Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

11 kW laadpaal

Laadpalen zijn beschikbaar met verschillende vermogens. Een van de meest voorkomende vermogens is een 11kW laadpaal. Wanneer is zo’n laadpaal nu een goede keuze? Wat zijn de voor- en nadelen? Wat kost een laadpaal van 11kW? En wat zijn de alternatieven? Het antwoord op deze en andere veelgestelde vragen vind je in dit artikel.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen 11 kW laadpaal
Prijs laadpaal 11 kW
Alternatieven voor 11 kW laadpaal
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk offertes van installateurs

 

 

Wanneer kiezen voor een laadpaal van 11 kW?

Een laadpaal van 11 kW is een veelgekozen laadpunt voor thuis. Niet iedereen heeft echter baat bij de aankoop van een laadpaal met dit vermogen. In onderstaande gevallen is een 11 kW laadpaal wel een goede keuze:

 • Wanneer je een 3-fase aansluiting hebt: om een laadpaal van 11 kW te plaatsen is altijd een 3-fase aansluiting nodig. Bij een 1-fase aansluiting wordt er namelijk niet voldoende stroom aangeleverd. Heb je een 1-fase aansluiting? Dan moet je deze dus eerst laten verzwaren.
 • Wanneer je auto het geschikte laadvermogen heeft: het geschikte vermogen voor je laadpaal hangt ook af van het laadvermogen van je auto. 11 kW volstaat bij de meeste auto’s om deze op een redelijke laadtijd op te laden. Daarbij kies je liever een laadpaal met een hoger vermogen dan met een te laag vermogen om te vermijden dat je auto er te lang over doet om op te laden.
 • Wanneer je je auto snel wil kunnen opladen: hoe hoger het vermogen van de laadpaal, hoe sneller je auto zal opladen, maar ook hoe hoger de kosten. Met een laadpaal van 11 kW laad je je auto in gemiddeld 8 uur op en lopen de energiekosten niet al te hoog op.
 • Wanneer je je meterkast niet extra wil verzwaren: heb je nog een 1-fase aansluiting in je meterkast? Dan moet je deze sowieso laten verzwaren als je een 11 kW laadpaal wil plaatsen. Maar wil je een hoger vermogen dan 11 kW? Dan moet je sowieso je meterkast laten aanpassen, ongeacht of je een 3-fase of 1-fase aansluiting hebt.

11 kW laadpaal plaatsen? Een ervaren installateur kan je verder informeren en geeft je advies over het geschikte vermogen voor jouw laadpaal. Ontvang advies van een installateur in jouw buurt.

 

Voor- en nadelen van een 11 kW laadpaal

Wat zijn nu de voordelen van een laadpaal met een vermogen van 11 kW? En heeft deze laadpaal ook nadelen? We sommen hieronder de voornaamste op:

 

 • Ideaal als laadpaal thuis: een 11 kW laadpaal is ideaal als privé laadpaal bij je thuis. Dat komt omdat je deze bij een 3-fase aansluiting makkelijk kan plaatsen. De meeste elektrische wagens laden tegenwoordig ook op max. 11 kW.
 • Korte laadtijd: met een laadpaal van 11 kW kan je je auto gemiddeld op 8 uur volledig opladen. Dat is sneller dan een laadpaal met een lager vermogen zoals 3,7 of 7,4 kW. Met een laadpaal van 22 kW zou je je auto nog sneller kunnen opladen, maar zo’n laadpaal is niet voor elke auto geschikt en bovendien is daarvoor bijna altijd een verzwaring van je meterkast nodig.
 • Korte terugverdientijd: een eigen laadpaal is niet alleen erg gemakkelijk, je kan deze doorgaans ook binnen 1,5 à 5 jaar al terugverdienen. Publiek laden kost je namelijk veel meer geld.
 • Veilig: als je laadpaal correct is aangesloten, kan je er zeker van zijn dat je deze volledig veilig kan gebruiken. Bovendien is je auto opladen met een laadpaal veiliger dan via een stopcontact.

 

 • Vraagt investering: een laadpaal met een vermogen van 11 kW vraagt natuurlijk wel een investering. Gelukkig kan je deze investering snel terugverdienen omdat je aan het daltarief kan laden en je geen (of minder) gebruik moet maken van een publieke laadpaal.
 • Hoger energieverbruik: als je een laadpaal laat plaatsen, moet je er natuurlijk wel rekening mee houden dat je energiefactuur zal stijgen. Anderzijds bespaar je wel op brandstof voor je auto en verdien je de kosten snel terug.
 • Niet voor iedereen geschikt: tot slot is een 11 kW laadpaal niet voor iedereen geschikt. Zo is in vele woningen een 1-fase aansluiting aanwezig of rijden veel mensen met een hybride wagen waarvoor een laadvermogen van 3,7 kW eigenlijk ook al volstaat.

 

Prijs laadpaal 11 kW

Voor een laadpaal van 11 kW betaal je gemiddeld € 1.500 à 3.000 (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte kosten kunnen wel verschillen afhankelijk van de uitvoering (wallbox of laadpaal), eventuele extra’s zoals dynamic load balancing… Ook eventuele aanpassingen aan de meterkast kunnen de totale kosten doen oplopen.

