 150 à 1.200 euro.
  • Keuring van je elektriciteit: na het verzwaren of het uitbreiden van je elektriciteit met een extra stroomkring moet je die opnieuw laten keuren door een erkend keuringsorganisme (net als bij het plaatsen van zonnepanelen bv.). Zo’n keuring kost gemiddeld 150 à 200 euro.

 

Wat is voor mij de beste laadpaal op het gebied van prijs?

Dat hangt uiteraard vooral van je budget en je verwachtingen af. Wil je niet te veel kosten maken en is de laadsnelheid van je auto van minder belang (omdat je bv. vooral ’s nachts wil laden)? Kies dan voor een goedkope laadpaal met een kleiner vermogen. Wil je echter de maximale laadsnelheid van je auto benutten, gebruikmaken van smart opties om je energiekosten te doen dalen…? Dan investeer je beter in een duurder model en eventueel in een verzwaring van je elektriciteit.

Benieuwd naar de exacte prijs? Door offertes bij meerdere installateurs aan te vragen, kan je prijzen op maat vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen. Vergelijk vrijblijvend prijzen op maat.

 

 

beste laadpaal thuis

4. Locatie van de laadpaal

De beste laadpaal voor thuis is in de meeste gevallen een wandmodel. De keuze tussen zo’n wallbox of een echte laadpaal hangt vooral af van de locatie van het laadstation. Beide mogelijkheden op een rij:

  • Wallbox: bij particulieren komen zulke wandmodellen duidelijk het vaakst voor. Wil je je auto bv. in de garage opladen? Dan plaatst de installateur die tegen je garagemuur. Ook aan je gevel kan een expert  een wandmodel hangen. Vergelijk zeker meerdere modellen om de beste wallbox voor thuis te vinden.
  • Laadpaal: op parkings van bedrijven, in ondergrondse parkeergarages, … komen vooral vaak losse laadpalen voor. Maar ook bij particulieren zijn zulke palen zeker een mogelijkheid, bv. op de oprit.

 

Wat is voor mij de beste laadpaal thuis qua locatie?

Dat hangt in de eerste plaats van jouw persoonlijke situatie af. Parkeer je je auto doorgaans in je garage, onder je carport…? Dan is een wandmodel vaak de beste keuze. Heb je een langere oprit en wil je je auto daar opladen? Dan kan een erkende installateur ook een losse laadpaal plaatsen.

TIP: een installateur komt langs en adviseert je over de beste locatie voor je laadpaal. Zo ben je zeker van een optimale plaatsing en een groot gebruiksgemak. Ontvang advies op maat van jouw situatie!

 

5. Merk van de laadpaal

Alfen, New Motion, EV-box, Webasto Pure, Wallbox Pulsar…: er bestaan tal van kwalitatieve merken voor laadpalen. Het komt er dan ook op aan om grondig de verschillende fabrikanten en hun producten te vergelijken op de volgende vlakken:

  • Prijs: de kosten voor een laadpunt kunnen verschillen van fabrikant tot fabrikant. Let op: de goedkoopste keuze is niet noodzakelijk de beste. Vergelijk daarom goed de eigenschappen en de kwaliteit van de laadpunten die de installateurs je aanbevelen.
  • Smart opties: niet elk merk biedt dezelfde opties aan voor laadpalen. Zo hebben sommige modellen een basic uitvoering (Plug & Charge), terwijl andere werken met load balancing, smart charging…
  • Garantie: ook de garantietermijnen voor laadpunten kunnen variëren van merk tot merk. Kijk die garantieregelingen dus grondig na op de offertes die je ontvangt.
  • Service: tot slot is ook de dienstverlening na verkoop een belangrijke factor om rekening mee te houden. Is er een helpdesk in het Nederlands beschikbaar of niet? Hoe snel komt een installateur bij je langs in geval van een storing? Vraag de installateurs die je contacteert zeker naar deze servicevoorwaarden.

 

Wat is het beste merk voor mijn laadpaal?

Het ‘beste laadpaal merk’ bestaat simpelweg niet. Elk project is namelijk anders en installateurs werken doorgaans met verschillende kwalitatieve merken. Het komt er vooral op aan om de voorstellen van meerdere specialisten te vergelijken. Zo kan je de kwaliteit van deze merken, maar ook de garantietermijnen, prijzen… naast elkaar leggen en de juiste keuze maken.

