Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Laadpaal kopen

Denk je eraan om je oude dieselwagen eindelijk in te wisselen voor een elektrische auto? Dan laat je best een laadpaal thuis installeren. Weet je niet goed welke laadpaal je precies moet kopen? In dit artikel helpen we je graag op weg met 5 belangrijke aandachtspunten!

 

5 aandachtspunten bij het kopen van een laadpaal

FACTOR 1: type laadpaal

FACTOR 2: locatie laadpaal

FACTOR 3: vermogen laadpaal

FACTOR 4: prijs laadpaal

FACTOR 5: montage laadpaal

Welke laadpaal kopen? Een erkende installateur geeft je graag gericht advies op maat van jouw situatie. Zo schaf je zeker het juiste laadpunt aan. Kom gratis in contact met experts actief in je regio.

laadpaal kopen

 

FACTOR 1: type laadpaal

Laadpalen bestaan in verschillende vormen en maten. Qua design heb je voldoende keuze uit hangende en staande laadinfrastructuur. Belangrijker is dat je een elektrische laadpaal koopt die past bij jouw elektrische wagen. We onderscheiden in het algemeen de 2 volgende soorten:

 • 1-fase laadpaal: deze gebruikt de standaard 220/230V aansluiting. Daardoor ligt het maximale vermogen van een 1-fase laadpaal op 3,7 kW bij 16A. Dat betekent dat een wagen met een capaciteit van 60 kW in ong. 16 uur oplaadt. Is dit te langzaam? Verhoog het aantal ampères dan naar 32A. Zo kan je de laadtijd halveren.
 • 3-fasen laadpaal: elektrische wagens met grote laadvermogens zijn meer gebaat bij dit type laadpaal. Waarom? Hun vermogen varieert van 11 kW tot 22 kW. Daardoor ben je verzekerd van een maximale laadsnelheid op relatief korte tijd. Let op: om deze laadpaal te kunnen gebruiken, is het mogelijk dat je je elektriciteit moet laten verzwaren van een 1-fase naar een 3-fasen aansluiting.

BELANGRIJK: welk type laadpaal je het beste koopt, hangt samen met je elektriciteitsaansluiting en het laadvermogen van je wagen. Een ervaren installateur geeft je graag advies over de mogelijkheden.

 

TIP: kies voor een slimme laadpaal!

Wil je zo energiezuinig mogelijk omspringen met je laadpunt? Dan is een slimme laadpaal de beste keuze. Zo’n intelligent laadstation gebruikt zoveel mogelijk groene stroom van je zonnepanelen en ook elektriciteit aan goedkopere tarieven. Bovendien houdt zo’n laadpunt altijd rekening met het overige stroomverbruik in je woning.

Wil je een slimme laadpaal kopen? Neem dan contact op met een erkende installateur in je buurt. Start hier je aanvraag.

 


FACTOR 2: locatie laadpaal

Waar plaats je je laadpaal? Is het laadstation enkel bedoeld voor privaat gebruik? Of wil je als bedrijf verschillende laadpalen kopen om zo een (semi-)publieke laadzone aan te bieden aan je werknemers?

 • Laadpaal thuis: deze kan je aan je gevelmuur ophangen of binnen in je garage. Het voordeel aan een laadpaal thuis? Dat is de 24/7 beschikbaarheid. Bij het bepalen van de ideale plaats voor je laadpaal, hou je best rekening met de mogelijkheden van je woning en de bereikbaarheid voor je auto.
 • Laadpaal bedrijf: semi-publieke laadstations moeten aan meer voorwaarden voldoen dan die voor privaat gebruik. Zo is de laadsnelheid en de wachttijd bijvoorbeeld een belangrijk aandachtspunt. Kies daarom voor laadpalen van min. 22 kW. Elk elektrisch voertuig kan je hierop aansluiten.

TIP: je investeert best in een eigen laadpunt thuis. In dit geval ligt het tarief sowieso lager dan bij publieke laadpalen. Bovendien hoef je ook niet aan te schuiven alvorens er opnieuw een laadpaal vrij is.

 

Als bedrijf meerdere laadpalen kopen? Hou rekening met de wetgeving!

Wil je je huidige wagenpark moderniseren en de switch maken naar geëlektrificeerd rijden? En denk je eraan om je laadinfrastructuur ook semi-publiek toegankelijk te maken? Hou dan rekening met de wetgeving. Lees meer over semi-publieke laadpalen en de wet.