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw laadpaal? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend offertes van meerdere erkende installateurs vergelijken en zo de interessantste aanbieding kiezen voor jouw situatie. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

laadpaal 11 kw

 

Alternatieven voor 11 kW laadpaal

Twijfel je nog of 11 kW het geschikte vermogen is voor jouw laadpaal? Hieronder zetten we nog de twee meest voorkomende alternatieven voor een 11kW laadpaal op een rij:

 

1. Laadpaal 3,7 of 7,4 kW

Laadpalen met een lager vermogen van 3,7 of 7,4 kW komen voornamelijk voor bij woningen met een 1-fase aansluiting. Het gaat in dat geval om een aansluiting van 16 A (3,7 kW) of 32 A (7,4 kW). Laadpalen met dit vermogen zijn vooral geschikt als privé laadpaal thuis wanneer je bv. een hybride wagen hebt. Wil je ze gebruiken om een volledig elektrische wagen op te laden? Dan volstaat het vermogen soms niet meer. Bovendien duurt het sowieso ook langer om je auto op te laden: bij een laadpaal van 3,7 kW ligt de oplaadtijd gemiddeld rond de 20 uur en bij een laadpaal van 7,4 kW ligt deze tussen 10 en 12 uur.

 

2. Laadpaal 22 kW

Natuurlijk kan je ook kiezen voor een laadpaal met een hoger vermogen zoals 22 kW. Hoewel je je auto daarmee doorgaans al op gemiddeld 3 uur oplaadt, is zo’n laadpaal niet altijd de beste keuze. Niet alleen kost de laadpaal je meer, je betaalt ook hogere energiekosten voor het opladen. Bovendien zijn de meeste elektriciteitsaansluitingen in woningen niet voorzien op een laadpaal met 22 kW, waardoor er bijna altijd een aanpassing van de meterkastaansluiting nodig is. Daarom is een laadpaal van 22 kW eerder geschikt voor bedrijven, waar de elektriciteitsinstallatie sowieso hogere ampères kan leveren.

 

Welk vermogen kiezen voor je laadpaal?

Welk vermogen je nu best kiest voor je laadpaal, hangt vooral af van je meterkast en het laadvermogen van je auto. Heb je een 1-fase aansluiting of heeft je auto een laadvermogen van 7,4 kW? Dan kies je best voor een laadpaal van 7,4 kW. Heb je een 3-fase aansluiting en heeft je auto een laadvermogen van 11 of meer kW? Dan is het aangewezen om een laadpaal van 11 kW te kopen i.p.v. 22 kW. Zo kan je je auto toch in 1 nacht opladen en moet je je elektriciteitsaansluiting vaak niet meer laten verzwaren.

Advies nodig? Een erkende laadpaal installateur kan je advies geven over het meest geschikte vermogen voor een laadpaal bij jou thuis. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

Enkele veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over een 11 kW laadpaal? Of twijfel je nog over het geschikte vermogen voor jouw laadpaal? Bekijk dan zeker eens het antwoord op enkele veelgestelde vragen hieronder:

  • Kan je ook een 11 kW laadpaal met dynamic load balancing laten plaatsen?
  Dat kan zeker, en is bovendien ook aangewezen. Als je een slimme laadpaal van 11 kW met dynamic load balancing plaatst, zal dit voorkomen dat je elektriciteitsinstallatie overbelast raakt. Het systeem stuurt minder stroom naar je auto wanneer je bv. ook aan het koken bent en een wasmachine gebruikt. Het gaat continu na hoeveel stroom er nog overblijft en verdeelt deze over de laadpunten. Zo kan je je auto met het maximale mogelijke vermogen opladen, maar vermijd je ook dat de elektriciteit uitvalt. Omdat een 11kW laadpaal wel wat stroom vraagt, is dit zeker een interessante extra optie voor je laadpaal.


 • Kan ik ook een 11 kW laadpaal plaatsen als ik een 1-fase aansluiting heb?
  Nee, een laadpaal van 11 kW is een 3-fase laadpaal, wat betekent dat deze te zwaar is voor een meterkast met een 1-fase aansluiting. Je hebt hiervoor altijd een 3-fasen aansluiting nodig. Wil je dus een laadpaal van 11 kW aansluiten, maar heb je een 1-fase aansluiting? Dan zal je je meterkast eerst van een 3-fase aansluiting moeten voorzien.


 • Bestaan er ook wallboxen met 11 kW?
  Heb je geen ruimte voor een laadpaal thuis? Dan kan je ook kiezen voor een wallbox. Ook wallboxen zijn beschikbaar in verschillende vermogens, waaronder 11 kW. Het voordeel van een wallbox is dat het erg compact is en je het gewoon tegen de muur kan bevestigen. Ook bij een wallbox van 11 kW kan je bovendien dynamic load balancing toevoegen.


 • Welke voedingskabel gebruik ik best voor een laadpaal van 11 kW?
  In België worden vooral voedingskabels van Type 1 en Type 2 gebruikt. De geschikte voedingskabel voor jouw 11 kW laadpaal hangt af van het maximale laadvermogen van je auto en de aansluiting in je meterkast. Voor een laadpaal van 11 kW heb je altijd een 3-fase aansluiting nodig in je meterkast. Daarom heb je ook altijd een voedingskabel Type 2 nodig. Daarmee kan je je auto vrij snel opladen.

 

Laadpaal offertes ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je laadpaal. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende bedrijven