Offertes vergelijken = besparen! Door gericht offertes van meerdere specialisten te vergelijken, kan je een doordachte keuze maken en vaak extra kosten besparen. Vraag daarom vrijblijvend voorstellen aan bij 2 à 3 laadpaal installateurs in je buurt via onze offerteservice.

 

CONCLUSIE: wat zijn de beste laadpalen in 2024?

Wat is nu de beste laadpaal voor thuis? En welke laadpaal is de beste koop voor een bedrijf? Op die vragen bestaat geen eenduidig antwoord. Er bestaan namelijk verschillende hoogwaardige laadpunten, elk met hun eigen kenmerken (smart opties, laadvermogen…), prijs, garantietermijn… Het komt er vooral op aan om verschillende laadpalen te vergelijken en de beste laadpaal te kiezen op maat van jouw situatie.

Hoe ben ik zeker van de beste laadpaal? Door voorstellen aan te vragen bij meerdere installateurs en die grondig te vergelijken. Deze specialisten komen bij je langs en geven advies op maat van jouw situatie. Zo weet je goed waar je aan toe bent en kan je een weloverwogen keuze maken. Vergelijk offertes op maat.

 

 

Veelgestelde vragen over de beste laadpalen

Heb je nog vragen over de beste laadpaal voor bij je thuis of op je bedrijf? Dan kan je altijd terecht bij een installateur actief in je buurt. Hieronder beantwoorden we nog kort enkele veelgestelde vragen:



  • Wat zijn de beste laadpalen qua design?
    Speelt de vormgeving van je laadstation voor jou ook een belangrijke rol? Ook op dat vlak zijn er verschillende mogelijkheden. Zo zijn sommige laadpunten compacter dan andere, kan je kiezen uit verschillende kleuren… Je kan dus best ook de opties que uitstraling voor een laadpaal thuis vergelijken bij meerdere laadpaal installateurs actief in je buurt.


  • Krijg ik een laadpas bij mijn laadpaal?
    Bij sommige wel en bij andere niet. Bij sommige merken krijg je zo’n laadpas zelfs gratis erbij. Daarmee kan je dan je auto ook opladen bij een openbaar laadstation of een snellaadstation. Krijg je geen laadpas? Dan moet je nog een aparte aanbieder zoeken. Vraag dus zeker naar deze optie als je voorstellen vergelijkt.


  • Wat is de beste laadpaal op vlak van veiligheid?
    Plaats je je laadpunt buiten (tegen je buitenmuur, op je oprit, …)? Dan zorg je er het best voor dat je laadstation voldoet aan de hoogste, internationale veiligheidsklassen. Zo ben je zeker dat je laadpaal volledig stof- en waterdicht is. Bovendien is je laadpaal in dat geval ook goed bestand tegen vandalen.


  • Hoe kies ik de beste laadpaal installateur?

    Een laadpaal plaatsen is een behoorlijke investering. Uiteraard wil je dus samenwerken met een betrouwbare, professionele laadpaal installateur. Daarom vergelijk je best grondig de adviezen en prijsvoorstellen van meerdere specialisten. Welke laadpaal bevelen ze aan? Welke locatie stellen ze voor? Welke werkzaamheden zijn opgenomen in hun offertes? En welke uitvoertermijn is mogelijk? Hun voorstellen gericht naast elkaar leggen is de beste garantie op de juiste keuze.

    TIP: je kan direct in contact komen met meerdere gecertificeerde installateurs actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!



  • Wat is de beste laadpaal voor thuis met zonnepanelen?

    Wil je nog meer besparen, dan kan je je elektrische auto via je laadpaal opladen met groene stroom van je zonnepanelen. Op die manier rijdt je auto eigenlijk op zonne-energie. De beste laadpaal met zonnepanelen is een slimme laadpaal of een laadpaal met dynamic load balancing. Zo kan de laadpaal zelf bepalen wanneer deze de stroom van je zonnepanelen zelf kan gebruiken en wanneer deze de stroom beter naar andere punten stuurt. Door een laadpaal en zonnepanelen te combineren verhoog je bovendien ook je zelfverbruik en haal je dus meer uit je zonnepanelen.

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende bedrijven