 


FACTOR 3: vermogen laadpaal

Het vermogen van je laadpaal is 1 van de belangrijkste factoren waarop je je keuze moet baseren. Hoe kom je nu te weten wat je nodig hebt? Daarvoor moet je onder meer kijken naar je elektriciteitsaansluiting. Het overzicht in de onderstaande tabel helpt je alvast op weg:

Type 1-faseaansluitingMax. laadvermogenType 3-faseaansluitingMax. laadvermogen
1 x 16 A3,7 kW3 x 16 A11,0 kW
1 x 25 A5,8 kW3 x 25 A17,2 kW
1 x 30 A6,9 kW3 x 32 A 22,0 kW

Onthou dit: een hoger vermogen van je laadpaal is niet per se beter. Het kan zelfs in je nadeel spelen. Heeft je wagen bv. een kleiner laadvermogen? Dan betaal je meer voor een laadpunt met een groter vermogen, zonder dat je elektrische wagen sneller oplaadt. Wens je hier graag professioneel advies over? Contacteer dan een erkende installateur in je buurt.

 

bidirectionele laadpaal kopen

 


FACTOR 4: prijs laadpaal

Ongetwijfeld speelt de prijs van een laadpaal een grote rol in je finale beslissing. De prijsverschillen tussen diverse soorten laadpalen zijn namelijk niet min. Deze zijn afhankelijk van het type laadpaal, het merk, de software, de plaatsingskost, …

 • Laadpaal kopen en zelf installeren: € 500 à 1.200 (incl. btw, excl. plaatsing)
 • Laadpaal kopen met installatie: € 1.000 à 3.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

LET OP: dit zijn richtprijzen. Wil je meer precieze informatie over de kostprijs van jouw project? Neem dan contact op met een ervaren installateur. Hij helpt je graag verder. Start hier je aanvraag.

 

Druk de kosten met premies & financiële voordelen!

Wil je een laadpaal voor je elektrische auto kopen? Dan kom je in bepaalde situaties in aanmerking voor fiscale en financiële voordelen. Zo bespaar je op de aanschaf van je laadinfrastructuur. Voor bedrijven en particulieren gelden afzonderlijke voorwaarden. Wil je hier graag meer over weten? Lees er alles over in ons subsidieartikel.

 


FACTOR 5: installatie laadpaal

De laatste keuzefactor is de installatie van je laadpaal. Ben je zelf handig aangelegd en heb je kennis van elektrische installaties? Dan kan je zelf je laadpaal thuis installeren. Zo bespaar je op de arbeidskosten. Vergeet echter niet dat je in dit geval niet verzekerd bent voor eventuele schade. Daarom raden we aan om samen te werken met een installateur. Zo kan je rekenen op…

 • Professioneel advies: een expert luistert altijd naar jouw noden en wensen. Hij bestudeert de locatie waar je laadpaal moet komen en gaat na of je huidige elektriciteitsvoorzieningen hiervoor geschikt zijn.
 • Laadpaal op maat: een installateur kiest een laadpaal op maat van jouw situatie. Zo ben jij er zeker van dat jouw laadpaal een vermogen heeft dat is afgestemd op de capaciteit van jouw elektrische wagen en op je elektriciteitsaansluiting.
 • Gecertificeerde vakspecialist: een installateur van laadpalen volgde een gespecialiseerde opleiding bij een erkende organisatie om laadinfrastructuur te mogen plaatsen. Een gecertificeerd professional staat bovendien garant voor een betrouwbare service.
 • Kwalitatieve technologie: bovendien werkt een professional enkel met de beste laadpaal merken en meest recente technologieën op de markt, zonder daarbij jouw budget uit het oog te verliezen. Zo ben je zeker van een installatie van topkwaliteit!
 • Professionele montage: dankzij z’n technische know-how monteert hij jouw laadstation volgens de regels van de kunst. Moet er geboord worden? Dan ben je zeker van een nette uitvoering en afwerking na plaatsing. Bovendien vertelt hij je ook hoe je je laadpaal goed gebruikt.
 • Financiële voordelen: wil je van de fiscale voordelen kunnen genieten als particulier of als ondernemer? Dan moet je sowieso een gecertificeerd expert inschakelen. Bovendien geniet je als particulier extra van het verlaagd btw-tarief (6 % in plaats van 21 %) op je laadpaal in woningen ouder dan 10 jaar.

Gecertificeerd laadpaal installateur nodig? Dan ben je hier aan het juiste adres. Onze tip? Vraag meerdere offertes aan bij diverse experts en vergelijk niet alleen de prijzen, maar ook adviezen, merken, uitvoertermijnen, … Pas zo maak jij een geïnformeerde keuze. Ontmoet hier je laadpaal installateur.

 


CONCLUSIE: welke laadpaal koop ik het best?

Het antwoord op deze vraag hangt samen met jouw situatie. Het belangrijkste is dat je alle opgesomde factoren in acht neemt. Onze vuistregels? Kies voor een laadpaal die afgestemd is op het vermogen van je wagen én aangepast is aan je elektriciteitsaansluiting.

TIP: een gecertificeerd installateur adviseert je over de verschillende laadpalen, monteert deze volgens de regels van de kunst én staat bovendien garant voor een professionele service bij storingen. Wil je dus een laadpaal kopen? Vertrouw dan op een expert. Kom in contact met vakspecialisten actief in je regio via het onderstaande formulier:

 

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende bedrijven